Zdroj napětí 0.5 V
Moderátor: Moderátoři
Zdroj napětí 0.5 V
potřeboval bych sestavit zdroj napětí 0.5 V ss, který by sloužil pro ošálení řídicí jednotky v automobilu a nahrazoval by druhou kontrolní lambda sondu. Tzn. vstup do 15V ss výstup 0.55 Vss ideálně. a výstuní proud zanedbatelný.
Našel jsem si IO ZXRE060 který má v popisu hodnotu výstupního napětí od 0.2 V
Z dokumentace ale nejsem schopen vyřešit zapojení pro menší hodnotu než 0.6V což je vnitřní referenční napětí.
http://www.farnell.com/datasheets/608841.pdf
Nemá někdo nějaký nápad ?
Předem děkuji.
- Přílohy
-
power_supply_0-3v.JPG- (59.57 KiB) Staženo 119 x
Nastuduj si grafy správných průběhů, na internetu to najdeš. Pak jedině s pomocí nějakého mCU udělat simulátor dle výstupu z přední lambdy. Osobně si myslím že je snadnější a levnější prostě koupit novou lambdu a dát ji tam.
Pokud máš problém s tím že ti chcípl katalyzátor, tak bez něj stejně přes emise neprojdeš.
Druhá lambda kontroluje funkci katalyzátoru, a alespoň v mém případě motor do nouzového režimu nepřepíná, nebo to alespoň není poznat na jízdních vlastnostech a ani na spotřebě. Pokud zjistí vadnou lambdu a nebo nízkou účinnost katalycké reakce rozsvítí kontrolku emisí. V mém případě jde o to že po nastartování mám úroveň signálu téměř 5V a postupně klesá až na 0V. Přičemž očekávaná hodnota je někde kolem 0.5V. těch 5V je prostě moc a nejspíš se tam dostává z napájení pro vyhřejvání.
Moje činnost je motivována snahou ušetřit, protože jestli mám dát 3 tisíce korun za snímač, který mě má informovat pouze o tom že je katalizátor v háji a tu samou informaci zjistím tak jako tak na emisích. Tak mě to přijde dost zbytečná investice.
Na otázku ohledně toho zda řídící jednotka porovnává informaci zprvní a druhé lambdy není úplně jednoznačná odpověď. Podle mě může a taky nemusí. Přeci jenom z první lambdy může vzít informaci zda kmitá mezi chudou a bohatou směsí případně zda není vstřikováno palivo (trvale chudá směs při bržďení motorem) a tak logicky vyhodnotit kdy má být signál na úrovni cca 0.5V (vstřikování paliva) a kdy 0V (palivo není vstřikováno).
Dobré řešení by bylo jak je zmíněno výše použití MCU a číst buď datovou sběrnici a nebo si natáhnou signál z první sondy a podle něho upravovat signál pro druhou. Nejprve mě to také napadlo ale zavrhl jsem to, protože se mě stím jednak nechtělo babrat a jednak jsem měl představu to celé nacpat do originálního konektoru což bych v případě použití MCU nedokázal.
Vyzkouším podle jiné rady udělat stabilizátor na 1V a na výstup dát dělič napětí. Na vyzkoušení je to rychlé a nejméně pracné.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale sáhl jsem do šuplíku - taková 1N5408 má na diodovým testu multimetru úbytek přesně 500mV. BY2000 má 470mV.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]