jak připojit baterii k pwm regulaci?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
okr

jak připojit baterii k pwm regulaci?

#1 Příspěvek od okr »

Zdravím, při svých bastl-pokusech jsem skončil na záhadě -když připojím k jednoduché pwm regulaci obvodem 555, nastavené na cca 20%, baterii (nakonec jsem zjistil, že stejný efekt má i kondenzátor), žárovka se rozsvítí na 100% (mám jen multimetr a ukazuje nesmysly, vše odhadem podle jasu žárovky).
Těch 12V je získáno z obyč spínaného adaptéru připojeného na těch 140V DC. Smysluplnost obvodu radši nehodnoťte, jen by mě zajímala ta záhada :)
.Zkoumám, jak by se dalo získat 24V pro baterii s měničem ze 4 sériově zapojených fotovoltaických panelů (zatím jen "hloupě" hřejí vodu).
Přílohy
555 x mosfet.jpg
(44.91 KiB) Staženo 160 x
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Kudy se vybíjí gate mosfetu?
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
okr

#3 Příspěvek od okr »

asi jen přes ten 555, ještě jsem se na to zašel mrknout, nepropojil jsem to nijak jinak.
monterjirka

#4 Příspěvek od monterjirka »

Také bych přemýšlel o tom, že tam chybí odpor proti GND, takže jak se Gate jednou nabije, už nemá jak se vybít...
misocko

#5 Příspěvek od misocko »

okrem uz popisaneho problemu s nevybitim Gate (tranzistor mas stale otvoreny naplno), mas tam aj problem s tym ze hodit PWM do baterky nemozes - mas stastie ze tie panely nedaju vecsi prud a proste ich vyskratujes tou baterkou aj ziarovkou, ak by boli panely schopne dodat viac prudu , tak ti roztrhne ten tranzistor. Uvedom si ze sa zopnutim tranzistora snazis 120V narvat do baterky a ziarovky. pouzij stepdown (znizujuci) menič
okr

#6 Příspěvek od okr »

..no já jsem právě myslel, že když někde mám na 20% času spuštěno 140V a dám tam třeba kondenzátor, tak budu mít třeba 30V, ne? asi ještě dostuduju, ale různé zdroje třeba pro arduino to normálně přes pwm řeší... Ale proč to teda jen s žárovkou to pwm reguluje a po připojení kondenzátoru se to sepne naplno?
misocko

#7 Příspěvek od misocko »

priamo na vystup PWM nemozes dat ani akumulator ani kondenzator, ziarovku ano , ale nesiel by som do extremov 120V napajanie a 24V ziarovka. PWM ti pusta tych plnych 120V sice na kratky cas ale predsalen plne napetie, ak na to hodis priamo aku alebo kondik, tak ako som pisal - roztrhne ti trand ten brutalny prudovy naraz. Za PWM sa preto v tychto pripadoch pridava cievka (akumuluje špičky) a dioda k zemi , a to uz mas mnou spominany stepdown. Studuj...
PS co ten IRF940 ? google nevie
okr

#8 Příspěvek od okr »

diky:)je to teda irf840,blbe sem se podíval,vyguglil sem před nakupem,mel by tabulkově vydrzet snad vydrzet snad vse,co tu mam,pri pwm pry jeste vice,i kdyz tomu nerozumím proc;-) žárovka je normálně 60w/220v.ale kudy se teda dostane tech 100%,kdyz ten 555 by mel poustet jen 20%
misocko

#9 Příspěvek od misocko »

1. 100% strieda sa ti tam dostane tym ze Gate nevybijas, sprava sa totiz ako kondenzator a ty ho iba nabijas, takto to fungovat nebude. nastuduj nieco o riadeni mosfetov a fukni tam bud iba cisto 555 alebo pridaj totem pole tranzistory (hladaj) https://www.google.sk/search?q=totem+pole+budenie+mosfetu&safe=off&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjqq5_ztvbOAhWECMAKHZa7AhQQ_AUICCgB&biw=1320&bih=702#imgrc=P8aWmS5W4tNk2M%3A
2. ak myslis ako sa ti tam dostane tych 120V tak aj pri funkcnej PWM to funguje tak ze chvilu tam mas plne napetie zdroja a chvilu nulu (v idealnom pripade nic medzi tym) - pozri google , obrazky PWM
rimi

#10 Příspěvek od rimi »

Normalne se delaji spinane zdroje fungujici v rozsahu napajeni 100-240V, to by slo taky, ne?
okr

#11 Příspěvek od okr »

misocko dik,jeste poctu.asi sem chtel napsat vykon,jakoze ta žárovka po připojení kondu sviti naplno.asi to fakt bude neco mit společného s tou kapacitou fetu.
rimi - chtel bych ve výsledku odebirat treba 300w,a to by uz asi byl drahy zdroj.jeste jsem patral,jestli by treba nesel nějak pouzit starý pc zdroj,ale to vypadá na složité predelavani,nic pro me
misocko

#12 Příspěvek od misocko »

to ze ziarovka svieti naplno az po pripojeni kondu paralelne k ziarovke , nema nic spolocne s kapacitou Gate fetu...
tak ci onak, na vystup PWM priamo nepripajaj ani baterku ani kondik!
rimi

#13 Příspěvek od rimi »

okr píše:rimi - chtel bych ve výsledku odebirat treba 300w,a to by uz asi byl drahy zdroj.jeste jsem patral,jestli by treba nesel nějak pouzit starý pc zdroj,ale to vypadá na složité predelavani,nic pro me

novy stoji cca 1000, tu kazdou chvili nekdo nabizi pouzite zdroje, 24V je napeti pouzivane docela casto.
https://www.abctech.cz/sitove-prvky/pru ... 00-24.html
No stejne te nemine poresit regulaci, pokud hodlas dobijet baterii a pokud pouzijes hotovy zdroj, zase musis zvednout nepeti na 30 (nebo kolik) voltu.
okr

#14 Příspěvek od okr »

o je dobré :-) sice ten v odkazu ma vstup min 255v dc, ale vůbec jsem netušil, ze to není tak drahé - v podstatě jsem chtěl udelat něco podobného..ty special pro fotovoltaiku jsou strašně druhé a zjistit, že napětí na panelu klesá a vypnout to by šlo lehce . diky,to ještě taky pro hledám
Odpovědět

Zpět na „Poradna“