Hádanka - odmocnina z pí na kalkulačce XP na 5 kliků myší

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MetalGod

#31 Příspěvek od MetalGod »

Používám linuxovou CZ QWERTY klábosnici, ale pokud vím, tak některá česká QWERTY (QWERTZ nevím, od Didaktika a Amigy používám výhradně QWERTY, stejně tak i desetinnou tečku - zvyk je železná košile) na woknouzech má "@" normálně na [R-Alt] + [@/2/2/ě].
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
xsc

#32 Příspěvek od xsc »

lesana87 píše:Ta []Inv funguje na všechny funkce, které mají inverzí funkci. Takže třeba ze sin(x) udělá arcsin(x), z mocniny odmocninu, z ln(x) udělá e^x, z log(x) 10^x, z Lsh udělá Rsh...
Chyba je podle mě v tom, že Inv nefunguje pro všechny funkce, které mají inverzní funkci. Funguje pro x², ale pro x^y už ne. Ale mělo by to jít tak, že po zadání y zmáčknu 1/x a z mocniny je odmocnina.
Bernard

#33 Příspěvek od Bernard »

Ten název tlačítka x^y není ta funkce. Funkce je y=x^n, no a inverzní je potom x=y^n, což znamená y=n^√x.

A tak to funguje. Třeba 125 [inv] x^y 3 = , výsledek je 5.
xsc

#34 Příspěvek od xsc »

Tak mě MS dostal. V XP to tedy funguje správně. Ve Win7, kde jsem to zkoušel, ovšem už MS postoupil dál, a tak tam Inv na x^y nemá vliv. Funguje jen na pár vybraných funkcí, u kterých se po jeho použití inverzní funkce ukáže. Na zbytek kašle. Zase tam to tlačítko odmocniny přidali.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od ZdenekHQ »

Je vidět, že je to nevyčerpatelné téma.... :lol:

Právě proto by to tam mělo být jasně definovaný na "tlačítkách" (já třeba klávesnici na XP kalkulačku vůbec nepoužívám), aby se nad tím nemuselo přemýšlet. Když má člověk po týdnu duševní práce mozek vytahaný jako žvýkačku, dá mu práci si vzpomenout i na takovou blbost, jako je odmocnina z pí přes tlačítko x^y. ...

Je to na ½, nebo na -2, sakra, kde je ta moje kalkulačka. Kašlu na to, dám si raději pivo... :D
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 03 zář 2016, 21:25, celkem upraveno 1 x.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Bernard

#36 Příspěvek od Bernard »

xsc:
To máš za to, že jsi ignoroval upgrade (zdarma!) na W10. Tam to tlačítko inv přejmenovali, a m.j. už zas mění x^y na y√x. Vývoj po spirále. :wink:
MetalGod

#37 Příspěvek od MetalGod »

... a ještě by v M$ sledovali, s jakou razancí ty čudlíky mačkáš :D
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“