rozběhový kondenzátor versus foliový X2 kondenzátor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bu2520

rozběhový kondenzátor versus foliový X2 kondenzátor

#1 Příspěvek od bu2520 »

potřebuju u motoru nahradit vadný rozběh 2µF bohužel původní byl dost malý rozměry. Podařilo by se mi to nahradit dvěma 1µF X2 svitkama na 310Vac. Je to reálné už jste to někdo zkoušel? Nebo je tam nějaké úskalí.
fredis

#2 Příspěvek od fredis »

Nevidím v tom problém. Kdyby to šlo, tak dej ty C na ještě vyšší napětí. Ale i ty tvoje by měly být dobré.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Pokud si dobře pamatuju, tak by měl rozběhový kondenzátor teoreticky posunovat fázi o 90° - po nakreslením vektorového diagramu a výpočtu by to mělo vycházet na cca 325V (při 230V). Už jsem to ale dlouho nepočítal, tak se nejspíš mýlím. Teď jsem to ale zkoušel změřit a při cca 234V v síti je na rozběhovém kondenzátoru cca 410V (při přepnutí motoru na jeden směr, při reversu 418V), takže ten svitek na 310V asi moc dlouho nevydrží.

Mimochodem - druhý (stejný) motor, co tu mám a je vyřazený z důvodu "slabosti" (prostě neutáhnul to, co by měl) uschovaný s tím, že ho někdy řádně proměřím (na první pohled vypadá v pořádku) měl na rozběhovém kondenzátoru 345V , respektive 486V při reversu motoru - takže aspoň vím, jak poznat, že je něco špatně :D .
weed_smoker

#4 Příspěvek od weed_smoker »

Ty rozběhový bejvaj nasáklý olejem,kterej dokáže případný průstřely zalejt a vydrží tak o něco dýl než obyčejnej svitkáč,u kterýho se při průstřelu odpaří část elektrody a sníží se tak kapacita.Z nouze ty svitkáče na chvíli stačit budou.Až se prostřílej,dej tam poctivej rozběháč na 400V AC a víc,třeba SIEMENS MKV z nějakýho starýho stroje.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Lenze jemu tam hocico nevojde.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“