Siréna - zvýšení akustického tlaku

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Siréna - zvýšení akustického tlaku

#1 Příspěvek od ZdenekHQ »

Omlouvám se za zneužití chytřejších matematických hlav, ale musím řešit něco jiného.

Mám sirénu, 120dB/1m, a chci dosáhnout stejný akustický tlak ve vzdálenosti 5m. Teoreticky můžeme předpokládat místnost 10x10m. Sirén lze použít více.

Jak to vychází čistě matematicky. Dík.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Necítím se být chytrou matematickou hlavou :-) Možná je to úplně špatně, ale pokud je siréna považována za bodový zdroj, klesá akustický tlak stejně jako jakákoli vyzářená energie s třetí mocninou vzdálenosti a tudíž bys na pětinásobek vzdálenosti potřeboval 125 sirén, což není povzbudivé číslo :-) To vše ale v otevřeném prostoru, v místnosti 10x10 m navíc s neuvedenou výškou a neznámým zatlumením to ale asi nikdo jen tak nespočítá, každopádně tam odrazy budou hrát velkou roli.
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Nevychází, neb nevíme, jaké (p)odrazy dělá místnost. Teoreticky, kdyby nebyla (nejhorší případ), počítej klasicky s poklesem SPL jako u bodového zdroje ve volném prostoru.

Tedy : Pokles hladiny intenzity zvuku (resp. intenzity akustického tlaku) při dvojnásobném zvětšení vzdálenosti ve volném prostoru činí zhruba 6 dB.

BTW, kombinace několika sirén (jak?, budou vyzařovat to samé, nebo bude každá kvílet po svém?) bývá z ak. hlediska dost nešťastný počin, i když to může vést k prakticky použitelným výsledkům.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dík za těch 6dB, nebyl jsem si jistej.

Může být každá siréna v jednom rohu místnosti. Vlastně tam většinou vznikne nějaké nespecifikovatelné difúzní pole.

To není můj nápad, ale nedokážu na podobné otázky "z hlavy" odpovídat...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jirkati

#5 Příspěvek od jirkati »

Zajímavý způsob výpočtu je na http://fyzika.jreichl.com/main.article/ ... m-prostoru .

V pdf souboru Q144 na http://www.greif.cz/pruvodce/profesional.html?detail=1 je propočet pro uzavřený prostor.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“