Pokusy s peltierom a sviečkou.
Moderátor: Moderátoři
Pokusy s peltierom a sviečkou.
Ja som použil, čo som doma našiel, ako jadro trafáku bola feritová trubka vnútorného Φ12mm, vonkajšieho 20,7mm, dĺžka 28,5mm. Dá sa použiť napr. feritové odrušovacie nacvakávacie jadro na kábel, toroidný krúžok a podobne. Ako vinutie som použil tenkú dvojlinku a navinul som 10závitov. Tranzistor bol dáky PNP, čo som našiel v šuflíku, odpor som nahradil 1kΩ potenciometrom, rýchlu diódu a elyt ku ledke som taktiež vynechal, zapojil som ledku priamo medzi E a C tranzistora. Ledka bola Luxeon 3W biela. Peltier bol z GME, typ TEC1-12706 HT pre max. teplotu 230°C.
Najprv som chladič nechal pasívne chladiť, ale potom som pridal malý ventilátor, lebo sa mi začala taviť cievka s cínom, na ktorej chladič stál, tak som pridal ventilátor, napájaný externe. Výkon nebol síce nijak oslnivý, v záťaži necelých 1,4V a prúd do meniča 88mA, ale ledka svietila dosť silno, zblízka sa dalo pri tomto svetle aj čítať. Teplotný spád bol 40°C, na teplej strane bolo 110°C, na chladnej 70°C bez ventilátora, s ním 90/50°C. Až získam väčší chladič, ešte tá účinnosť o niečo stúpne.
- Přílohy
-
joule_thief.jpg- (284.22 KiB) Staženo 1470 x
- Artaban001
Je podstatný rozdíl teplot mezi oběma plochama - mě se rozsypal ten peltiér, když jsem jej zkoušel, kolik udělá maximální mráz, když jsem chladnou stranu zbavil chladiče, respektive výměníku. Přílisný rozdíl v roztažnosti způsobil popraskání keramický destičky a peltiér pak nefungoval celý.
Budem experimentovať ďalej, mne sa táto technológia páči.
http://www.rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=45&t=1109
http://www.jachting.info/viewtopic.php?t=9105
Tie TEG peltiery sa vyrábajú prevažne v zemi, kde ťa zajtra sledujú viac, ako včera a buď majú premrštené ceny (okolo 150 - 200USD za kus), prípadne len celé zariadenie od 300 až po dákych 900USD, samozrejme bez poštovného, ktoré môže byť aj 100USD. Ešte k tomu treba prirátať colné výpalné plus DPH a dostávame sa cez 1000USD, za tú cenu sa dá už kúpiť docela kvalitná elektrocentrála.
- Přílohy
-
seebeck2.jpg- (181.86 KiB) Staženo 145 x
-
seebeck1.jpg- (192.7 KiB) Staženo 123 x