Mně něco podobného dělá B90, i když štiplavý zápach to není. Když běží tak do půl hodiny, je to OK. Pak se ale motor víc ohřeje a nejspíš přímo z něj je cítit zbytky maziva.elektrosvit píše:2. magnetofon B70, konkrétně tmavě modrý- tady se i po letech nic neláme, ale po zahřátí na provozní teplotu vydává přístroj takový slabě štiplavý zápach. Nevím, k čemu bych jej přirovnal. Není moc silný, ale pracuje-li magnetofon delší dobu v uzavřené místnosti, tak už docela cítit je.Naopak magnetofony řady B4 voní docela příjemně a nezaměnitelně. Zde je asi zdrojem izolace vodičů.
Plasty v a na starých přístrojích (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
Tam se zahříval motor na poměrně vysokou teplotu, taky byl poměrně velký a tak byl cítit hezky dlouho. Takový typický nasládlý plastový zápach.
Ale v té době bylo cítit nějakým smradem téměř všechno, co v sobě mělo nějaké plasty.
Od starých autobusů Škoda tuším RT706, kde smrděla asi koženka, autobusy v 70 letech, škodovky stovky,, kde "gumou" smrděla koženka sedadel, všechna elektronika, každá jinak.....
Ještě v roce 1994 - 95 základní desky počítačů roky po výroběsmrděly ostrým zápachem, odhaduji z chlórovaných uhlovodíků, co se tehdy používaly.
Ono stačí klasická rozpouštědlová barva schnoucí za normální teploty, vrstva 80 - 120 mikronů silná sice zaschne třebas za půl dne, ale ještě cca rok v sobe drží pár procent rozpouštědel. Teprve za rok taková barva definitivně ztvrdne, protože vytěkají poslední zbytky rozpouštědla.
Když se vezme plast, který je silný milimetry a který při výrobě změkčí vhnětením nějakým vysokovroucím rozpouštědlem s teplotou varu 250 - 350 st C, tak to rozpouštědlo je v plastu 5 - 10 let a při každém zahřátí, třeba na slunci, z toho plastu uniká a smrdí. Za 30 let třeba unikne kompltně a plast potom zkřehne a začne se lámat.
- elektrosvit
Já jsem provázkové brzdy vyměnil za ty s filcem a bylo po problémech. U přivíjecí spojky se časem zničily umělohmotné prstýnky osazené na konci pružiny, díky čemuž to začalo vrzat. Dal jsem tam nějaké umělohmotné podložky a byl klid.
Co se týká plastů, tam jsem provedl dvě úpravy. Zespodu jsem ve větracích otvorech upálil pájkou co druhý plastový trámek, aby na motor šlo více vzduchu a lépe se chladil. A horní kryt, ten když se častým provozem magnetofonu vyhřál, tak začal po pár letech nepříjemně vibrovat.
Tam jsem to řešil tím, že jsem kryt pod cívkami shora polepil coby odtlumení v jakémsi křížovém vzoru bilou izolepou. Po 1 - 2 pokusech jsem přišel na nějakou kvalitní bílou izolepu, která tam dlouhodobě držela a neodlepovala se. zespodu jsem, už to nevím jistě, v podobném vzorulepil kobercovou lemovku. A ne kolem motoru kvůli chlazení a nad unášečem a kolečky mechaniky, protože tam byl plastový kryt natěsno.
- elektrosvit
elektrosvit píše:Horní panel bývá často teplem úplně vyboulený
Já bych odhadl, že to vyboulení se děje tam, kde se u B5 nepřimazává motorek. Takže motorek jede nasucho, bez vazelíny, takzvaně "cvrká" a překonává odpor a proto hřeje mnohem víc než udržovaný motorek. V krajním případě vymele ložisko a rotor pak drhne o stator.