Čím měřit DVB-T
Moderátor: Moderátoři
Zrovna tu Fubu jsem nedavno mel stochuti u zakaznika rozslapat, protoze hrala hur jak obycejna BU116 a dokonce i hur jak logaro za 300,-
Tento a minuly tyden jsem 2x sundaval dalsi trojrahnovy plastak, tentokrat oranzovy Gosat - katastrofa, logaro hralo lip ale v danem miste je tak slabysignal, ze se proste musely pouzit kratke kanalovky.
Uplne fiasko jsou anteny pod znackou bensat.
Jedina "vyhoda" triplexu je ta, ze tam ptaci muzou sedet a srat ve trech radach.
Nechavali jsme zmerit dost techto modernich sracek a ty udaje co jsou u nich psane jsou max. zbozne prani dovozce.
Posledni perlicka byla pondelni anabaze se sitem ECG, coz byla opet sragora na ctvrtou. Na male Vaten jsem mel urovne na kanalech 32+39 kolem 56dBuv a na K59 50dBuV, na tuhle srajdu jsem mel o 7dB na K59 mene a na 32+39 o 4dB mene.
Opravdu nechapu, kdyz primo u nas se vyrabi spousta kvalitnich, fungujicich a docela levnych anten, proc mate potrebu kupovat tyhle moderni kraviny. Myslim, ze by se dalo domluvit i s vyrobcem, aby anteny nechal lakovat (na oranzovo ala Gosat, na bilo ala Fuba, na cerno ala Bensat, na modro ala Emmese-ty jako jedine celkem hraji, na zluto jako Televes....) a pak by i ty klasicke anteny byly treba IN.
- kenybalboa
Cokoli ubastlíš, jak si představuješ, ti může ukázat nanejvýše, že z antény něco leze, ale nevíš, na jakém kanálu, jestli je to vůbec televizní signál, a jestli je, nedovíš se, zda je použitelný.
Takové primitivní ukazovátko má přece každý settopbox i přenosný TV přijímač s DVD přehrávačem. Settopbox má jednu nevýhodu - bez připojeného TV přijímače na to ukazovátko neuvidíš.
Ale, když uvidíš, máš to i s komfortem - dáš si ruční kanálovou instalaci, určitě víš, jaké kanály jsou v místě zachytitelné (když ne, najdi si je třeba tady), nastavíš si kanál, který tě zajímá, a můžeš hledat umístění a směr antény jak podle intenzity signálu, tak podle kvality. Ne vždy je nejsilnější signál tak kvalitní, aby ho dekodér skutečně schroustal.
Když totiž hledáš signál na konkrétním kanálu a s konkrétní polaritou antény, zjednoduší se hledání na umístění a směr.
Ale hlavně: nehledej signál na půdě, leda by šel skrz okénko v dřevěném štítu: jinak bude vždy slabší a daleko výrazněji se bude měnit s počasím. Venku jsou výsledky vždycky lepší.
Které kanály u tebe přicházejí v úvahu, těžko odhadnout: jsi na síti hnízdící v Budějicích, ale s konektivitou doslova od Znojma přes Ledeč až skoro k Sušici. Na takovém území se pár vysílačů najde a většinu jich můžeš mít mimo dosah.
Tak řeším další problém. Bydlím v rodinném domku a mám klasický pozemní příjem televizního signálu. Antená Fuba, zesilovač u antény a pak už televize. Soused mě poprosil o to samé proto že rušil satelit. Anteny namířeny stejně.Baráky od sebe cca. 30 metrů. Když je pěkné tak jim programy kostičkuji,ale když je pod mrakem a škaredě tak mají vše bez problému.Už nevím co udělat aby jím to fungovalo v pořádku.Myslí te že by mohl být špatný LTE filtr? Už jsem dal i anténu výše aby byla nad trátami na sloupě.Poradíte?Děkuji.
palkob píše:Zdravím Pánové...
Tak řeším další problém. Bydlím v rodinném domku a mám klasický pozemní příjem televizního signálu. Antená Fuba, zesilovač u antény a pak už televize. Soused mě poprosil o to samé proto že rušil satelit. Anteny namířeny stejně.Baráky od sebe cca. 30 metrů. Když je pěkné tak jim programy kostičkuji,ale když je pod mrakem a škaredě tak mají vše bez problému.Už nevím co udělat aby jím to fungovalo v pořádku.Myslí te že by mohl být špatný LTE filtr? Už jsem dal i anténu výše aby byla nad trátami na sloupě.Poradíte?Děkuji.
Nepíšeš jaké vysílací kanály a z jakého TXu přijímáš, jestli se jedná o SFN, MFN! Podle tvého "popisu" o kvalitě příjmu za různých příjmových podmínek (pokud se jedná o SFN) může být problém s pre-echem, případně s nějakým odrazem mimo GI. Jedné řešení je pozvat si odbornou firmu, která disponuje patřičným vybavením (MP s možností měřit IO v SFN) a perfektními znalostmi místních příjmových podmínek a realizovat místní šetření za různých variant příjmových podmínek. Někdy počet takovýchto místních šetření přesáhne i deset než se příčina rušení příjmu odhalí. Ve středně těžkých až těžkých podmínkách příjmu se vždy snažíme lidem rozmluvit přechod od DVB-S na DVB-T, protože 99,99% z nich si nedovede představit to, že příjem DVB-T není totéž co příjem DVB-S. Bohužel, v poslední době je to nějaká móda s tím přechodem od S na T.
Zaznamenávám nějak víc stížností na zhoršený servis jednoho operátora a jeho neochotné jednání. Přiznám se, že jsem rád, že nevím vše: satelity nedělám a ty lidi odmítám, i když nerad, aspoň je posílám k těm, kdo to dělají.
Ale asi na těch stížnostech něco bude, jsou jak přes kopírák.
U pozemního vysílání jim nikdo nic neslibuje, však sousedovi to chodí, a zadarmo!
A můžeš je upozornit na to, že jednou ani to pozemní vysílání zadarmo nebude, nezajímá. Teď je a chtějí to.
Ovšem tam, kde dříve vyhovoval zesilovač v anténní krabici, je i anténa s potlačením příjmu LTE spíše reklamní tah, protože to potlačení nikdy není dost účinné a širokopásmový zesilovač tam jen škodí.