IO od Denkla, barevné označení

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
fredis

IO od Denkla, barevné označení

#1 Příspěvek od fredis »

Koupil jsem nějaké Teslácké ale i UCY IO od Denkla a jsou na nich barevné tečky.. :roll: Červené, ale jen na některých :wink: . Ví někdo o co jde? To je nějaká x tá jakost nebo co? Díky.
Naposledy upravil(a) fredis dne 20 zář 2016, 20:29, celkem upraveno 1 x.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Asi na nich někdo krvácel :D

Jeví se ta barva jako starší, nebo čerstvá?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Myslím že se tak oznacovala jakost
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Označení IO barvou jsem viděl pouze u OZ MAA v kovových pouzdrech - v daném zařízení šlo o vybrané kusy podle parametrů. Nemusí to ale platit všeobecně. U IO v plastových pouzdrech jsem se s tím nesetkal. Pokud je to jenom u těch polských UL tak kdoví jaké měli dohody v rámci dovozu...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jezevec »

Je to označení 2. či 3. jakosti. Kdysi jsem kupoval polovodiče druhé a třetí jakosti v rožnovské prodejně. Tesla tam měla takový krámek s nestandardní jakostí polovodičů. Všechny polovodiče byly označeny barvou.
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

pamatuji tyto barevné tečky (bílé a asi i červené) na tesláckých IO řady MH74xx, a matně si pamatuju že nám bylo v elektrotechnickém kroužku vysvětlováno jako označení "horší jakosti" i když taky se vlastně vyskytovaly tyto IO s "vyfrézovanými" dvěma příčnými drážkami těsně vedle sebe na okraji pouzdra zvrchu a to snad taky znamenalo nějakou druhou jakost. Myslím že v případě zájmu bych takové IO našel.
fredis

#7 Příspěvek od fredis »

Tady jsou značky na klíči, nebo na kulaté plošce nahoře u označení. Červené tečky, u jedné Tesly je značka žluto-zelená. Jedna červená je i na tom UCY a barva má stejný odstín :wink: . Zítra mu zkusím zavolat, co z něho vypadne.
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Mám dojem že druhá jakost se často vůbec neznačila protože šlo převážně o viditelné vady bez vlivu na funkci. Například vady potisku, pokovení, ohnuté vývody apod.
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Druhá jakost se značila modrou - vady pouzdření, pokovů, mechanické vady bez vad el. funkce.

Třetí jakost se značila červenou barvou, u integrovaných obvodů v plast. pouzdrech i frézováním drážky. Jednalo se o el. mimotolerantní součástky.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

To by snad seriózní obchodník měl vědět a hlavně to napsat. Ale vlastně já zapomněl, že se jedná o Denkla. :evil:
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

V 80-tých letech byly ve výprodeji i polovodiče bez barevného značení. V sáčku byl pouze lístek "Směs polovodičů - II jakost" nebo "Sáček č.10 - II jakost." Takže to s tím značením bylo jak kdy...
helios

#12 Příspěvek od helios »

Ja si matne pamätám, že som kedysi niekde čítal vysvetlivku, ktorá upresňovala, že modrou označené Tesla súčiastky mali mechanickú chybu z výroby, červene označené mali elektrické parametre mimo tolerancie. (napríklad trandy mali väčšie, alebo menšie zosilnenie, ako udával katalóg).
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
radioelectrum

#13 Příspěvek od radioelectrum »

forbidden píše:To by snad seriózní obchodník měl vědět a hlavně to napsat. Ale vlastně já zapomněl, že se jedná o Denkla. :evil:
Co udělá člověk který sežene hromadu mimotolerantních či jinak pochybných nepoužitých součástek ? No přeci je prodá Denklovi. Přece si nepošramotí dobrou pověst jejich prodejem na elektroburzách nebo na Aukru...
soucek

#14 Příspěvek od soucek »

Kdysi dávno jsem stavěl regulátor osvětlení s MAA436. Vím,že měl na pouzdru modrou tečku. Asi tedy druhá jakost...jinak funguje dodnes.
Pivo lahvový....a půl je hotový.
fredis

#15 Příspěvek od fredis »

Tak podle Denkla IO pochází z Aritmy Vokovice a o žádnou druhou jakost se nejedná :wink: Balení po krabicích z T. R. po 500 nebo 1000 kusech a v krabici označené všechny. Údajně byly nějak vybírané a proto i barevně značené.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“