Škoda 120 nejde zaradiť jednotka+tesnenie pod hlavu!

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Vytáhnout se to určo dá, akorát to táhlo musíš odpojit vzadu od převodovky a vepředu vyndat šaltrpáku. Vzadu to je myslím našroubovaný v ose táhla podélně, vepředu je na konci taková kostka s dírou na kuličku na konci šaltrpáky. A někde pod nádrží je ta spojka. Určitě to není vedený nad nádrží, protože horní stěna nádrže je zároveň podlaha pod zadníma sedákama ... A spodek nádrže je kolem těch táhel i kolem převodovky "vybranej", dokonce pro novější kusy je to vybrání větší, protože pětikvaltová převodovka byla delší = sahala dál dopředu než 4Q a kvůli tomu se musela upravit i původní nádrž ... Jsou tam doslova kapsy, propojený napříč kusem hadice, aby se benál dostal z pravý půlky do levý, jinak by ho cca 5 litrů trvale zůstávalo vlevo od toho vybrání - odběrná trubka je jen v pravý "kapse". Ale jestli je pošoupnutej agregát vůči kastli, je od toho určitě zmršená zadní geometrie a auto bude i na to tahání vozejku po louce jezdit naprosto blbě.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tiktak1953

#17 Příspěvek od tiktak1953 »

Ako si pisal Karel, ta jednotka robi posun osky do zadu, lebo rychlostna páka ide do predu a otoč osky u jednotky do jednej strany a troky do druhej strany .Ta jednotka nejde vobec zaradit ale troka urcite s mensimi probl.ide.Nemoze byt ohnuty koniec rychl.páka,lebo ktovie co s nou robili.Boli to len 15 rocne deti co ho ukradli.Ani rychlosti hadam nepoznali dobre.
misocko

#18 Příspěvek od misocko »

na ohnutu rychlostnu paku zabudni, skusal si ju ohnut? ja ano , vo zveraku..., bez sance, takze to ze do nej niekto kopne alebo ju chce ohnut asi nee. akor povolia nejake spojky ako tu uz bolo spomenute, alebo je fakt posunuta cela motor / prevodovka , staci malo, na to aby uz rychlost nesla zalozit - ja som mal cosi vybybe a isla zalozit spiatocka iba s "rozbehom" paky, skratka sa muselo na to rychlo, potom som rozbrusil pilnikom ulozenie paky aby sa dala zatlacit viac do polohy...
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

No vytáhnout a zase namontovat řadící táhlo , když je auto na zemi nejde . I na zvedáku je to ojeb . Odhaduji pro tiktaka samého neřešitelný problém . No a žádné gumy na šalttáhlu nemám , jo tvrdou plastovou propojku ano . Jinak obecně u těchto starších převodovek jde jak jednička , tak zpátečka opravdu blbě i za jinak dobrého stavu ....
Sandal

#20 Příspěvek od Sandal »

A nemůže bejt spíš přeskočenej synchron?Povyskočený kameny v synchronu nedovolej zařadit kvalt.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Eleman

#21 Příspěvek od Eleman »

Jednička na šáde 120 není synchronizovaná.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
MiraSt

#22 Příspěvek od MiraSt »

Kdybych věděl, že to tu budeme řešit tak bych si nechal všechny knížky i katalog náhradních dílů. :) Zkusím si vzpomenout co je třeba. Tak např. Táhlo řazení se nedá vytáhnout bez demontáže pohonného agregátu z vozu. Při demontáži motoru je nutné podložit převodovku v místě spojky protože bez motoru tato část vlastní vahou a pokud auto stojí na kolech tak i sílou pružin náprav klesne a OHNE tyčku řazení. Možná si ještě něco vzpomenu.
Jednička má synchrony.
Michal22

#23 Příspěvek od Michal22 »

Já jsem měl pro účely demontáže motoru uřízlou lešenářskou trubku a kus řetězu- trubku jsem dal za motor (bráno odpředu vlastně před motor), sedla si na nosníky, které jsou po stranách motorového prostoru. Řetěz jsem obepnul spodem kolem převodovky, ručně našponoval a zajistil kolem trubky osmičkou šroubem s matkou.
Potom jsem vytáhnul motor, převodovka klesla tak o dva, tři cm, nikdy jsem táhlo řazení neohnul.
A dalo se s tím pak i popojíždět (jako ručně, tlačením).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sandal

#24 Příspěvek od Sandal »

Mě to nedalo a díval jsem se na řez převodovky a synchron tam je.Možná taky že 120L ho nemá a LS a GLS jo.Nevim.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Eleman

#25 Příspěvek od Eleman »

Tak jo, máte pravdu - všechny dopředné převodové stupně jsou jištěné synchronizací. Ale za tím plechovým domečkem s gumovými silentbloky tvořícími spojku táhla řazení si stojím, nachází se přibližně pod nádrží. Další spojka táhla řazení se nachází kousek za šatrpákou ve středoném nosníku podlahy (tunelu) - jedná se pouze o šroubový spoj s gumovou podlžkou.
A nemusí být posunutý celý agregát, pamatuji, že zejména u starších modelů stačilo, aby byly prosednuty nebo natrženy silentbloky motoru na zadní trubce, čímž se motor zaklonil a už se blbě řadilo.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
MiraSt

#26 Příspěvek od MiraSt »

Ano s předchozím účastníkem. I ty silenty. Přesně to mi dělalo. Měl jsem 120 GLS 30 let a o autě dost vím. Kromě převodovky a motoru nadrobno jsem měl všechno rozdělané. Synchrony všude měly všechny.
tiktak1953

#27 Příspěvek od tiktak1953 »

Zacina to byt zaujimeva debata.Ja mam 120GLS rok vyroby neviem,synchrony jednotku maju teda vsetky GLS.Ja som uz po roku na nej menil blok prevodovky aj motora.Aj hruška v prevodovke sa zlomila na tejto 120-ke v ostrej zatačke pri pomalej jazde.Potom uz nic vazne nebolo s nou.Ja som si tiez skoro vsetko na nej robil sam.Aj toto by zvladol opravit,len mam vonku este vela roboty do zimy.Mne islo teraz iba o to ,ci by sa bolo dalo neak to radenie jednoty na tom gumenom spoji predlzenim upravit.
BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

Doprasečí , žádné silentbloky tam nejsou ! Tedy pokud víte , co to silentbloky jsou a bavíme se o táhle řazení ! . Pokud by se něco prodlužovalo , tak nejjednodušší by bylo sundat vidličku na táhle převodovky a tu prodloužit . Nakonec by se do prodloužených vidlí navrtalo vícero děr a tím by vznikly různé body nastavení .
Eleman

#29 Příspěvek od Eleman »

BOBOBO a tohle je co? Nikdo nepsal, že na táhle jsou silent bloky, ale je tam kloubová spojka s gumami. Na silentblokách je zavěšen motor. Hlavně, že ty víš přesně co tam je. Kolikrát si tu klec se spojkou táhla měnil co? Nebo silentbloky na motoru.
Další povídání s jiným provedením té spojky je tady.
BOBOBO

#30 Příspěvek od BOBOBO »

Ale my se bavíme o tomto :
Přílohy
azení.png
(21.02 KiB) Staženo 81 x
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“