Stereo VHS, rušení zvuku
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Stereo VHS, rušení zvuku
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Lukas-Peca píše:Slabým signálem to asi nebude. Ten Siemens má něco jako indikátor síly nosného signálu a podle něj je vše v pořádku. Sony to nemá, ale pokud by byl signál slabý, tak by se snad stereo nezaplo.
Ten signál musí být souvislý, bez přerušení. Když 50x za sekundu vynechává, záleží na tom, jaký podíl doby nosná chybí. To dělá ten rozdíl mezi "čistým" signálem, praskotem v signálu a zablokovaným kanálem, úroveň signálu na to má jen malý vliv.
Také doporučuji kouknout na to osciloskopem.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jinak musím říct, že mě to video dost zklamalo počtem instalovaných kurvítek a pitomým ovládáním, kdy bez DO nejde ani vypnout OSD...
Edit: Ještě jeden poznatek, na Color 425 se po vypnutí spínače VCR rozsype řádková synchronizace, blikají pak dva obrazy vedle sebe. Po celé výšce obrazu ale řádek jinak drží, nechvěje se horní část.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Na motorech unašečů byly v této mechanice kotouče s ozubením pro optočleny. Logika měřila čas mezi impulsy sejmutými z toho ozubení a zhruba přímo úměrně tomuto času řídila proudy do motorů, ať už na přivíjení, nebo napínání pásku při odvíjení (brždění protiproudem). Samozřejmě se tam zaváděla nějaká korekce podle zvolené rychlosti a směru posuvu pásku. Impulsy sloužily také systému ATTS, což bylo počítadlo reálného času.
Dotykový sloupek na levé straně netahal za brzdu, ale odkrýval další optočleny k zavedení další korekce protitahu, když se tah pásku dostal mimo nastavenou toleranci. V podstatě nouzový koncák.
Sony měl podobný systém zavádění pásku levou stranou za buben, ale vlastní, vodicí trny na bronzových jazýčkách dovolujících jejich naklopení se v koncových polohách srovnaly do pevně seřízených prizmatických kulis. Když některá neseděla, začal být jako první problém s hifi zvukem a chybou prokládání řádků, případně i s trackingem.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
A to, že v celém videu jsou elyty Elna, jen v uzavřeném zaplechovaném zdroji jsou nichicony na 85°C, že všechny plastové části jsou z houževnatého bílého plastu kromě jediného kolečka, které je modré, je u všech kusů prasklé, nedá se běžnými lepidly lepit a kvůli jeho výměně je nutné rozebrat půl mechaniky, nebo že celá mechanika je namazaná kvalitní vazelínou kromě jedné páky, kterou vrací slabá pružinka, v případě zaseknutí způsobí zničení kazety a která je namazaná lepidlem, tak to se nezlobte, ale tomu já říkám kurvítka.
- elektrosvit
nebyla Tebou popsaná mechanika (nebo alespoň podobná) i v novějších videích AVEX?. Jedno takové jsem měl a rovněž tam bylo zavádění pásku levou stranou za buben. Také si vzpomínám, že posuv pásku nezajišťoval synchronní motor s vnějším rotorem, ale bytelný stejnosměrný motorek, který poháněl plochým řemínkem plastový (!) setrvačník a dalším řemínkem byly přes soustavu mezikol poháněny unášeče. Druhý motorek poháněl servomechanismy, nevím, zda také výtah kazety. Ale asi jo, žádný další DC motorek z toho videa nemám (jediné součásti, které jsem si z něj nechal).
Video mi dovezl táta vyřazené z práce. Když jsem do něj vložil kazetu, tak založilo pásek a hrálo. Nevím, zda barevně, zkoušel jsem ho s Merkurem
Měl by to být tento: http://www.oldradio.cz/vm6671-1.htm
- radioelectrum
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: