Magnetofon Tesla B115
Moderátor: Moderátoři
Neuvěřitelná věc na této B115 je, že na opravu v podstatě stačí jen plochej šroubovák. Vše přístupné, jednoduché, super.
Jen ten problém s tou slabou hlasitostí.Jinak jsem z magneťáčku nadšenej.
slabý event. kolísavý levý je typická závada starého zvlněného či jinak vytahaného pásku o tom tazatel nepíše
ale souhlas že při měření "před páskem" (source) a rozdílným nastavením hejbátek úrovně bude prapříčina stavu nejspíš elektrická, elyty, přepínače a tak
- elektrosvit
Udělal jsem, co bylo v mé moci. Ty poťáky jsem prostříkal - nic. Moduly zesilovačů- nevím, který to jsou. Nechtěl jsem rozebírat přepínače, odpojovat tišťáky, nejsem slaboproudař. Tady moje práce končí. Teď přijde na řadu odborník. Našel jsem na netu maníka z Olomouce, kterej se na zn. TESLA specializuje. Teď už to jen přes mejl domluvit.
Chtěl bych to mít v top stavu, nacpat na pásky starou hudbu ze 70-80tých let, prostě správný retro, ale mašina musí makat na 100%.
Díky a starejm mašinám zdar!
Jinak B115 mnoho mechanických kontaktů nemá, a ještě méně těch, jejichž stav by bezprostředně ovlivňoval frekvenční charakteristiku, v cestě signálu je jen přepínač stop na pásku.
Přepínání záznam/snímání i přepínání záznamových a snímacích korekcí podle zvolené rychlosti pásku se děje elektronicky.
Pokud jde o výchylky ruček měřidel, pak na ně nelze bezvýhradně spoléhat: platí, že čím nižší rychlost pásku a větší frekvenční rozsah zaznamenávaného signálu, tím větší je rozdíl mezi výchylkami při záznamu a při snímání.
A, pokud jde navíc o slyšitelný rozdíl, který se dá srovnat potenciometrem záznamové úrovně, pak jednoznačně jde o závadu v příslušném záznamovém zesilovači. K rozdílu mezi údaji indikátorů levého a pravého kanálu ale může dojít i tím, že basa je nahraná jen v jednom kanále.
Ztráta kapacity některého vazebního elektrolytu znamená také snížení úrovně (nejvíc v basech).
Všechno prostě z těch měřáčků přečíst nejde (jak [url=http://www.tonbandmuseum.info/einblick-tesla-b115.html]tvrdí znalci z muzea v Německu[/i]: v B115 jsou indikátory sice malé, poněkud pomalé a nepříliš informativní, ale o několik délek lepší, než cokoli, co Uher kdy nacpal do svých přístrojů; velké stěrače na Akai vypadají pochopitelně jako daleko dražší, ale to neznamená, že jsou i lepší).
Problematikou měření záznamové úrovně se zabývaly ty nejvěhlasnější laboratoře po celém světě, už jen rozhodnutí, zde je lepší měřit před záznamovými korekcemi nebo až za nimi, stálo hromady peněz a shoda dodnes žádná.
V Evropě se také různí výrobci pokoušeli přiblížit k jedné nebo druhé charakteristice, ale ukazuje se, že Tesla i bez drahého vývoje trefila z nouze ctnost - nedostupnost rychlejších měřidel se vlastně ukázala být výhodou, protože dynamické vlastnosti indikátorů MP40 z Metry jsou "někde mezi" VU a špičkovými, což se pro magnetický záznam hodí asi nejlíp.
Ale zvyknout se dá na každý systém indikace.
zcela vyjímečně byl k dispozici přepínač peak indicator nebo VU metr (Philips N 4520 apod.) nebo kazetový N 5781
mně spíš vyhovuje zapojení měřáků podle B113 které respektuje korekce (u 9.52 cm/s dost výrazné) vybuditelnost pásku Emgeton a stav "za páskem" - podle polohy šaltru tape/source