Citroen Xsara r.v. 1998 - dobíjení

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jarda-406

Citroen Xsara r.v. 1998 - dobíjení

#1 Příspěvek od Jarda-406 »

Prosim Vás, nevěděl byste někdo příčinu ? Prosvicuje mi slabě kontrolka dobíjení . Ale prosvicuje i když je odpojený alternátor . A když měřim při odpojeném alternátoru napětí na kabelu co by mělo být buzení, tak tam je 7,4V a když ještě vyndám žárovku dobíjení z přístrojovky tak měřim 5.5V. Toto je stav, když je klíček v zapalování v první poloze .
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od GeorgeB »

Jsme na elektrofóru, tak moje odpověď je:
změřit výstupní napětí na vývodu B+ alternátoru při běžícím motoru osciloskopem.
Oscilogramy viz JB-Elektronik: naměřené průběhy z praxe.
Jinak z praxe: bude vadná jedna nebo více diod v usměrňovači v alternátoru.
Takže alternátor vyndat, rozebrat, odpojit stator a změřit všechny diody. Pokud je 9-ti diodový, tak samozřejmě změřit i pomocný usměrňovač.
Soemtron

#3 Příspěvek od Soemtron »

Jelikož kontrolka prosvěcuje i při odpojeném alternátoru může být problém jinde. Nevím jak je zapojní Xsary, ale obecně jde napětí +12V přes kontrolku na alternátor, regulátor. Pokud je alternátor v klidu, uzavírá se okruh na - pól a kontrolka svítí. Pokud je alternátor v chodu je na příslušné svorce také +12V a kontrolka nesvítí - má z obou stran + pól. Pokud tedy kontrolka prosvítá i při úplně odpojeném alternátoru, může to znamenat, že je někde svod na - pól. Na kabelu buzení by mělo být při zaplém zapalování +12V přes kontrolku proti kostře vozu. Toto vše platí obecně. Chtělo by to schema zapojení.
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
Jarda-406

#4 Příspěvek od Jarda-406 »

Jak píšu, mě prosvicuje kontrolka dobíjení i když mám od alternátoru odpojený kabel D+ která by měla svítit až když se D+ ukostří přes uhlíky v regulátoru .
Jarda-406

#5 Příspěvek od Jarda-406 »

Jarda-406 píše:Prosim Vás, nevěděl byste někdo příčinu ? Prosvicuje mi slabě kontrolka dobíjení . Ale prosvicuje i když je odpojený alternátor . A když měřim při odpojeném alternátoru napětí na kabelu co by mělo být buzení, tak tam je 7,4V a když ještě vyndám žárovku dobíjení z přístrojovky tak měřim 5.5V. Toto je stav, když je klíček v zapalování v první poloze .

Ještě, jestli by to nedělala přístrojová deska. Když jí odpojim tak napětí zmizí . Podle mě jestli to dobrě chápu, když je to v pořádku tak by mělo napětí zmizet, když se vyndá žárovka z kontrolky dobíjení . Protože je to seriový obvod. A v mém případě při vyndání žárovky klesne napětí z 7,4V na 5.5V
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od GeorgeB »

Jarda-406 píše:Ale prosvicuje i když je odpojený alternátor .

Omlouvám se, tohle jsem přehlédl.
Nemám momentálně schéma po ruce, ale ještě bývá signálem dobíjení ovládáno nějaké relé (relé běhu motoru) pro podružné výkonové spotřebiče. Tak jestli problém není v tomto relé nebo okruhu.
Buď najít el. schéma nebo alespoň rozmístění a popis relátek a přesvědčit se jestli tam nějaké takové je.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od GeorgeB »

Jarda-406 píše:Ale prosvicuje i když je odpojený alternátor .

Omlouvám se, tohle jsem přehlédl.
Nemám momentálně schéma po ruce, ale ještě bývá signálem dobíjení ovládáno nějaké relé (relé běhu motoru) pro podružné výkonové spotřebiče. Tak jestli problém není v tomto relé nebo okruhu.
Buď najít el. schéma nebo alespoň rozmístění a popis relátek a přesvědčit se jestli tam nějaké takové je.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od GeorgeB »

doble
Naposledy upravil(a) GeorgeB dne 31 črc 2016, 13:05, celkem upraveno 1 x.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od GeorgeB »

tripl
Naposledy upravil(a) GeorgeB dne 31 črc 2016, 13:05, celkem upraveno 1 x.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od GeorgeB »

...
Naposledy upravil(a) GeorgeB dne 31 črc 2016, 13:06, celkem upraveno 1 x.
Jarda-406

#11 Příspěvek od Jarda-406 »

To by se mi hodilo el. dokumentace. Alespoň pro tento okruh, jestli to vede z žarovky rovnou na D+ nebo ještě přes něco
DELONG

#12 Příspěvek od DELONG »

Keď že neuvádzaš kód motora dávam ti tu ako príklad prístrojovú dosku motor 1,6 16V NFZ (TU5JP)
Je dvôležité uviesť vždy celú motorizáciu :!: .
Přílohy
Citroen Xara prístrojovka.pdf
(238.27 KiB) Staženo 149 x
fredis

#13 Příspěvek od fredis »

GeorgeB píše:Omlouvám se, přehlédl jsem,že to dělá i při podpojeném alt.

Nestačilo by to jednou? :lol: Nějak to odepisování tu i v SZ blbne..
Failed sending email :: PHP ::

DEBUG MODE

Line : 282
File : emailer.php
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Jarda-406

#14 Příspěvek od Jarda-406 »

DELONG píše:Keď že neuvádzaš kód motora dávam ti tu ako príklad prístrojovú dosku motor 1,6 16V NFZ (TU5JP)
Je dvôležité uviesť vždy celú motorizáciu :!: .

Děkuji . typ motoru mám zrovna NFZ, jen to neni 16V . Na mé přístrojovce je žárovka dobíjení označena V20 a podle těchto plánů to bude tedy nejspíš H1 a vede přímo do alternátoru . Ještě jak je tam podle plánku paralelně k H1 ten rezistor,aby to nedělal on
Eleman

#15 Příspěvek od Eleman »

Ten rezistor paralelně k žárovce je tam pro případ přerušení žárovky, aby došlo k nabuzení alternátoru.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“