Úbytek 1V s nízkou teplotní závislostí
Moderátor: Moderátoři
Úbytek 1V s nízkou teplotní závislostí
Měřím úbytek napětí na měřícím odporu. Toto napětí potřebuji zvednout o 1 až max. 3V. Zapojení je určeno pro zkratovou ochranu.Teploty prostoru od 0 do 80°C. Probém mám s přesným úbytkem napětí v závislosti na teplotě. Dočasně jsem vyřešil posun dvěma sériově zapojenými diodami mini Melf se zeleným proužkem (asi BAV105). Ale teplotní závislost diod je pro mou aplikaci vysoká.
Měřící odpor mám 0,0165Ω což při 30A je 0,495V. Kdybych chtěl zkratovou odolnost ±5A, potřeboval bych rozptyl 0,165V.
Napadlo mě, místo diod dát TL431. Je to dobré řešení?
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Ta teplotni zavislot nebyla moc linearni, takze se srovnavala opravdu blbe.
A kutilmile - nelituju tě
Jedná se o chybový zesilovač TL494 do jehož vstupu jde úbytek napětí na rezistoru. Rezistor je připojen ke kladné větvi. Druhý vstup je napájen z kladné větve stabilizátorem 79L05 + dělič napětí.
Chybový zesilovač funguje, pokud je na jeho vstupech napětí menší minimálně o jeden volt než napájecí napětí.
Vyřeším to tím TL431, těch mám doma v pouzdře SOT23-3 hafo.
- serviceman
Ale:
- nevím jak bych to použil ve spojení s chybovým zesilovačem TL494
- je dražší než moje varianta
- s kanonem na vrabce
Potřebuji pouze zkratovou odolnost PWM regulátoru na high straně.
Pokud chcete někdo komplet zapojení tak napište. Pokud bude větší zájem, tak to sem postnu. Strávil jsem nad vývojem tohoto PWM regulátoru asi 70 hodin. Nelíbila se mi totiž low-side regulace motoru. Hlavně z důvodu, že nelze připojit mínus na zem - kostru motoru atd.