AZS222, po zahřátí ujíždí kliďák
Moderátor: Moderátoři
AZS222, po zahřátí ujíždí kliďák
Klidový proud měřím na odporu 0,1R. Když nastavím trimrem za studena asi 30mA, tak to po ohřátí chladiče normálním hraním vzroste asi na 70-80mA. To asi není úplně v pořádku. Nevíte kdy může být zrada? Napadlo mě jedině to, že BD139 jsem tam dal ty, co se nemusí izolovat od chladiče- není tam ta zadní kovová destička. Tak že by to mělo špatný tep. kontakt.
- Přílohy
-
KD.png- (53.54 KiB) Staženo 187 x
- Přílohy
-
Z DPA220.png- (11.35 KiB) Staženo 179 x
Také lze tohle zapojení modifikovat podle následujícího schematu s tím, že velikost Rc bude třeba poněkud zvětšit.
Odkaz na zdroj
- Přílohy
-
stabilizace.png- (4.58 KiB) Staženo 193 x
Se učit, se učit, se učit..
ok1hga píše:ty tři diody jsou vymyšlené výrobcem a ve spoustě zesilovačů to takto funguje do dnes . . .
Funguje, ale v případě této Tesly je to bída, většina kusů má zřetelné přechodové zkreslení na vyšších kmitočtech. Taky tam původně navrhnuli obvod s Vbe násobičem, ale ten byl asi jenom v prototypové sérii a nacpali tam ty diody.
V každém případě by to stálo za pokus namontovat snímací trand třeba na pouzdro výkonového, bude to téměř thermaltrack
Osobně nechápu, proč se všichni snaží stále něco v tomto modelu zesilovače tunit. Já mám jak tento model, tak jeho inspiračního předchůdce TW44 a nemám při poslechu pocit, že je něco vysloveně špatného na jejich zvukovém projevu. Výsledný zvukový projev více ovlivní kvalita přednesu reprosoustav, než zesilovač.
Někde na fórech se dají najít zmínky o zvětšení klidového proudu u AZS222, 223 zařazením čtvrté vybírané schotkyho diody, ale přineslo to pak třeba také potíže s jeho nekontrolovatelným lavinovitým nárůstem s následnou destrukcí konce. V zesilovači TW600 je pro změnu k oněm třem diodám zařazen do série ještě odpor10 ohmů. V některých jiných modelech zesilovačů jsou použity diody čtyři, s paralelním trimrem k jedné z nich (např. Grundig V1700).
V úvodu použité inspirační schema regulace klidového proudu z náběhové série AZS 222 je vyzkoušené a funkční, tak není důvod aby nepracovalo. Bylo pak asi zjednodušeno náhradou diodami pro usnadnění sériové výroby.