Zapojení dvou RGB diod.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Mayki

Zapojení dvou RGB diod.

#1 Příspěvek od Mayki »

Ahoj všem, předem upozorňuji že jsem laik a slušně se ptám,
potřeboval bych poradit ohledně zapojení dvou RGB ledek na jeden ovladač od RGB pásku. Napájené to bude 12V, ledky bych potřeboval o průměru maximálně 5mm, půjdou zastrčit do dírky v plexi (potřebuju 3mm ale ty asi neexistují). Můžete mi někdo nakreslit jak to zapojit a jaké ledky pořídit? Chci to připojit k něčemu takovému :

Obrázek

Nemůžu použít LED pásek, musí to být dvě RGB diody o maximálním průměru 5mm. Poradíte někdo? Předem děkuji za odpověď.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Cowley

#3 Příspěvek od Cowley »

Pásek co mám je na 12V a je z čipů, jsou vždy tři čipy paralelně a každemu vstupu R, G a B je předřazen rezistor (jsou tam rezistory 150, 150 a 330 ohmu - jaká hodnota kterému barevnému vstupu nejde z tištěného spoje ani pohledem vyčíst nebo změřit, je zalitý v gelu :) ). Celkem tedy 3 diody a 3 rezistory na jeden dil pásku.

Takže podle použitých LED spočítat proud a pak spočítat a zvolit patričné rezistory.
Mayki

#4 Příspěvek od Mayki »

No a s tím zapojením bych potřeboval poradit, našel jsem na netu obrázek pásku, z kterého by se snad dalo zjistit kam jaký rezistor zapojit.
Obrázek
weed_smoker

#5 Příspěvek od weed_smoker »

Cowley píše:Pásek co mám je na 12V a je z čipů, jsou vždy tři čipy paralelně a každemu vstupu R, G a B je předřazen rezistor (jsou tam rezistory 150, 150 a 330 ohmu - jaká hodnota kterému barevnému vstupu nejde z tištěného spoje ani pohledem vyčíst nebo změřit, je zalitý v gelu :) ). Celkem tedy 3 diody a 3 rezistory na jeden dil pásku.

Takže podle použitých LED spočítat proud a pak spočítat a zvolit patričné rezistory.

Nejvyšší odpor 330R je k červený,ta má nejnižší úbytek,ty 150R jsou na zbylý 2 barvy.U starších pásků měly zelený segmenty odpor 180R,150R odpory byly jen na modrou.
BTW. U trojčipový 9W diody za 70,- z aukra byly úbytky v dodáku: 6.6V na červenou,8.5V na zelenou a 10V na modrou s max. anodovym proudem 1.5A.
Cowley

#6 Příspěvek od Cowley »

No a diky kolegovi to mas pod strechou... :)
Ale stejne si to spocitej az podle pouzitych diod a hlavne skutecnosti, ze budou diody jen dve...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“