USB programátor PICů
Moderátor: Moderátoři
USB programátor PICů
Protože pořádný programátor (PRESTO apod. nepřichází v úvahu - cena) a pro nějaký USB programátor zbastlený dle návodu (např. dle Pandatronu) je třeba obtížně dostupný a naprogramovaný PIC18F2550 a navíc je otázka podpory novějších typů PIC (sice zatím neplánuji nic dalšího, ale nikdy neříkej nikdy a co důchodce může ještě napadnout?), pohledal jsem i na ebay a zamlouvá se mi pořízení typu PICKIT3 např. http://www.ebay.com/itm/PICkit3-PIC-KIT ... Sw~gRV1TQ4.
Proto se ptám zkušených, jestli je to použitelná a rozumná volba. Navíc ještě podotýkám že potřebuju aby to vše jelo na stolním PC s Windows 10, 64 bit. Pomocí časovačů se tam budou generovat jak relativně rychlé signály (řízení modelářských retraktů), tak řízení velmi pomalých dějů (přepínání stupňů výkonu přitápění pomocí měření doby potřebné k překonání pásma teplotní hystereze termostatu). Aktivní doba topení (230V) se bude snímat pomocí optronu.
Děkuji za Vaše připomínky a rady.
Třeba PIC Programátor Microkontroller USB ICSP nebo levnější, ale s delší dobou čekání PIC K150 ICSP programátor+USB ICSP kabel lx@373?
To, že s PIC16F628A nelze debugovat přímo na čipu je mi jasné, ale pro začátek mi ty dva kusy které již mám (pouzdro SOIC18) budou stačit pro hraní na nepájivém poli i pro aplikaci ve skleníku a simulací to snad zvládnu. Navíc modernější čipy jako PIC16F1xxx se ani v GME ani v GESu nevyskytují. Samozřejmě při pořízení programátoru je vhodné počítat s tím že i ta dostupnost čipů se změní. Proto je mým favoritem ten čínský PICkit3. Počkám pár dní, zda se neozve někdo s negativní zkušeností a když ne, tak to risknu a objednám jeden ze dvou typů které se nabízí.
http://www.ebay.com/itm/PICkit3-PIC-KIT ... Sw8oFXyT72
nebo trochu dražší
http://www.ebay.com/itm/1Pcs-PICkit3-PI ... SwxH1T4gF5
Nevím ovšem čím se ty dva typy liší. Pokud v tom vidíte podstatný rozdíl, dejte mi vědět který z nich je rozumnější vzít.
No a než to přijde, dokončím stavbu skleníku (chybí už jen obalit polykarbonátem abych tam mohl umístit kaktusy a do zimy na již nainstalivanou elektriku přidat jen ten řídicí blok elektroniky) a nastuduju kurzy PIC.
No a pokud čínský PICkit nebude plnit vše co slibuje, snad bude schopen fungovat aspoň jako ICSP programátor pro ten starý PIC a pak bych se teprve musel rozhodnout zda bude do budoucna třeba stavět něco s PIC18F2550 nebo zda dožiju se starými typy procesorů. Každopádně mne těší, že jste mi potvrdili jako vhodnou volbu ten PICkit3 (tedy pokud bude funkční) a že nevidíte nějaký problém při použití 64 bitových Windows 10.
O tom kurzu na KTE jsem nevěděl, přestože většinu čísel KTE vlastním. podívám se na to. Díky.
Tak jsem konečně dokončil ten skleník , opatřil jej provizorní (ale funkční) elektronikou aby mohly kaktusy přežít zimu pomocí topení a při sluníčku pomocí větrání. Vše je zatím řízeno pomocí dvou čínských termostatú a nějaké zbastlené provizorní elektroniky. Mezitím jsem pořídil literaturu, PICkit 3 z Číny (ten dražší), nainstaloval MPLAB IDE v. 8.92 a začínám se s tím vším seznamovat zatím pomocí té Špringlovy školy z AR PE, abych během zimy zbastlil to řízení pomocí PIC 16F628A.
Bohužel jsem si ty rady a upozornění z Vašich příspěvků (hlavně ten poslední, případně i předposlední příspěvek) nevytiskl do pdf a dnes jsem byl nemile překvapen že příspěvky byly odstraněny. Mohl bych požádat o obnovení (je-li to možné) těchto příspěvků aspoň na pár dní? Pokud si vzpomínám, byly tam poznatky a rady, které mi mohly ušetřit nějaké problémy až se postupně dostanu k práci s PICkit 3.
Děkuju za porozumění.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]