Srafovani rozlite medi
Moderátor: Moderátoři
Srafovani rozlite medi
Nenapadl mne zadny duvod pro takove pocinani, tedy pokud pominu nasrani obsluhy fotoploteru.
- Artaban001
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
termit256 píše:Nenapadl mne zadny duvod pro takove pocinani, tedy pokud pominu nasrani obsluhy fotoploteru.
To mě nikdy nenapadlo, že by mezi návrháři byli až takoví sadisti. Jo tahat vodivé cesty tak, že šly málem s krokem šířky po desetině milimetru včetně nuly, tak to uměli. Následné vrtání, kde bylo pro obyč DPS použito 20 vrtáků, to taky znám, včetně postupného převrtávání na větší průměr, či opakovaného vrtání stejného otvoru - ovšem to je chyba postprocesoru, že to neošetřil...
P.S. A čím šlo kdysi opravdu odrovnat obsluhu fotoplotru, tak bylo tahat spoje pod jiným úhlem než 45° nebo 90°. Dneska je to úplně jedno.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Artaban001
Po funkční stránce je putna, zda je ta plocha v celku, nebo jako mřížka. "Fotoploteru" je to podle mě jedno. Když je to velkosériovka, tak to stejně řeší síťotisk masky. Ale zase - na mřížku se líp pájí, než na celou plochu (plocha odsává teplo a pokud nejsou nepájivý vrstvy, tak se pájka nerozlévá po větší ploše - jen na pájecím poli, který tam je vytvořený v tý mřížce). Tepelná roztažnost mědi a podkladu je rozdílná a tak se může stát, že se plošňák nějak bude kroutit a pertinaxový hmoty budou praskat - mřížka může sama o sobě flexibilně měnit svoje rozměry spolu z podkladem. Do mřížky se dá snadno umísťovat "měděný popis", na plochu jedině potisk.
Jak jsem psal výše: pokud firma disponuje technologií, jak recyklovat odleptanou měď, víc se ji vrátí zpět. (nevím, zda se to řeší, ale co kdyby)
- "Aby se zabránilo jevům způsobeným odvodem tepla a snížilo mechanické namáhání, měly by se velké vodivé plochy rozčlenit mřížkovým šrafováním."
- "Kde je třeba zabránit prostupu tepla k okolním součástkám přes velké vodivé plochy, měla by být vytvořena tepelná bariéra rozčleněním plochy šrafováním."
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]