Elektronkový zesilovač podle AR, zapojení žhavení

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#31 Příspěvek od Sendyx »

fantomas píše:když zapnu zesilovač, okamžitě je slyšet velice slabý brum - ten by mi ještě nevadil a předpokládám, že pochází ze zdroje anodového napětí.

Nikoliv, je to brum, indukovaný ze síťového trafa do výstupáku + nějaký ten brum, indukovaný z kabeláže do kabeláže.

fantomas píše:Po pár vteřinách dojde k nažhavení elektronek a brum zesílí - takže to ovlivňuje žhavení ne? tento brum se dál už nemění - zapojené/odpojené vstupy a ani na potenciometry to nereaguje

To bych zdaleka netvrdil...
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
xsc

#32 Příspěvek od xsc »

Chtělo by to zjistit, kde to brumí. Jestli to nereaguje na poťáky, tak to není v předzesilovači, ale v koncovém stupni. Takže bych uzemnil G1 EL84, ideálně přímo na studený konec C12 a zjistil, co se děje. Pokud to i tak bude brumit, je to nedostatečnou filtrací zdroje. Pokud ne, lze se posouvat vždy o elektronku dozadu. Vliv žhavení lze otestovat napájením z externího ss zdroje, případně jeho krátkodobým odpojením, katody mají tepelnou setrvačnost.
To, že se po nažhavení zvýší brum, nemusí mít s pronikáním brumu ze žhavení vůbec souvislost. Po nažhavení teprve začnou elektronky fungovat, téct jimi proud. Takže začnou reagovat na to, co jim jde do vstupu i napájení. Do té doby jsou jako vyplé.
Taky je dobré vědět, o jaký brum se jedná. Je to 50Hz (magnetická vazba z trafa, žhavení), 100Hz (nedostatečná filtrace) nebo něco jiného. Někdy třeba prskají usměrňovací diody nezablokované kapacitou. Zmizí brum po vypnutí napájení, odpojení přívodu k anodovému usměrňovači, žhavení....
fantomas

#33 Příspěvek od fantomas »

Podle ucha bych řekl, že je to spíš 50Hz, ale nevím, nemám osciloskop...
Sendyx

#34 Příspěvek od Sendyx »

xsc píše:Taky je dobré vědět, o jaký brum se jedná. Je to 50Hz (magnetická vazba z trafa, žhavení), 100Hz (nedostatečná filtrace) nebo něco jiného. ...

Mno, ona magnetická vazba se síťovým trafem dost často vygeneruje dominantních 150Hz a ne 50....
fantomas

#35 Příspěvek od fantomas »

Ahoj,
takže jsem vyzkoušel toto:
- odpojení žhavení za provozu - brumí to dál
- zapojení odbrumovacího trimru - nepomohlo
- uzemnění G1 el84 na C1(-) - brum po nažhavení ještě zasílil

Takže je problém ve zdroji? Díky
masar

#36 Příspěvek od masar »

fantomas píše:Ahoj,
potřeboval bych poradit jak správně zapojit žhavení, abych se zbavil brumu..

a potom
Ahoj,

Takže ve žhavení to nehledej.
Doporučuji celé zapojení diagnostikovat po jednotlivých stupních, začít od konce (EL84).
- uzemnění G1 el84 na C1(-) - brum po nažhavení ještě zasílil
C1 je podle schematu vazební kondenzátor, ujednoť si označení.
Pokud brum přetrvává i po spojení g1 EL84 se zemí, je na vině usměrnění a filtrace anodového napětí.
:wink:
Sendyx

#37 Příspěvek od Sendyx »

masar píše:a potom
Ahoj,

Takže ve žhavení to nehledej.

Ale naprosto nevíme, co v jeho případě znamená "odpojit žhavení" - jak, jeden pól?

Rady, jak co zjistit, tady padly už vícekrát, ale zatím bezvýsledně.
masar

#38 Příspěvek od masar »

Pokud mu to brumí s pouhou EL84 (zkratovanou g1), pak to těžko může být problém žhavení (nepřímožhavená katoda). To by se pak nemohly používat např. PL82, kde střídavý potenciál žhavení proti katodě byl značný.
Nejspíš je "bota" v té kabeláži, chybějící zemní spoj...
Sendyx

#39 Příspěvek od Sendyx »

Já už se v jeho chaotických pokusech ztrácím, kdy měl co kam zapojeno. Kdyby to píchnul na externí DC stab. zdroje, bylo by jasno za pár minut.
masar

#40 Příspěvek od masar »

Fantomasi, pokus se zprovoznit tuto část schematu, ta bručet nesmí:
p.s. Součástky každého stupně by měly zaujímat co nejmenší plochu, spoje součástek v mřížkových obvodech co nejkratší, nejlépe stíněné, jinak tvoří "anténu" a jsou zdrojem brumu.
Přílohy
EL84.png
(15.84 KiB) Staženo 122 x
fantomas

#41 Příspěvek od fantomas »

k tomu odpojení žhavení:
DC zdroj nemám, dal jsem 2p vypínač za trafo a po nažhavení vypnul. Zkoušel jsem i po vypnutí jeden pól uzemnit

Dál jsem zapojil jeden kanál podle schematu od masara - brum pořád stejný
Co to teda znamená? Dělá to zdroj?
masar

#42 Příspěvek od masar »

Ještě můžeš zkusit odšroubovat síťový transformátor a měnit jeho polohu a natočení. Ale to má smysl jen, pokud to bručí hned po zapnutí, před nažhavením elektronky.
Ptát se, jest-li to dělá zdroj, je stejné, jako se ptát, jest-li je v něm vadná součástka. Takže to musíš zjistit sám, nejlépe měřením.
p.s. Ještě dodám - pokud to bručí s nenažhavenou elektronkou, tzn. s trvale odpojeným žhavením, pak to bručení způsobuje pouze magnetická vazba transformátorů.
masar

#43 Příspěvek od masar »

Sendyx píše:Já už se v jeho chaotických pokusech ztrácím, kdy měl co kam zapojeno...
Teprve na to přicházím... :oops:
fantomas

#44 Příspěvek od fantomas »

Co se týče magnetické vazby TR, posouval jsem výstupáky tak, aby byly co nejdál a v ose. Brum (před nažhavením) jsem tím trochu zredukoval, takže to teď brumí úplně minimálně. Ale jen do doby, než se elky nažhaví.

Chtěl bych upravit zdroj. Máte někdo nějako radu? Přidal bych tam rezistor, abych vytvořil C-R-C filtr i pro el84.
Taky bych ten nový zdroj neosazoval na stejné místo, ale až k zadní stěně bedny - za síťový TR.
Co si o tom myslíte?
Přílohy
zdroj.jpg
(25.35 KiB) Staženo 114 x
masar

#45 Příspěvek od masar »

Myslím, že to nemá význam. Pokud je kapacita filtračního kondu 2x150uF, není příčina brumu ve filtraci, ale spíš v nesprávné kabeláži. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“