Bastlenie s televízormi

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kokun

#91 Příspěvek od kokun »

xsc píše:Odpor je to dostatečný, jak ukazuje Ohmův zákon: 30kV/1,5GΩ=20µA. To je prakticky bez zátěže. Takže jde jen o to, aby to někde neprobilo a moc to necestovalo s ohřevem - i při takhle malém proudu tam bude 0,6W ztráta.
S přesností ± autobus. Měř. metoda bude závislá na přesnosti těch rezistorů :wink:

Dušane, už jsi vystřízlivěl?
Tak doufám, že jsi taky schopen uvažovat. Uvědomuješ si, že na rozdíl od ČBTVP (kde je VN podstatně měkčí než u BTVP), tady přicházíš do styku s VN, které dokáže spolehlivě zabít i zdravého člověka?
Takže nějaké experimentování jen s největší opatrností !!!
I ten metrácký kV-metr je zhotoven tak, aby měření s ním bylo bezpečné, za podmínky zachování všech bezp. předpisů! A to je zhotovený tak, že na sobě nemá žádnou kovovou část - i šroubky jsou vysoustruženy z nějakého izolantu! Při měření se k tomu nesmíš ani přiblížit!

Psal jsem, že pokud jsi schopen změřit to VN s dostatečnou přesností:
kokun píše:Podotýkám - měření s dostatečnou přesností, tedy tak, abys to VN neovlivnil měř. metodou, tedy nezatížil to VN natolik, aby třeba rapidně nekleslo jen zatížením nevhodným měřákem.
Mohl by snad vyhovět nějaký elektrostatický kV-metr.
K tomuto účelu byl před lety (někdy v 90. letech) vyvinut "jednoúčelový kV-metr", který byl ovšem jen jako zakázková výroba, v počtu cca 50ks.

Dle té tabulky je zřejmé, že pro různé obrazovky se ta napětí liší v rozmezí 27 až 30 kV - tedy o 3kV, což je právě 10%.
Pokud nebudeš mít měř. metodu cca o řád přesnější, tak to bude o ničem.
Myslíš, že ten tvůj bastl s nějakými "neznámými odpory" bude splňovat měř. metodu s dostatečnou přesností, aby ses mohl spolehnout na to, že to co jsi naměřil tam i skutečně je?
Já o tom vážně pochybuju.
Proto existuje takové kvantum VN traf, že jsou "napasovávána" ke konkretním obrazovkám a právě to jejich VN vinutí (split, vč. usměrňovacích diod) bude dávat té konkretní obrazovce právě takové VN, které ona potřebuje (za podmínky dodržení napětí +B ±0,5÷1V).
Honza - kokúň

#92 Příspěvek od xsc »

kokun píše:S přesností ± autobus. Měř. metoda bude závislá na přesnosti těch rezistorů :wink:
Tohle je ten menší problém. Taky jsem takhle kdysi měřil a řešením je si nejdřív dělič ocejchovat. Měřit přesně 1-2kV se dá snadno. Bezpečnost takového měření, to je větší průser...
kokun

#93 Příspěvek od kokun »

Njn - ale pokud vím, tak na cejchování je třeba měřáky zase o další řád přesnější.
Nwm čím by asi tak cejchoval, když nemá ani čím měřit - tak asi tak :wink:
Honza - kokúň

#94 Příspěvek od Duvsan »

Problém vidím s tou bezpečnosťou. Budem to musieť strčit pod tú gumu. Pokiaľ ide o presnosť, proste zmeriam stávajúci stav, zaznačím hodnotu a na ňu nastavím tú druhú dosku. Jednoduché. A radšej menej ako viac.
kokun

#95 Příspěvek od kokun »

Duvsan píše:Prečo to robím? Pre zdravie očí. 100Hz sa pozerá pohodlnejšie ako 60Hz.

Ten TV je Grundig T 63-640, jakž-takž funkčký, takže by som to VN mohol zmerať, resp. "nejakú" hodnotu, ktorá postači pre porovnanie/dostavenie.

... Pokiaľ ide o presnosť, proste zmeriam stávajúci stav, zaznačím hodnotu a na ňu nastavím tú druhú dosku. Jednoduché. A radšej menej ako viac.

Ty sis prostě umanul, že kolem vertikálního kmitočtu "se točí celý svět".
Ostatně jsi to tu už několikrát prezentoval tím, že jsi volil TV příjem v normě NTSC (třeba u STB) jen proto, abys provozoval vertikál na 60Hz a nikoliv 50Hz - rozdíl těch 10Hz "jsi očividně viděl" 8O
Jen nwm proč ještě i dnes běhají na světě tisíce tvp CRT (50Hz) a ještě nikdo při tom o oči nepřišel 8O :wink:

Jestli jsem to tedy dobře pochopil, tak ty máš funkční telku Grundig (50Hz) s tou obrazovkou Philips A59EAK71X01, na které chceš změřit velikost VN (tím tvým bastlem).
Potom do této telky chceš vrazit to šásko Samsung (100Hz) a napětím hl. zdroje +B "doštelovat" VN na hodnotu naměřenou na původním Grundigu.

Tak to bude dílo - dej nám potom vědět (jestli to přežiješ 8O ), jak jsi udělal "ze staré telky fungl novou" (tedy z jedné funkční "jinou" funkční) a jak to všichni (na první pohled) poznali :roll:
Honza - kokúň

#96 Příspěvek od Duvsan »

kokun píše:Ostatně jsi to tu už několikrát prezentoval tím, že jsi volil TV příjem v normě NTSC (třeba u STB) jen proto, abys provozoval vertikál na 60Hz a nikoliv 50Hz - rozdíl těch 10Hz "jsi očividně viděl" 8O

Možno sme na to každý inak citlivý. Niekedy, z väčšej diaľky a pri "správnom" naladení, nepozorujem ani tých 50Hz. Ale často, hlavne pri písmenách, vidím i tých 60Hz. Kedysi, keď som zistil tú možnosť u settopboxu a prepol to, tú zmenu som si vychutnával. Po vašom, nebe a dudy. Neviem, možno to neocenia a pre mňa to je práca navyše, ale mám tú možnosť, no tak to skúsim.
fredis

#97 Příspěvek od fredis »

To nemáš ani VN sondu k multimetru? Tam by ta přesnost měření měla být dostačující.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
kokun

#98 Příspěvek od kokun »

No - i já mám k DU10 VN sondu (30kV) a měl jsem ji už i před zakoupením onoho "zakázkového" kV-metru z Metry Blansko.
Nemyslím ale, že bych měřil s tím DU10 + sonda s dostatečnou přesností (i bezpečností!).
Proto jsem se připojil k ostatním zájemcům o onen kV-metr, když se dělal předběžný seznam zájemců o něj. Poté teprve byla zahájena jeho výroba - dodány nám pak byly až někdy po 3, či 4 měsících (od objednání). Navíc bylo vyrobeno jen několik ks a i po těch se "jen zaprášilo" 8O :roll:
Honza - kokúň

#99 Příspěvek od fredis »

A porovnával jsi je mezi sebou?
kokun

#100 Příspěvek od kokun »

Ne - i když odpojený VN přívod (s přísavkou) od trafa by asi nebyl problém položit třeba na stůl a zatížit něčím nekovovým, třeba knihou.
Pokud budu mít nějakou telku na stole, můžu vyzkoušet.
Přecejen byla ta sonda původně určena k jiným měřením - i když by se možná uplatnila i tady :wink:
Honza - kokúň

#101 Příspěvek od fredis »

Neřeknu ta Brněnská. Tím nechci říct, že dělali šmejdy. Až na pár vyjímek :lol: :lol: . Ale já tu mám Fluke a HP, obě do tuším 40 kV, a jsem přesvědčený že měří přesně. I udávaná přesnost je tuším procento? Nechce se mi teď hledat.
Duvsan

#102 Příspěvek od Duvsan »

Zmeral som to VN. Lacný M-830B ukázal 24V a PEAKMETER MS8236 ukázal 197V. Správna nie je ani jedna hodnota, ale pre dostavenie poslúžia.
fredis

#103 Příspěvek od fredis »

24 a 197V?! To jsi něřil nějaký zdroj? :cry:
Duvsan

#104 Příspěvek od Duvsan »

Len to VN cez odporovú sondu 1500MΩ. Úlohu hrá odpor deliča v meráku. :wink:
fredis

#105 Příspěvek od fredis »

Takže na děliči :wink: .
Odpovědět