Pracovněprávní dotázek
Moderátor: Moderátoři
Pracovněprávní dotázek
měl bych takový menší speciální dotázek: do práce dojíždím denně na kole, které si na nehlídaném a celkem volně přístupném parkovišti zaměstnavatele uzamykám pomocí klasického cyklo zámku k zde rostoucímu stromu. Podobně tak činí i jiní zaměstnanci. Postupoval jsem takto až do včerejšího dne, kdy se na mém kole objevil řetěz a visací zámek namontovaný zaměstnavatelem, prý z důvodu, jak jsem později zjistil, postihu za parkování mimo vyhrazený kolostav - prostě taková alternativa botičky od měšťáků. Chvíli jsem uvažoval o rozbití zámku, pak jsem ale přes vrátnici kontaktoval údržbu, odkud mi přišel kolo odemknout místní fachman. Přitom si zapsal mé pracovní číslo a jméno.
Ve firmě existuje směrnice na parkování dopravních prostředků zaměstnanců, ale až do tohoto týdne ji nikdo nevymáhal.
Pokud jsem ji porušil, tak OK, ale zajímá mě, zda mi může zaměstnavatel jen tak bez jakéhokoliv oznámení či varování zablokovat osobní věc, kterou kolo je? Podobně by mi mohl uzamknout třeba aktovku atd.... Má na to právo?
Stalo se něco podobnému i někomu z vás - diskutujících?
Děkuji.
Ano, v případě nějakého velkého problému ti dokonce může firma třeba zakázat otevření vlastní skříňky v šatně a udělat ti v ní prohlídku, pokud parkuješ v areálu firmy může ti firma prohrabat auto a pod.
Stáhni si z internetu poslední verzi Zákoníku práce, přečti si ji a budeš zírat na co všechno odbory a posranci kývli.
-
Radovan_79
-
Radovan_79
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Ne, má všeobecně platit můj dům, můj hrad. Moje pravidla. A stát mi za plot nesmí!
— Winston Churchill
No a k těm stezkám - představ si, že máš pozemek, kus louky, na němž chceš stavět, ale skrz jeho střed vede stezka. Je to přece Tvůj pozemek, ne? Proč bys nestavěl? I když ze slušnosti (ne z povinnosti) by bylo dobrý o tomhle záměru informovat provozovatele stezky, KČT (nikoliv se ho ptát, jestli můžeš) s tím, že jseš ochotnej mu dejme tomu prodat nebo věnovat okrajovou nudli pozemku, aby stezka nebyla narušena.
To je to samý, jako kdyby Ti "streetartový umělci" (= sprayeři) počmárali auto s tím, že je v jejich rajónu a že jim to obec povolila. Taky bys nebyl nadšenej.
— Winston Churchill
A kutilmile - nelituju tě
Druhý případ budování cyklostezky, která má vézt podle Labe z ničeho nic projektanti namalovali cestu přes louku rodičů. Přestože bylo logičtější pokračovat dál po obecních pozemcích které tam na to byly připraveny a vedly podél řeky.
No a kamarád, co bydlí skoro na samotě (je tam ještě jeden barák), měl potíže s radnicí, neboť si nepřál, aby mu po jeho vlastní cestě (dovoluje bezplatně užívat sousedce a svým a jejím návštěvám) jezdili pumpičkáři, motorkáři a čtyřkolkáři (pěšáci můžou), neboť kolem jezděj jak hovada a obává se o svý 3 malý děti, který si tam choděj hrát. A taky je na samotě proto, že má rád klid. Z radnice zaznělo, že prej je veřejnej zájem nad jeho soukromý zájmy.
— Winston Churchill