Přetížená elektrocentrála?
Moderátor: Moderátoři
Přetížená elektrocentrála?
V práci máme náklaďák Man jako autodílnu. V ní je vestavěná dalo by se říci speciální centrála. Není to centrála jako všichni znají, tedy rám, na kterém je malý spalovací motor, který pohání generátor.
Je to jakoby trošku větší alternátor, hnaný přes řemenový převod od hlavního motoru náklaďáku. Potom to je napojené do nějaké skříně s měřáky, V-Metr, A-metr a HZ-metr a jističi. Z ní to je tahané do různých zásuvek po celém voze, 3x400V i klasické 1x230V. Problém je třeba u svařování. Když se svařuje svářečkami na 3x400V, mohou jet dohromady i 3 mašiny, centrála to v pohodě utáhne na nižší svářecí proudy.
Při zapojení i třeba jedné svářečky na 1x230V se centrála jakoby přetíží, začne hrozně dunět a hučet. U svářeček zn. Kemppi to není tak hrozné, u svářeček zn. Kuhtreiber je to razantní a když svařuje naráz svářečka Kemppi na 3x400V a jedna Kuhtreiber na 1x230V, je velký problém a hádají se.
nevíte prosím, čím to může být? Nebo je to prostě navržené tak blbě? Už to bylo nedávno v opravně, prý to nějaký elektrikář špatně zapojil a shořelo to. Už je to údajně zapojené dobře, ale pořád se to chová divně.
A kutilmile - nelituju tě
Při zapnutí svářečky Kuhtreiber KIT1900 HF, tak se centrála na voze hrozně rozduní, ale opět hlavně při svařování na MMA režim. Dunění je hodně hlasité, u TIG to jde slyšet jen trochu. U této svářečky to dělá i když jede jen samotná.
Řemeny nevím, jsou tam tři a vypadá že jedou slušně, neháží. Ten měnič myslíte tu centrálu, nebo svářečky? Svářečky jsou invertory jak už jsem psal výše na MMA a TIG režim. Centrála ve voze je vzhledově podobná nějakému hodně velkému alternátoru nebo dynamu.
Takže problém bude někde v ovládání toho generátoru? Zkusím říct elektrikářům. Děkuji za typy.
varok: Doufám, že ses na řemeny díval tehdy, je-li na centrále připojená nerovnoměrná zátěž, která ten hluk způsobuje. Jinak to nemá význam.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- Artaban001
Hlavně taková primitivní konstrukce je levnější, jednodušší a mnohem spolehlivější, navíc z toho leze čisťounkej sinus, bez příměsí vyšších harmonickejch, energetická účinnost je taky vysoká.
Podobný centrály tady byly ještě dřív, než světlo světa spatřily polovodiče. Třífázovej altík s regulovaným buzením. A bohatě stačily.
Hlavně tady figuruje ten kravál, dunění, což indikuje mechanickej problém, podle mýho kmitání řemenů.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
A kutilmile - nelituju tě
Jak jsem psal, tak to opravovat nebudu, NEJSEM ELEKTRIKÁŘ! Jen mě prostě zajímalo čím to může být.
Tak už jsem pochopil, děkuji za vysvětlení.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:Kouknul bych, jestli zásuvky 230V jedou všechny z jedný fáze a nebo jsou rozhozený po všech fázích a pokud jo, označil bych si je třeba U, V, W. Zjistíš to vadaskou mezi levejma ďourama zásuvek. Bez napětí stejná fáze, s napětím různá fáze. No a pak bych na zkoušku při tom dunění od zatížení pouze jedný fáze zkusil do ostatních dvou zapojit nějakej silnej spotřebič, třeba vařič, nebo přímotop. Pak poznáš, jestli to dunění je opravdu nerovnoměrným zatížením.
Takže když se svářečka zapojí do jakékoliv zásuvky, dělá to stále, není rozdíl. Vadaskou nevím jak to změřit, ale při vypnutém voze a centrále by to šlo proměřit pípákem na měřáku, ne? Kdyby byly zapojené fáze všech zásuvek 1x230V do jednoho místa, pípák by pískal, ne?
A s těmi výkonovými spotřebiči vyzkoušíme. Mají tam rychlovarnou konvici, tak při svařování tím Kuhtreiberem ji zkusíme zapojit do jiné zásuvky, jestli se to zlepší. Děkuji moc.