Indikace nabití akumulátoru akuvrtačky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
CZREDER

Indikace nabití akumulátoru akuvrtačky

#1 Příspěvek od CZREDER »

Zdravím, dostal jsem za úkol od dědy, vymyslet indikaci nabíjení baterie od akuvrtačky. Jedná se o starou Akučku, takže Li-Ion baterie to určitě není.. jde mu o to že nikdy neví jak dlouho nabíjet... a má z toho větry stačila by 2 LED červená nabíjí a zelená nabito, nebo jen zelená nabito... Jedná se o 14V baterii, nenapadá mě jak to oddělit aby ledka nebyla ovlivněná připojením nabiječky...(možná monostabil ?) Máte někdo návrh jak nato popř. kde se o tom mluvilo ? na fóru jsem zatím nic nenašel a strýček google mi zatím poradil jen o autobaterii...

Díky za info

Edit: jedná se o 12V baterii která je nabíjena 17V 400mA , a
druhou 18V baterii která je nabíjena 23V 400mA
Naposledy upravil(a) CZREDER dne 02 říj 2016, 14:12, celkem upraveno 1 x.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

14V to asi nebude, baterie bude složená patrně ze 12 NiCd článků, pak by její jmenovité napětí bylo 14,4V. To je důležité protože pak by bylo konečné napětí nabíjených článků 19,6V. Pak by bylo třeba zdroje proudu s nastaveným napětím 19,6V což by se dalo třeba s LM317. Pak už jen stačí indikovat procházející proud např. indikací úbytku na odporu čerevenou LED.
..to bude jen ňákej odpůrek
CZREDER

#3 Příspěvek od CZREDER »

mi-ro píše:14V to asi nebude, baterie bude složená patrně ze 12 NiCd článků, pak by její jmenovité napětí bylo 14,4V. To je důležité protože pak by bylo konečné napětí nabíjených článků 19,6V. Pak by bylo třeba zdroje proudu s nastaveným napětím 19,6V což by se dalo třeba s LM317. Pak už jen stačí indikovat procházející proud např. indikací úbytku na odporu čerevenou LED.

Aha, dík takže navrhuješ víceméně postavit novou nabiječku pokud jsem to správně pochopil.. návrh to je super a jsem pro ale stále mi to neřeší ten hlavní problém a to že je baterie nabitá :-(. Protože pokud myslím správně (říkám myslet protože vím že myslet znamená H...o vědět) tvým návrhem budu pouze indikovat že tam jde šťáva
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Já tohle řeším časovačem . Mám tam nastavitelné 2,3,4 hodiny . Potom se hlavní nabíjení vypne a jde do aku cca 100mA . Podle použití odhadnu hlavní čas a nechám tak do druhého dne . těch 100 milířů zbytek vybalancuje . Používám to již roky .
CZREDER

#5 Příspěvek od CZREDER »

BOBOBO píše:Já tohle řeším časovačem . Mám tam nastavitelné 2,3,4 hodiny . Potom se hlavní nabíjení vypne a jde do aku cca 100mA . Podle použití odhadnu hlavní čas a nechám tak do druhého dne . těch 100 milířů zbytek vybalancuje . Používám to již roky .

To zní dobře.Máš na to nějaký schéma ? nebo fotku ?

nebo to řešíš časovačem na zásuvce ?
delis

#6 Příspěvek od delis »

BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Mám časovač z tohoto Amára . Je tam základní kondík a další připínám , no a po odepnutí origonabíječky napřímo tam přes přidaný odpor (vyzkoušet) pouštím těch cca 100mA pro balanc až do doby , než to vypnu .
Zajímavý , v origu tam to č je .............
Přílohy
asovač 1.png
(161.73 KiB) Staženo 231 x
TAKJAN

#8 Příspěvek od TAKJAN »

Já mám u nabíječky NiCd časák mechanický, stará to věc. Býval na velkých nabíječkách. Výhoda je, že po ztrátě sítě pokračuje dál v odpočtu. Je to ovšem hrozně velký krám.
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

Alebo pouzit mikro procesor, a sledovat krivku nabijania. Alebo pouzot jednoucelovy obvod pre nabijanie nimh nicd MC33340 .Daval som tu schemu pre taku nabijacku akumulatorov nicd nimh pre aku skritkovace.
CZREDER

#10 Příspěvek od CZREDER »

Zdar lidi... díky za typy vyzkouším pokud neklapne tohle http://belza.cz/pwrsply/btst.htm
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

K čemu ti to bude ? Ty znáš reálný stav těch akubloků ?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“