Sony TC 366

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Temnenebe

Sony TC 366

#1 Příspěvek od Temnenebe »

Chtěl bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost s tímto kotoučákem. Mám ho již nějakou dobu, perfektně nahrával, ale v poslední době mě zlobí při nahráváni jeden kanál, který zaznamenává jednu stopu (levou) méně. Indikátory záznamu ukazují stejně, ale ve výsledku je jedna stopa slabší a indikátor pak ukazuje i nižší hodnotu. Při přehrávání původních pásků, je však vše v pořádku a úrovně jsou stejné. Co by mohlo být příčinou, že při novém záznamu je ten jeden kanál slabší?
Díky za poznatky.
Xeon_sk

#2 Příspěvek od Xeon_sk »

Nejprve zkus ověřit úrovňový diagram. Srovnávej jeden kanál s druhým.
Temnenebe

#3 Příspěvek od Temnenebe »

Ručičky indikátoru při záznamu ukazují oba kanály stejnou úroveň. V konečným výsledku při přehrávání je pravý kanál OK, ale levý je slabý a i indikátor ukazuje o hodně nižší úroveň signálu.
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

Snad by ti pomohl servisní manuál, pokud jsi toho mocen.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Ta pořízená nahrávka hraje na jiném stroji stejně blbě nebo je v pořádku?
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

A nemáš nějaký bordel nalepený na nahrávací hlavě?
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Xeon_sk

#7 Příspěvek od Xeon_sk »

Temnenebe, ručičkami záznamový zesilovač nekončí. I za nimi je toho ještě dost, co nemusí fungovat.
Temnenebe

#8 Příspěvek od Temnenebe »

Vše pečlivě čištěno Prophylem. Jinak všechny původní nahrávky, které mám na cca 150 páskách (většinou Maxelky, pár Basfek a nějaké Emgetony) Hrají perfektně a nikde žádná chyba. Chtěl jsem si přehrát jeden pásek, který je nahrán mono a tak jsem zjistil ten problém. Záznamovou úrpveň jsem nastavil, tak jak obvykle, indikátory ukazovaly při záznamu stejně, ale při přehrávání je pravý kanál super a levý je pod průměr. Hlavičky vypadají stále ve velmi dobré kondici, řemeny nejsou vytahané, poněvadž jsem je před nedávnem vyměnil za nové. Vidím závadu někde uvnitř v elektronice, ale tomu já vůbec nerozumím. Nějakou mechanickou závadu si dovedu opravit sám, ale to je tak vše. Zřejmě se budu muset poptat po někom, kdo tomu rozumí a byl by ochoten se na to podívat.
JirkaDK

#9 Příspěvek od JirkaDK »

Měl jsem stejný problém s TC 378, nakonec to byla houževnatá průhledná úsada na záznamové hlavě, tyčinka s namotanou vatou namočená v ipa na to byla krátká. Magnetofon jsem otočil nohama nahoru a hlavu vyčistil plochým štětečkem se zastřiženým vlasem.
Temnenebe

#10 Příspěvek od Temnenebe »

Tak na tohle se ještě jednou mrknu.
Temnenebe

#11 Příspěvek od Temnenebe »

Tak jsem zkoušel i tuhle variantu, bohužel na nahrávací hlavičce nic není a je čistá. Závada bude asi někde jinde. Mám v úmyslu si koupit AKAI GX 230 D Ten Sony mě docela mrzí, perfektně nahrával, nyní již jen perfektně přehrává.
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Indikátory v soňácích, zejména páskových, jsou vyvedené před záznamovými korekčními zesilovači, tedy chyba je někde v záznamovém zesilovači a cestě k hlavě levého kanálu. Elektronika je jednoduchá, přímo ve školním zapojení, takže snadno opravitelná, i když je s tím rozebítání, jak s japonským magneťákem. Zkušené ucho dokáže podle toho, co ve zvuku chybí, dost přesně odhadnout, kde hledat, zvlášť, když je k dispozici schéma. A co teprve, když majitel toho ucha začne měřit!
Proč nenapíšeš, odkud jsi? Dost bych se divil, kdyby v Tvém okolí nebyl nikdo, kdo by si s tím neporadil. Jenže těžko někoho doporučit, když jsi někde tady a dohledávat přesnější umístění to o mnoho nezlepší.
Temnenebe

#13 Příspěvek od Temnenebe »

Díky Hille za radu, ale tahle by se týkala spíče pro někoho, kdo se v té elektronice vyzná, pro mě je to taková španělská vesnice. Nemám čím přeměřit. Schéma mám, snad se zeptat v naší opravně, zda by nebyli ochotni se na to mrknout.
fredis

#14 Příspěvek od fredis »

Pozor. Jsou opravny a "opravny".. :cry: Na tvým místě bych poprosil Hilla a udělal si výlet, než to někdo zprasí ještě víc. Zvlášť jestli je to nějaká tvoje srdeční záležitost.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Tady jde hlavně o to, že máme na Bastlírně pár lidí, kterým bych to svěřil i já, jde o jejich ochotu a vzdálenost. To ale nejde řešit, když po sobě necháš pátrat.
Normální člověk má v profilu bydliště... no, někdy i ten nenormální.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“