čím spínat led cube

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
toMajstr

čím spínat led cube

#1 Příspěvek od toMajstr »

Zdravím, páni elektrotechnici se asi zděsí nad mým dotazem, ale nedaří se mi to vygooglovat. Chci si vyrobit LED cube, ale nevím čím to spínat. Na katody bych dal nějaký NPNko ale co na anody? když tam dám taky NPNko tak mi 5V z MCU půjde přes všechny ledky, že? a to já nechci, že? a když PNPčko tak bych musel propojit napájení MCU s napájením pro ledky, že? A to ještě větší probém, protože MCU má napájení 5V ale do ledek chci pustit přes regulátor asi tak 2V (prostě aby svítily a nehořely). Tak co vy na to? je to vůbec možný?
kachle

#2 Příspěvek od kachle »

masar

#3 Příspěvek od masar »

toMajstr píše:...do ledek chci pustit přes regulátor asi tak 2V (prostě aby svítily a nehořely).
Tohle vypovídá o tom, že nevíš "která bije".
Nejprve si ujasni pojem "zdroj napětí", "zdroj proudu". Pro napájení LED se musí použít to druhé. :wink:
frpr666

#4 Příspěvek od frpr666 »

Pošli schéma své LED cube. Podle potřebného proudu se nadimenzuje koncový budič (např. tranzistor).
toMajstr

#5 Příspěvek od toMajstr »

nemám ještě vymyšlený schéma, ale nakonec jsem to vymyslel jinak, připojím ledky rovnou na shift registry
masar

#6 Příspěvek od masar »

Druhá část věty popírá tu první.
A jak to bude s tím proudem? :wink:
toMajstr

#7 Příspěvek od toMajstr »

nemám ho nakreslený, mám jen vymyšelný jak to zhruba bude. Proud omezím rezistorama, mi předtím nedošlo že vždycky svítí jen jedna vrstva takže na každej sloupec bude 1 rezistor.
masar

#8 Příspěvek od masar »

To, jest-li svítí "vždy jen jedna vrstva" je přece součástí návrhu, stejně jako požadované funkce a efekty. Takže nejprve musíš vědět, jest-li budou led jednobarevné (a jaké) nebo třeba RGB, kolik jich bude (jaké rozlišení) a co všechno ta "cube" bude umět. Podle toho lze navrhovat hardware a software. :wink:
Charos

#9 Příspěvek od Charos »

Odpovědět

Zpět na „Poradna“