Regulátor napětí ve zdroji
Moderátor: Moderátoři
Regulátor napětí ve zdroji
Navrhuji si laboratorní zdroj a chtěl bych klasické zapojení s operačními zesilovači jako stabilizátor napětí. Samozřejmě abych nevymýšlel již vymyšlené, tak jsem se díval po již hotových zdrojích pro inspiraci. Chtěl bych to celé řídit mikroprocesorem, použít AD a DA převodníky, přesný zdroj referenčního napětí apod. Chtěl bych se vás všech zeptat, s čím máte zkušenosti a jaké zapojení regulátoru napětí byste doporučily. Mám dva kandidáty (viz. obrázky níže), nebo použít již hotové integrované zapojení např. přesné přístrojové zesilovače jako jsou např. INA333, ISL28535 apod. Na nich mě láká, že jsou velice přesné (některé mají přesné laserem řezané vnitřní rezistory, které v reálných podmínkách asi těžko nahradím), mají nízký drift, tepelnou stabilitu, nízký šum apod.
Předem díky za vaše nápady a návrhy.
- Přílohy
-
regulátor 1.jpg- (116.41 KiB) Staženo 139 x
-
regulátor 2.jpg- (74.36 KiB) Staženo 130 x
Když se podívám jen jedním okem na ta tvoje schémata zde, ptáš se na něco, co ti asi nikdo odpovědně neobjasní. Já osobně jsem těch zdrojů dělal desítky včetně profi do průmyslových zařízení, když ale vidím ta schémata plná různých kondů a odporů ve zpětných vazbách, které tam autor nacpal, aby mu to nekmitalo či neházelo přepětí na výstupu, a nakonec dal na výstup zdroje kondy třeba 5G, aby měl jistotu jakés takés funkčnosti, tak to bych tedy rozhodně začátečníkovi k realizaci nedoporučil. A takových schemat více či méně funkčních je plný net. Nehledě na problémy koncepce řízení µP a s tím souvisící jednak rušení, jednak problémy zajištění nějakého nouzového běhu, když se třeba µP kousne.
Možná by bylo vhodné ozřejmit nám, co od toho zdroje parametrově očekáváš, a co jsi schopen samostatně řešit - jinak to může být pro tebe velké zklamání a nakonec i časová a finanční ztráta.
Šlo mi o to a z minulosti do znám, že nastavení, odrušení, potlačení různých parazitních jevů není lehká práce a jsou to hodiny a hodiny práce a měření a někdy i náhody, aby zdroj slušně fungoval. Jen jsem si chtěl trochu tuto práci ulehčit a použít třeba něco, co má někdo už odzkoušené a vyladěné a také čeho se vyvarovat. Většina zdrojů používá různé kombinace zapojení OZ jako diferenční zesilovače a komparátory. Proto i můj návrh použít přesné a stabilní přístrojové zesilovače v integrovaném pouzdru.
to Jezevec: tyto stránky velice znám a právě regulátor 1 je použit z tohoto zdroje. Je to práce dvou lidí, kteří dosáhli poměrně velice slušných parametrů (doporučuji prostudovat). Ale také tento zdroj stavěli několik let, což si nemůžu dovolit.
Předem díky na nějaké návrhy a díky za vaše reakce.
zdroje- když uvážíme start z nuly, návrh a ověření zapojení, desky PS,vývoj sw a jeho ověření ,shánění součástek - a práce v jen rozsahu volna - není to nic nepřiměřeného.
Takze jsem zdroj koupil a usetreny cas venoval necemu co koupit nelze
Asi nakonec použiji koncept tohoto zdroje, upravím si některé věci podle svého a uvidíme, jaký bude výsledek.
Jinak pro zájemce o podobné zdroje, uvádím odkazy další dvou zdrojů řízených mikroprocesorem, které se mi také osobně líbí.
http://www.envox.hr/eez/bench-power-supply/psu-introduction.html
http://www.ianjohnston.com/index.php/projects/57-project-021-home-built-bench-power-supply
Je to spis urceno jako nadproudova ochrana. Kdovi jak se to bude chovat pri napeti blizkem nule, jake budou dymanicke parametry ktere jsou dulezite v regulacni smycce apod.
Ale pokud to chces jen jako proudove omezeni ve stylu "pri nadproudu vypni" muze to slouzit dobre. Otazka je, jestli tuhle funkci neni jednoduchsi udelat v SW ridiciho procesoru. Ja si nevzpominam ze bych tohle ve svem zdroji nekdy zapnul.