Spínaný zdroj (adaptér) nelze zatížit

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jarmilerik

Spínaný zdroj (adaptér) nelze zatížit

#1 Příspěvek od jarmilerik »

Ahoj lidi, mám problém se spínaným zdrojem (adaptérem) 230/5V 3A.
Zdroj slouží k napájení AP wifi s integrovaným HDD.
Fungoval cca 8 let bez problému, ale nyní vykazuje vadu. Při zvýšení odběru nad cca 1,5A dochází k vypnutí výstupu. Zkrátka není schopen dodat deklarované 3A. To je samozřejmě strop, který ale nevyužívám. To AP bere při rozběhu asi 1-1,6A. Poté se odběr ustálí pod 1A. Napíchl jsem jej na laboratorní zdroj, takže mám o spotřebě přehled. Jelikož je možno HDD vyměnit (z různými odběry), tak výrobce dodal tento zdroj. No a nyní se stává, že když je HDD aktivní (přenos dat), zvýší se odběr a zdroj vypíná.
Zdroj je sice lepený, nicméně šel poměrně dobře rozříznout. Vypájel jsem kondenzátor na vstupu a tři na výstupu. Všechny jsou dle měření v pořádku. Zdroj je řízen STRA6252, zpětná vazba je pomocí tl431 a optočlenu. Jinak je v něm jen 7 diod (4 v můstku) a ty jsou dle měření v pořádku. Na straně sekundáru je něco co vypadá jako mosfet (dle pouzdra a tří nožiček). Popis nejsem schopen přečíst (je to lakem zakryté), takže nevím jestli je to nějaký druh schottky diody (která v této části většinou bývá). Nemám schéma, tak to takto krkolomně vysvětluji.

Ptám se:
Co způsobuje vypínání zdroje při vyšším odběru. Respektive, kde může být chyba.
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Nemudruj a vyměň elyty ;).
Důvod: Jsou po smrti, maj jen zlomkovou kapacitu oproti původní, maj vysokej ekvivalentní sériovej vodpor (ESR), takže téměř postrádaj schopnost filtrovat zvlněný napětí. No a v tomhle případě se zdroj chová jako měkkej (jindy na něm může vzrůst výstupní napětí, což je nebezpečný).
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 03 říj 2016, 15:45, celkem upraveno 1 x.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
jarmilerik

#3 Příspěvek od jarmilerik »

Byly vypájené. Pouzdra bez známek poškození, nafouknutí, kapacita sedí v toleranci 10%. Není to zbytečné? Na primáru je 33micro/400V, sekundár 47,680,680 všechny micro / 10V. Možná se zeptám blbě, ale nelze ty sekundární třeba ověřit osciloskopem. Kdyby se blížila mez vypnutí, zvětšilo by se zvlnění na výstupu.

P.S. Je to typ sa115b-05g
Naposledy upravil(a) jarmilerik dne 03 říj 2016, 15:51, celkem upraveno 1 x.
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Kapacitu můžou mít v normě (protože původně mohly mít kapacitu na horní mezi tolerance, třeba 119% jmenovitý), ale ESR, což je imaginární odpor v sérii s kundíkem, muže mít nepřípustně vysokou hodnotu.
— Winston Churchill
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

MetalGot ti radí dobře.
Elyty se v takových zdrojích neměří (a navíc kdoví čím), elyty se prostě vyhazují.
Zas tak moc jich tam není, aby tě to zruinovalo.
jarmilerik

#6 Příspěvek od jarmilerik »

O.K. Vyměním a dám vědět.
P.S. Měřil jsem digitálním LCR metrem.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Da sa to overit tym osciloskopom alebo zmerat ESR. Merat kapacitu nestaci (takmer nikdy to nerobim).
MetalGod

#8 Příspěvek od MetalGod »

Jen dodám - když už měřit škopkem, tak se zátěží (naprázdno to může vypadat tak, jakoby tomu nic nebylo) a pokud možno takovou, aby skrz ní tekl maximální proud uvedenej na štítku (v tomhle případě 1.666 :twisted: ohmu, neboli 2x 3.3Ω/>8W paralelně).
— Winston Churchill
jarmilerik

#9 Příspěvek od jarmilerik »

Kondenzátory vyměněny, stejný stav. I tu tl431 jsem vyměnil, stále stejné. Přikládám pár obrázků výstupu při různých zátěžích. Při 1,5A (těsně před vypnutím) dojde k velkému nárůstu zvlnění. Zkoušel jsem přidat kapacitu na výstup (před i za tlumivku) a výsledek je stejný. Kde může být problém?
Přílohy
odber 1,5A.jpg
(118.51 KiB) Staženo 111 x
odber 1A.jpg
(114.92 KiB) Staženo 96 x
bez odberu.jpg
(112.83 KiB) Staženo 118 x
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

Ty nový jsi dal LowESR typy doufám?
jarmilerik

#11 Příspěvek od jarmilerik »

Na těch původních žádné označení o low ESR nebylo. Dal jsem stejné kapacity a stejné napětí (u nás v prodejně zas takový výběr není).
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Nemuselo to být označený na pouzdře, najdi si datasheet toho konkrétního typu a uvidíš sám. Pokud to není rýžák bez identifikace. Na výstupu spínáku musí nutně být LowESR typ, na normálním právě vzniká velký zvlnění, protože je na něm velkej úbytek napětí. Neříkám, že je to na 100% tímto, ale je to dost pravděpodobný.
jarmilerik

#13 Příspěvek od jarmilerik »

Nevím, ale tohle jsou ty původní. Datasheet jsem nenašel. Ale asi to nebude nějaká sláva.
Přílohy
20161004_121633.jpg
(164.59 KiB) Staženo 104 x
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

I kdyby tam dal mizerný elyty, tak by to nějak aspoň chvíli chodilo. TL431 a pasíva okolo to nebudou, hlídá pouze stabilitu výstupu. Teď bych se zaměřil spíše na sníženou výkonovou ztrátu primáru (I sense)? A teď koukám STR6252, není to ten jejich známý problém z z DVD recorderů? Prostě STR vyměnit. Dál nepitvej!!
..to bude jen ňákej odpůrek
breta1

#15 Příspěvek od breta1 »

Já tam nevidím vyměněný ten primární elyt...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“