Stereo VHS, rušení zvuku
Moderátor: Moderátoři
elektrosvit píše:Hille,
nebyla Tebou popsaná mechanika (nebo alespoň podobná) i v novějších videích AVEX?. Jedno takové jsem měl a rovněž tam bylo zavádění pásku levou stranou za buben. Také si vzpomínám, že posuv pásku nezajišťoval synchronní motor s vnějším rotorem, ale bytelný stejnosměrný motorek...
To, co popisuješ, je mechanika FOX od Philipse. Má tenkou přítlačnou kladku na hřebenu a kazeta dosedá přímo na ni. A šasi je z poměrně slabých plechů a obsahuje příliš mnoho plastových dílků.
Ta mechanika, co mám na mysli já, byla skutečně v řadě Grundig V300 a určitě v modelu Siemens 386FM, byla dost vysoká, protože jednak měla unašeče cívek přímo na hřídelích stejnosměrných motorků (a ty měly jakousi "sukýnku" přerušující světelné závory), jednak odlitek horního dílu bubnu videohlav pokračoval nahoru asi 2 cm prodloužením osy, patrně konstrukční zbytek po sběracích kroužcích napájení aktuátorů ze systému Video 2000.
Připadalo mi to, že u Grundigů měli nalupán mrak dílů na mechaniky V2000, ale nedaly se už prodat, tak upravili to nejnutnější (menší buben, přesazení dorazů vedení pásku, aby těch 182° opásání zůstalo, změna sklonu bubnu a vodítek, změna rychlosti posuvu pásku). Ostatně to, že ta mechanika počítala s větším bubnem, bylo vidět i na uchycení jeho bloku, i ty prstence zavádění měly zbytečně velký průměr.
Na to, že zřejmě šlo o mechaniku, která nerozlišuje stranu kazety, ukazoval i příliš měkký jazýček, který tomu měl u VHS zabránit, ale u dvou majitelů se to nepovedlo - byli na obracení kazety zvyklí z V2000, tak tam natlačili VHS kazetu tak hluboko, až utrhli plošňák audiohlavy a vytáhli z ní vývody. Nová hlava stála v roce 1986 celých 85 DM a člověka, který by ji v Norimberku koupil a dovezl....
Škoda, že jsem jednu z těch mechanik měl, ale rozebral, protože jsem k ní nesehnal nový buben. Prostě buben s prcišem nahoru nebyl (musel bych ho i s rotačním trafem předělat z jiného videa, což mi v roce 1993, kdy se ke mně ten Siemens dostal, připadlo poněkud kontraproduktivní a dražší, než nový například Panasonic), všude mi tvrdili, že šlo o U-Laufwerk Grundig (ostatním říkali M- nebo W-Laufwerk).
Ten stroj uměl podélný a hifi zvuk (oba stereo), ale videohlavy nenahraditelné.
Kdo máte velký katalog Nedis, podívejte se po těch modelech už teď, já jsem na cestách, takže nejdřív tak za týden.
- radioelectrum
- Přílohy
-
20150.jpg- (181.68 KiB) Staženo 210 x
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- elektrosvit
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Siemens stačilo zaběhnout, po přehrátí pár kazet se to srovnalo, teď pěkně přehrává i nahrává. LP umí, ale jen zvuk.
Tah spojky musí být nastavený tak, aby plnou cívku ještě spolehlivě na konci pásku navíjela, ale ne víc, jinak na začátku kazety (v obou směrech) dojde k tahání pásku bokem. Když je přítlačná kladka zkamenělá, nesrovná se rovnoběžně s tónovým hřídelem a pásek pod ní klouže, navíc těžko předem odhadnutelným směrem...
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: