Stěračový motorek
Moderátor: Moderátoři
Stěračový motorek
Bohužel, doma jsem zjistil, proč byl nepoužitej a tak levnej. Ani se nehnul, odběr na zdroji s pojistkou 3A šel do omezení. Rozebral jsem ho a první, co jsem našel byly různě pokroucený kontakty doběhu, vyloženě sprajcovaly kolo. Asi to někdo zapnul opačně. Doběh nepotřebuju, tak jsem je vyskřípal. Ale nepomohlo, netočí se ani s vykuchanou převodovkou. Do motoru jdou dva dráty, předpokládám, že to jsou normální otáčky a rychloběh, obojí proti zemi. Jeden měl nekonečno a druhý 0,05R na kostru.
Tak jsem odmontoval převodovku od motoru. Vystřelily na mě dvě pružinky, třetí byla rozdrcená mezi magnety a rotorem. Uhlíky jsou tři. Jeden na kostru, druhej (asi normál otáčky) 180 st. proti němu, třetí (asi rychloběh), kterej byl ale uprostřed prasklej a nejspíš vypadlej z držáku je asi 120 st proti zemi. Pak jsem si všimnul, že zevnitř roury motoru je černo a oprskáno, vypadá to, že přívod k uhlíku (taky oprskanej) se dotýkal kostry a dělal zkrat. Divný, tolik závad najednou, asi v tom už někdo prasil.
No a nastal potrat jménem jak podržet roztažený uhlíky a sesadit motor zpět. Nakonec jsem je přivázal nití zatažený do vodítek a po sesazení nítě přestřihl a vytáhl. Motor maká, ale na 3A zdroj se nerozeběhne, na 12V baterku žere nezatížený 4-4,5A. Není to nějak moc? Jaký výkon mívají tyhle motorky?
Nakonec jsem zjistil, že se na potvoru točí na opačnou stranu než potřebuju. To by se vyřešilo mezikolem a nebo přepólováním, jenže mít na kostře motoru +12V není zrovna ideál. Navíc motor je "jednosměrnej" tlak šneku se opírá do kuličky ložiska a výstupní hřídel s šikmým ozubením se opírá do pouzdra. Pokud obrátím otáčky, druhá strana obou hřídělí není dělaná na tlak.
Kluci autoelektrický, poraďtě prosím, co ten proud a zda lze použít na opačný točky.
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Tohle vypadá, že ten Tvůj motorek bude mít ještě navíc zkrat ve vinutí kotvy. Asi bych s ním už čas neztrácel.
Zkus to ve Smidarech na návsi u Kodra, má tam pár motorků z japonských aut a ceny rozumné. Přední stěrače mají příkon max 75 W a na výstupním hřídeli asi 68 - 75 ot/min., zadní většinou mírně nadpoloviční otáčky (Suzuki má vzadu 38 - 45 ot/min a příkon max. 50 W).
- Přílohy
-
120.jpg- (22.99 KiB) Staženo 455 x
-
Favorit.jpg- (31.03 KiB) Staženo 431 x
Hill píše:Nezatížený stěračový motorek z Fabie si má brát do 0,4 A, zablokovaný 12 až 15 A. Předpokládám, že motorek z Favorita na tom bude stejně.
Tohle vypadá, že ten Tvůj motorek bude mít ještě navíc zkrat ve vinutí kotvy.
Nemá.
Jinak podle fotek Soemtrona je to Favorit. Dal jsem na hřídel praporek a počítal otáčky, 46 za minutu. Na PC zdroj se rozbíhá OK a nezatíženej žere 1,8A. Včera jsem u aviatika (místní dodavatel ND na Avii) zkusil ten samej, z 12V Avie, žere 1,75A.
Ještě jsem si přinesl z Forda motorek s převodovkou ze stahování oken. Je tak poloviční než stěračový a z 12V žere 1,5A a taky po cca 10 minutách rozpálený. Ten ale může být dimenzovaný jen na krátkodobý běh, tomu bych se moc nedivil.
Přeci není možný, že by celkem 4 ks byly všechny s mezizávitem na vinutí, jak psal Hill.
Lidi, nemáte prosím někdo v regálu stěračovej motorek z Fábie nebo Favorita, nemohl by jste změřit odběr proudu naprázdno z 12V?
Díky
Jirka
Motor na obrázku měl při Unap=12,0V a vyznačeném směru otáčení odběr naprázdno 1,05A, po cca 30 minutách chodu klesl odběr na 0,85A a jeho teplota dosáhla cca 45°C. Rychlost otáčení = 33ot/min.
Motor je s permanentním magnetem a při přepólování má tedy opačný chod, který se vyznačuje mírně vyšší hlučností a vyšším proudem.
Který směr je ten "jmenovitý" nevím, motor jsem kdysi pravděpodobně "zjednodušil" o koncové vypínání, pro použití na grill, ke kterému ještě nedošlo...
p.s. Štítek motoru je nečitelný, ale je to vzhledově stejný motor, jaký má delis na kurníku.
Pardon, nikoliv delis, ale Le_Ze v tomto vlákně.
A ještě něco: žádný vývod není s pojen s kostrou motoru.
- Přílohy
-
motor.jpg- (75.41 KiB) Staženo 249 x
Polarita je jasná, mínus je na kostře, jeden uhlík je přinýtován vývodem na kostru. Hřídelky jsou všechny v lágrech a šnek se musí točit na správnou stranu, v těle převodovky je v ose hřídelky motoru štelovací šroub pro axiální vůli notoru a pod ním kulička do který tlačí šnek.
Ty moje proudy jsou nějak veliký. Nechám motor hodinu-dvě běžet a buď se zaběhne a nebo spálí.
Díky za pomoc!
kachle píše:Přesně tento motorek používám už několik let na pohon grilu. K motorku mám připojený PWM regulátor a převod 1 ku 2. Napájení zajišťuje spínaný zdroj 12V / 100W určený k napájení Led pásků. S teplotou ani proudem nemám problém. Motorek je ze škody 100 asi 40let starý.
Škoda 100 měla jinej, tam zabíral šnek motoru přímo do velkýho kola s výstupní hřídelí. Tyhle mají mezikolo, na převodovce je vidět z boku výstupní hřídele boule, ve který je mezikolo schovaný. Měl jsem je nedávno oba v ruce
Jak jsem ale osadil mezikolo, začal odběr kolísat mezi 750-950 mA. To kolo pekelně šmajdá, v určitým místě má šnek do mezikola docela vůli a protistrana mezikola se zase o šnek šprajcuje. Zkusím mezikolo na soustruhu přepouzdřit. Vypadá to, že byde životaschopnej i na trvalej provoz.
Ach jo, co s tím? Zkusím dát kolečka do trouby na cca 80 st zda nevyschnou. Je to šikmý ozubení, to se modulovejma frézama v děličce nespraví. Nakonec budu muset stěračák zahodit a shánět jinej....