Jaký WiFi router vybrat.

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Duvsan

#16 Příspěvek od Duvsan »

Ďakujem. Keď WiFi nastavím ako skrytú, aj vtedy to vysiela?

S tým prerozdeľovaním to preto, lebo mi pripadá, že keď ho vyťaží jeden počítač, tak pre druhý nezostane, alebo veľmi ztuha, kým sa sieť neuvoľní.
Standa99

#17 Příspěvek od Standa99 »

Ty beacony to vysílá stále, akorát místo SSID je prázdné místo, ale stejně půjde zachytit BSSID, což je MAC adresa. Některé zařízení umí nastavit ručně interval pro ty beacon framy. V tomhle ale nemám přehled, já ty univerzální krabičky nepoužívám. Navíc každá firma má jiné rozhraní a jde jenom o to, jak moc je špatné.
Tady najdeš dema pro TP-Linky a když klikneš hned na ten první TL-WR740N, tak se objeví (co už jsem psal) 6 revizí, kde nastavení vypadá u všech stejně, akorát do těch střev není vidět. Ale aspoň mají něco, nevím jak to je u jiných firem.

P.S. Viz. obrázek z TP-Linku, kde je max. 1 sekunda pro ten beacon. A to přerozdělování je v defaultu opravdu symetrické, jinak by byl celý router k ničemu, akorát do toho kecá víc věcí.
Přílohy
beacon.png
(14.78 KiB) Staženo 85 x
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
Duvsan

#18 Příspěvek od Duvsan »

Akú hodnotu dám za ten beacom interval, má to nejaký vplyv na "pracovnú" komunikáciu? Logika mi hovorí, že čím vyššiu. Aký má asi zmysel voliť tie nižšie.

V miestnej predajni (Bitcomp) mi ponúkli
TP LINK TL-WR841ND
FRITZ!Box 4020
Tenda W311R.

Mám niektorý vziať, alebo ísť kúpiť inam?
Standa99

#19 Příspěvek od Standa99 »

Chce to znát revize těch routerů (Fritz jsem ani nenašel). Ten TL-WR841ND je už snad v 9 revizi a má v sobě Qualcomm chipset, což je pokračovatel Atherosu (koupili ho). Jenže co jsem se díval na OpenWRT nebo DD-WRT stránky, tak doslova to není, protože tyhle dvě oblíbené distribuce mají s těmi novými Qualcommy problémy, ale to tě nemusí zajímat (akorát je to smutné).
Ten W311R je (asi) ve 3 revizi a má v sobě Broadcom.
Osobně dávám přednost Qualcommu, ale jak jsi psal, měl si problém v připojení po kabelu k původnímu TP-Linku (nevím jakou máš LANku v PC - výrobce). Je úplně jedno, jestli použiješ DHCP nebo statickou IP, to musí fungovat. Pokud máš náhodou doma nějaký switch, tak ho dej mezi TP-Link <-> PC a testni to. Možná to pojede a zjistila by se kompatibilita těch chipsetů, ale moc v to nevěřím viz. níže.

Kdysi jsem měl problém s Marvell LANkou v PC (Asus deska, rádi ty zmetky používali) a nějakým D-Link switchem. Vyzkoušel jsem hromadu ovladačů, pod DOSem jsem nahrával jiný firmware do té integrované síťovky a stejně to nepomohlo, ani jiný switch, ta LANka byla mizérie a po probuzení PC dělala problémy. Sice byla připojená, ale nekomunikovala, restart rozhraní nepomáhal, jedině restart systému.

P.S. Ještě k tomu beaconu, default by měl být 100ms, osobně mám doma nastaveno 2 sekundy, nižší samozřejmě nepomůže ničemu. Tam se bere, že když se cheš připojit a WiFina skáče po kanálech a hledá všechny AP, tak by nemusela ty s delším beaconem naskenovat (stačí počkat).
A kdyby měli náhodou ten TL-WR841ND v 8 revizi, tak bych jí dal přednost před 9. Do té 8 revize by šel nahrát i ten DD-WRT a to by tě mohlo zajímat, protože jsem pochopil, že třeba v noci nechceš vysílat. Tam je možné použít CRON, který umí v určitých časech (dnech, měsících) spouštět/zastavit cokoliv. Sám WiFi v 1:00 vypínám a v 7:00 zapínám.
.
..
...
Duvsan

#20 Příspěvek od Duvsan »

Úplne to vypínať zase nie, čo keby otec nemohol spať, alebo mama, to by radosť nemali. Len by sa mi páčilo, keby ten router "spal" a odpovedal by až na zavolanie. To by zrejme potrebovalo nastaviť MAC, ktoré sú "domáce" a ostatné ignorovať. Ale o tom potom, keďže tá možnosť nie je.

Dočítal som sa, že WR841ND má slabú odolnosť pri rušení okolitými sieťami a problém so šírkou pásma, že by mal problém utiahnuť naraz viac zariadení či tak niečo. W311R má zlé recenzie a tá cena tomu nasvedčuje. Prosím Ťa, pozri ešte ten Fritz Box 4020. Celkom sa kloním k nemu.
Ďalší switch nemám, len ten router.
Ďakujem
Standa99

#21 Příspěvek od Standa99 »

Tady jsem zachytil použití Qualcomm Atheros chipsetu, což kdyby používali ve všem, tak budiž. Akorát se mi na něm nelíbí ty antény, ale takový je dnes trend.
.
..
...
Duvsan

#22 Příspěvek od Duvsan »

Tu je tiež písané o Atherose. Teda ak to je myslené pre všetky uvedené modely, nie len pre ten posledný.
Asi pôjdem do toho.
Ďakujem za rady.
Standa99

#23 Příspěvek od Standa99 »

Nemáš zač. Do dneška jsem o nějakých FRITZech ani netušil. Všechno prej pohání FRITZ!OS, což vypadá na jednotnou koncepci, to nemusí být špatné. V manuálu moc obrázků z nastavení není, podle videa to vypadá na standard.
.
..
...
Duvsan

#24 Příspěvek od Duvsan »

Som rád, že som aspoň trochu prispel. Nastavenie nevyzerá nejak zložito. Vieme, že ten FRITZ!OS je upravený Linux, tedy klasika (keby občas niekoho napadlo byť originálny a použiť napr. BSD, BeOs alebo QNX Neutrino, ale to je detail).
Kanál je lepšie nastaviť natvrdo, alebo môžem spoliehať na automatiku?
Standa99

#25 Příspěvek od Standa99 »

Automatiku nemusím, jen pro příklad: dcera má iPad a když jsem změnil kanál, tak se už nepřipojila, uložená WiFi se musela smazat a znova připojit se zadáním hesla (možná se to už v nějaké aktualizaci vyřešilo). Většina zařízení ale problém nemá. Navíc může dělat paseku 12 a 13 kanál, v tom videu jsem si všiml, že se musí extra povolit.
.
..
...
Duvsan

#26 Příspěvek od Duvsan »

Keď router odpojím od elektriny a späť pripojím, po tom reštarte (ak má automatiku) nezačne vysielať na inom kanáli, než predtým?
Inak ja som si myslel, že záleží len na mene (a hesle) a o ostatné sa to postará samo. Keby som mal dva routre, jeden napr. pre dvor a druhý pre záhradu a boli by pod jedným menom a pohyboval by som sa po pozemku (so smartphonom), musel by som WiFi ručne prepínať? Nemala by automaticky prepájať sama?
Nechcem kecať, tuším som takto kedysi skúšal repeater a chodilo to.
Standa99

#27 Příspěvek od Standa99 »

V tom videu je vidět nějaký graf (asi obsazenost kanálů) a v automatice by měl vybírat ten nejvhodnější. Každé zařízení by se mělo automaticky přepnout, i v režimu dvou routerů (se stejným nebo rozdílným SSID), nebo s opakovačem.
To s tím iPadem byla jen vsuvka, že u každého zařízení se přepnutí nemusí podařit.
.
..
...
Duvsan

#28 Příspěvek od Duvsan »

Pekne by ma to naštvalo.
Mira_A

#29 Příspěvek od Mira_A »

Co se týče výběru routeru. Tak bych volil něco s větší propustností dat.
Jestliže má router napsáno LAN100 neznamená to, že těmi porty někdy poteče 100Mbit/s :lol:
Většinou je to někde, kolem 40Mbit/s a u těch nejlepších, ale není jich moc se někdo dostal i na 80MBit/s, ale to už je strop získaný např. hardware NAT.

Já sám koupil radši GigaBit router. Výběr je těžký, ceny hodně vysoko, takže jsem vzal tp-link 1043nd v2.1 za nějakých 1500Kč.
Nemá samozřejmě 5GHz wifi, ale tu stejně nemá ani většina domácích spotřebičů.
Tento model je hardware shodný s tp-link 1043nd v3. Takže po úparavách se na něj dá nahrát firmware z verze 3, která má navíc podporu IPV6 a hostitelské Wifi sítě.

Co se týče problémů s Wifi (drobné výpadky), tak byly akorát když byl, zároveň nastaven mod WDS Bridging nebo když špatně byla přidělena IP adresa (přidělena zároveň jinému zařízení).
Nějaký problém s přidělováním DHCP. Je otázkou jeslti s toho vinit firmware TP-Linku. Zařízení které se součastně připojily na jednu adresu byly televizor Samsung a mobilní telefon též značky Samsung.
Jinak v DHCP nastavení měly každý přidělenu svou IP adresu k MAC adrese v address reservation i v IP MAC binding byly k MAC příslušné IP, tak nevím jak se to mohlo stát.

Ale co je hlavní, že má teoretickou propustnost až 800Mbit/s. Dnes jsou všude na optice nabízeny rychlosti 50 nebo 100Mbit a zítra to bude třikrát tolik. Ty staré routry se stanou strými vránami. :lol: Tož tak.
Duvsan

#30 Příspěvek od Duvsan »

Pozrel som na Heureke, nejaké testy, veľmi nepresvedčil. TP-Link celkovo má problémy s výpadkami, DLNA a tak.

Mne provider poskytuje 3000/500 kbps plus agregácia tuším 1:4, takže kam sa hnať? I keď cenou by som si polepšil.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“