krokový motorek
Moderátor: Moderátoři
krokový motorek
Vývody jsou správně nafázovány. Zapojím-li jiný unipolární krok. motorek vše běží.
Měl jsem jej rozdělaný a nic jsem nezjsitil, nikde nedrhne, lehce se otáčí. Je možné, že by se nějak rotor přemagnetoval?
- Přílohy
-
DSCF9617.JPG- (97.43 KiB) Staženo 188 x
Někteří lidé povídají že se může rotor odmagnetovat i vyndáním rotoru z motoru,pokud se bez mezery nevsune do magneticky vodivé trubky.Jestli je to ale pravda,to nevím.
Zkus zkratovat vyvody, melo by jit s rotorem tocit podstatne hur.
Nemusí to být moc patrné u moderních materiálů, které mají obrovskou koercitivní sílu - ale ty jsou zas choulostivé na přehřátí, některým stačí pár desítek stupňů Celsia a je po magnetu. Ještě jsem neslyšel, že by došlo k "přemagnetování", jak uvádíš anebo k takovému snížení krouticího momentu, že by se motor (naprázdno) ani nehnul a jen vrněl.
- Artaban001
- Artaban001
I automobilový alternátor má svoji remanenci, ale díky malému magnetickýmu obvodu a diodovýmu usměrňovači nedokáže "samonabudit" rotor. Proto se mu pomáhá přes tu žárovičku "dobíjení". Velký alternátory, dokonce i ty, co mají uvnitř rotoru pevnou cívku (takže nemají kartáče a kroužky) se i přes diody dokáží "probudit" i samy. Stačí je vhodně roztočit.
Dokonce, jak jsem se přesvědčil, u jednoho typu motocyklu se dynamo "z vnějšku" nebudí a pokud se po dlouhodobým stání nechce "probudit" postačí krátce ztisknout jednu z kotviček regleru (já to nevěděl, tak jsem to budil z laboratorního zdroje přes diodu)