E 10

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

A hlavne je otazka, kolko litrov nafty treba spalit na vyrobu litra toho eko- a bio- etanolu?
Jimmi2

#17 Příspěvek od Jimmi2 »

EKKAR píše: ...jako by v těch látkách nebyl žádnej uhlík, kterej by se spalováním okysličoval na CO₂ !?!?! Pořád je potřeba spálit nějaký UHLOVODÍKY, aby člověk přes tepelnou energii vyrobil energii mechanickou...
Zapomínáš právě na ty uhlovodíky, v tom je totiž ten princip :wink:
I když samozřejmě cesta je to dlouhá a trnitá, jinými slovy ne zcela ideální, že...
PixelOrgy

#18 Příspěvek od PixelOrgy »

EKKAR píše:Já mám žrouta typovanýho na 95ku a liju mu do nádrže při každým tankování VIF = http://www.vif.cz/produkty/aditiva-do-b ... tiv-1.html . Spotřebu mi to nesnižuje, bo je to 16-ventil bez berliček pro zvednutí krouťáku
....
totálně propadnul "šel ví pawr" (Shell V-power) obou oktanovejch čísel - jak 95, tak 98+, respektive byl svýma vlastnostma mezi naprosto průměrnýma druhama a naopak mezi tři nejlepší se světe zboř se protlačil naprosto obyčejnej spotřebák BA-95 tankovanej na TankONO obohacenej právě VIFem...

Jo, o tom shellu jsem to ale cetl uz pred celkem dlouhou dobu, ze premiova na nem je jen cena. Ocividne to maji na parku, a je to porad stejny.

Jinak ohledne BA95/98, na vicku nadrze mam sice napsany oboje, ale pak se clovek v manualu docte (a nebo zjisti sam, kdyz ho tam nalije), ze na BA95 ECU dost utahne vykon, zrejme kvuli rychlejsimu horeni BA95.

Jinak jsem slysel chvalu na "prestavbu" na E85, ale celkem mam do te vlkohradske kreace strach hrabat.
MartasBrno

#19 Příspěvek od MartasBrno »

Ekkare,

jsou to dvě otázky - první je, jestli nějak lidstvu pomůže, když omezí tvorbu CO2. Tu tady snad neřešíme.
Druhá otázka je, jestli se to dá docílit změnou paliva z jednoho uhlvodíku na jinej. Samozřejmě, když pálíš benzíny, nebo podobné uhlovodíky, máš poměr vodíku k uhlíku asi 2:1. když jdeš směrem LPG, je to o něco lepší ve prospěch vodíku, nejlepší je nakonec metan CH4, kde je 4:1 vodíku vůči uhlíku. Vyprodukuješ jen zlomek CO2, vůči složitějším uhlovodíkům. Vlastně je to poslední stupeň před samotným spalováním vodíku, ale na to si ještě počkáme.
samec

#20 Příspěvek od samec »

Aby to s tým ekofašistickým benzínom E10 nezostalo len pri poverách a pranostikách, odporúčam pozrieť toto video:

Prečo sa BENZÍN E10 mení na AGRESÍVNE SVINSTVO? NEMAJTE HO V NÁDRŽI DLHO * TOPSPEED.sk ARÉNA
https://youtu.be/nMrFaY1v7Ho
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“