Paralelní chod LM317 jako zdroj proudu
Moderátor: Moderátoři
Paralelní chod LM317 jako zdroj proudu
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Potřebuješ na to akorát 1x LM317 a kýbl kádéček (myslím, že 2-3 trandy budou stačit).
Zkus to, pak dej vědět, ale mělo by to fungovat.
Paralelní zapojení LM317 jsem nezkoušel, ale prej to taky jde (byť s tou regulací to nebude slavný):
Jenže na to budeš potřebovat těch LM317 poněkud víc, asi 5 kousků.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Jak jsem hledal darlington, tak jsem objevil ještě jednu LM317-ku. Tak to taky můžu zkusit na cca 2A. To rozdělení snímacího a "směšovacího" odporu mě ani nenapadlo ale u klasických trandů se to taky takhle dělá.
Ale stejně mám obavu, že se mezi sebou budou LM317-ky "přetahovat".
Zkusím variantu s trandem.
Takže chceš říct, že dva LM317 zapojené podle MetalGolda jedou společně do zkratu a jeden dává ampér a druhý jen 200mA? To je přece divný, to snad uznáš?
Buď máš malé napájecí napětí nebo velký zatěžovací odpor nebo špatný LM317 nebo špatný den.
Snažím se teda, aby vstpuní napětí odpovídalo úbytku postačujícímu na pokrytí regulace + nějaký voltík jako rezerva.
PavelFF píše:Takže chceš říct, že dva LM317 zapojené podle MetalGolda jedou společně do zkratu a jeden dává ampér a druhý jen 200mA?
Ano, to se děje. Na výstupu je NiMh 4,8V/19Ah a napájení z 12V gelovky. Ačkoliv oba snímací odpory jsou stejný, skrz jeden teče 1A a skrz druhej 200mA. Když se zapojí pouze jeden LM317, tak dává 1A a to i ten, co dával pouze 200mA.
Objevil jsem kde je dílo, podle oscila ta 200mA LM317-ka kmitá.
Se dvěma LM317 od stejnýho výrobce to jede bez kmitání, proud je 1+1A. Jiný součástky jsem neměnil.
Zajímavý ale je, že obě původní LM317 jsou nejspíš v pořádku, samostatně makají jako zdroj napětí naprosto perfektně.