Posouzení zda jde neoprávněný odběr.
Moderátor: Moderátoři
K tomu zapojení - podle prvního příspěvku to chápu tak že fáze jsou staženy někam na společný trojfázový jistič a přes chránič už jdou dál jako trojfázový obvod.
- gouranga2013
Opravdu na žádné prodlužovačky z jednotlivých bytů to zapojené nemáme. Myslím si, že v rámci možností je uděláno pro bezpečnost provozu dost. Už jenom tím, že zásuvky jsou blokované zámkem, cirkulárka je taky na zámek a s cirkulárkou pracuji pouze a jenom já. Nikdo k tomu nemá přístup, ani úmyslný, ani náhodilý. Takže nanejvýš dobře mi tak. Navíc za dva roky jdu do důchodu (pokud se jej dožiji, někteří mě diskutující mě již považují téměř za zesnulého kvůli tomuto zapojení). A až to tu budou přebírat mladý nísto mě, tak všechno odstříhám ať se staraj sami.
Jak bylo výše řečeno "Není-li žalobce..." - ale horší když se žalobce najde. Pak je otázka jaká sankce a komu může případně hrozit když jsou zúčastnění tři odběratelé... Ale energetické podniky mají schopné advokáty, jiste by si poradili...
A co je komu po tom, kam svůj řádně měřený a placený proud pouštím.
Vzhledem k tomu, jaké na nás chystají drastické zdražení podle hodnoty jističe, by platba za tři fáze, využívané pár dní ročně, byla ekonomická sebevražda.
Gratuluji g...2013 k elegantnímu a ekonomickému řešení problému. Ale pro jistotu bych to vždycky po nařezání dřeva odpojil.
Šlo ovšem pouze o jeden odběr kde nebylo žádoucí trvale instalovat zásuvku ani pod zámkem.
https://www.youtube.com/watch?v=UMQFLiG0gEU
Přece nezáleží na tom, že energie není spotřebována ve vnitřních prostorech těch tří bytů, ale třeba před domem, nebo ve společných prostorech domu. Jinak bychom nemohli používat ani blbou (elektrickou) sekačku na zahradě, nebo umožnit řemeslníkovi při opravě ve společných prostorech domu, připojit si přes prodlužovačku vrtačku do zásuvky některého z bytů.
- weed_smoker
Achab píše:K tomu zapojení - podle prvního příspěvku to chápu tak že fáze jsou staženy někam na společný trojfázový jistič a přes chránič už jdou dál jako trojfázový obvod.
To by ale jedna navlhlá konvice vyhazovala všecky byty,spíš bych čekal,že každej byt má svůj 1F chránič a ten 3F bude zakomponovanej v tom "dodatku pro pilu" připojovanou na výstupní svorky HR.
BTW.Teoreticky by stačil i 4-kolíkovej přívod,běžná 3F pila s asynchroňákem a vypínačem modrou nulu obvykle nepotřebuje.
S tim odebíráním to záleží na dodavateli a smlouvě s nim,kdyby chtěl,tak vysírat může.Obvykle to ale nezjistí,pokud se nebude odečítat proud zrovna v den,kdy se řeže dříví.
Mě stačí elektriká trouba cca 1500W + pračka a už mi vyletí na chodbě 20A jistič.
Jinak když se o tom tak přišla řeč. Společenství vlastníků si může rozpočítávat teplo, vodu , ale elektřinu né. Proč by společenství vlastníků nemělo možnost si rozpočítávat samo spotřeby a nechat si připojit třífázový elektroměr na patě domu. Všichni by pak měli společného distributora, ale výhoda by byla v levnější elektrice, kde by mohli mít výhodnější společný tarif. Za třífázovým rozvodem už by to patřilo vlastníkům jednotlivých bytů včetně podružných elektroměrů.