Mam 12V DC, jake zvonky mohu zapojit?
Moderátor: Moderátoři
Mam 12V DC, jake zvonky mohu zapojit?
- serviceman
jinak ten zv2-3 jsem ve starym byte snad i měl, asi by to i mohlo být řešení i když bych se chtěl úplně vyhnout baterkám a mít lepší funkce - lepší zvuk, regulaci hlasitosti apod.
Do dneška jsem to všechno chtěl řešit bezdrátem ale když jsem zjistil že spolehlivá a kvalitní řešení v postatě nejsou zkouším se nacpat do drátu....
ještě k tomu napájení...proč ne? Venkovní klávesnice pro přístup do domu mají integrovaná zvonková tlačítka, ze zabezpečovačky si už vezmu těch DC 12V (taky proč proboha ne když to už napájí ty externí klávesnice, elektrozámky, protipožární čidla apod) a šup s tím ke zvonku.......
Jantar píše:to ne, v googlu takto samozřejmě hledám ale DC 12V zvonky nejsou....
Nevím, proč všichni prodejci opisují od nějakého nedouka, že zvonky ZN 61 a ZV 71 jsou jen na střídavý proud?
Mají normální Wagnerovo kladívko a zvoní už na 5 V, jen se musí seřídit kontakt přerušovače.
Nehodí se příliš pro výstupy spínané polovodiči, na cívce se tvoří značné napěťové špičky, ale zespodu se dá připojit záchytná dioda paralelně k vinutíelektromagnetu, a je po špičkách. Zvonek zvoní jen trochu pomalejším rytmem (a poněkud méně ruší okolí).
Schválně si ten zvonek na prodejně otevři.
Bylo mi řečeno že to není problém že "zabezpečovačka" sepne relátko se zvonkem. To si ale říkám že je blbbost mundit tam relátka, pořizovat 8V AC zvonek a k tomu zvonkové trafo. Jestli to chápu správně tak navíc v takovém případě přicházím o zálohování zvonku baterkou (zálohované je pouze tlačítko to co je za relátkem už nikoli) a tudíž celá zabezpečovačka v takovém případě poskytuje pouze zvonková tlačítka resp. pouze jedno jediné.
Pokud tedy nevymyslím nějaké rozumné řešení zvonku přímo na 12V DC tak se obávám že je třeba opustit myšlenku zabezpečovačky a řešit drátový zvonek komplet odděleně.
Neruší, spotřebu má malou, přeslechnout ho těžko... jen na stejnosměrné napájení píská trvalý tón (na střídavé trylkuje).
Gong DUO udělá BIM při sepnutí, a BAM při vypnutí. Víc neumí, ale je mu vcelku jedno, jestli ho živíš střídavinou či stejnosměrným.
Anebo elektronický ZV2-3Gong - stačí mu tvě tužkovky na napájení (alkalinky tam vydrží rok i déle, čili bude zcela nezávislý na síti i na baterii EZSky), rozezná tři kontakty a podle toho zazvoní jednou, dvakrát nebo třikrát (podle toho můžeš rozlišit, který to kontakt sepnul): co chceš víc?
Tak nějak mi z toho vyplývá že když si koupím zvonek 8-12V AC a pustil bych do toho 12V DC tak bych mohl být za vodou........