PWM - Please HELP

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mephisto

PWM - Please HELP

#1 Příspěvek od Mephisto »

Cau, potřebuju ze servo signálu binární kód. Dal bych tam převodník ze servo signálu na PWM (to není problém), ale nevím jak dál. Potřebuju tedy nějak signál PWM převést např. na napětí nebo odpor, abych to mohl zpracovat A/D převodníkem. Nevíte o zapojení nějakého převodníku z PWM na napětí (příp. odpor)? Díky za rady.
jankop
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jankop »

Na co ten mezipřevod na napětí? Prostě měř délku periody. Proč to chceš komplikovat, když je to naprosto triviální?

Jinak PWM pro převod na napětí přece stačí pouze filtrovat.
Cust

#3 Příspěvek od Cust »

urcite by stacilo k tomu pripojit rezistor a kondenzator (v serii) a z kondiku brat napeti a mas to (tedy jak pise jankop - staci pouze filtrovat)
Mephisto

#4 Příspěvek od Mephisto »

jankop píše:Na co ten mezipřevod na napětí? Prostě měř délku periody. Proč to chceš komplikovat, když je to naprosto triviální?

Jinak PWM pro převod na napětí přece stačí pouze filtrovat.

1)A jak mam změřit délku periody abych z toho mel bin. cislo? Nemáš nějaký schéma nebo tak?
2)Jakej ma byt zhruba ten kondik a res. při filtraci?
Cust

#5 Příspěvek od Cust »

casova konstanta RC clanku je kupodivu t=RC, ta by mela byt co nejvetsi (aby byl co nejhladsi signal) nesmi ale byt moc velka, aby jsi zachoval dynamiku (tedy aby zmena na vstupu se dostatecne rychle prenesla na vystup) treba zhruba odhadnut (podle PWM) a doladit merenim (popr. simulaci)
na binarni cislo to dostanes a/d prevodnikem primo z toho kondenzatoru

nebo take existuji prevodniky frekvence napeti (treba LM2917 nebo xr4151) pak zase treba AD prevodnik (nepotrebujes PWM)

nebo si pripoj na hridel motoru kotoucek s cernyma a bilima prouzkama a mer to ledku a fototranzistorem (inkrementalni a dekrementalni citac v mikroprocesoru), pokud potrebujes i odhadnut smer, tak dej dve ledky a dva fototranzistory posunute navzajem o pi/2 (to bude jen relativni snimac - neda ti presnou polohu, ale jen jeji zmenu)

je spousta moznosti, nevim co se ti hodi, toto jen to co me napadlo bezprostredne po precteni
Naposledy upravil(a) Cust dne 04 čer 2007, 17:46, celkem upraveno 1 x.
jankop
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jankop »

Těžko radit, když jsi líný napsat nějaké podrobnosti. Na měření délky periody obecně stačí binární čítač, zdroj referenčního kmitočtu a hradlovací obvod. Aby bylo možné o tomhle diskutovat, musela by být jasná požadovaná přesnost, počet bitů rozlišení, požadovaná četnost obnovení výstupních dat apod.
U možnosti filtrace je to totéž, nejprve musím znát alespoň základní kmitočet PWM a pak nějaké požadavky na analogový výstup, dovolené zvlnění / požadavky na přesnost. O tomhle všem se dá napsat kniha. Nerozumím a nevěřím tomu, že pro tebe není problém A/D převod, na druhé straně ti nejsou jasné naprosto běžné věci.
Mephisto

#7 Příspěvek od Mephisto »

Jj, už jsem doma, dikec. Ten prevodnik z frekvence na napeti je good, snad bude fungovat :D . a to filtrovani uz taky chapu, je to jasny .... ale asi mam trochu delsi vedeni, proste mi to nedoslo no, ale co uz ted uz je to OK. Jo a inkrementalni snimac urcite pouzit nemuzu ptz tam budou velky vibrace a to by delalo bordel ... Dík za rady, pomohli jste mi :wink:
jankop
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jankop »

Že jsem tak smělý, v čem ti pomůže převodník frekvence/napětí?
Já myslel, že ten servo signál má konstantní kmitočet!
Mephisto

#9 Příspěvek od Mephisto »

jankop píše:Že jsem tak smělý, v čem ti pomůže převodník frekvence/napětí?
Já myslel, že ten servo signál má konstantní kmitočet!

Ale pokud vim tak u PWM se meni kmitočet ...
jankop
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jankop »

PWM regulace má obvykle konstantní periodou a proměnou střídou, tedy i konstantní kmitočet.
Kde jsi přišel na změnu kmitočtu opravdu nevím.
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Nemusí! Pulse Width Modulation nebo jak se to vlastně nglish řekne, může být dělaná i změnou nejen šířky pulsu se stálou mezerou, což opravdu mění ve finále i kmitočet, ale i změnou STŘÍDY, což znamená současná změna délky aktivního pulsu i mezery tak, že kmitočet zůstává stejný - řekl bych, že to je i původní způsob generování tohoto druhu modulace nebo řízení výkonu - pomocí komparátoru z trojúhelníkového signálu se stálým kmitočtem a stejnosměrné řídicí úrovně, ne nějakým druhem oscilátoru s proměnnými parametry.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jankop
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jankop »

Samozřejmě máš pravdu, proto jsem ve výše uvedeném použil slůvko "obvykle". Na druhé straně, pokud jsem správně pochopil, že tazatel hovoří o řízení modelářských serv, tak tam je použita jednoznačně kombinace PCM a PWM modulace s konstantním kmitočtem
stepa
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od stepa »

to EKKAR:

jj princip dobrej,ale pletes 2 pojmy dohromady a to:

PWM-pulse width modulation-amplituda a opakovací frekvence impulsů konstantní a mění se jejich šířka

PFM-pulse frequency modulation-konstantní amplituda a šířka impulsů a mění se jejich opakovací kmitočet

takze ne NEMUSÍ! ale JE! :wink:

to jankop:
s topu PCM si trosku ulit ne? vzdyt se to pouziva pro telefony...navzorkujes,nakvantujes a kazdymu kvantizacnimu kroku pridelis kod..proto PULSE CODE MODULATION..takze zadny rizeni,to je blbost!
jankop
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jankop »

To říkáš ty, ale ve skutečnosti jde obvykle několik různých pulzů po sobě. Jejich pořadí určuje patřičný kanál a jejich šířka polohu serva. Já to nazval jak výše uvedeno. Nazvi to klidně lépe, nebude mi to vadit.

No, připouštím... správně by asi mělo být PPM a PWM.
Naposledy upravil(a) jankop dne 04 čer 2007, 22:24, celkem upraveno 1 x.
masar

#15 Příspěvek od masar »

to stepa:
Myslím, že se mýlíš a EKKAR má pravdu. Protože platí, že když budeš měnit pouze šířku impulsu a ne šířku mezery (a to se také stává), měníš zároveň i opakovací kmitočet pulsů. A to není PFM. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“