stavebnice zdroje 0-30V 2mA - 3A
Moderátor: Moderátoři
- dufisek007
Jinak koukněte sem :[url]http://aukro.cz/toroidni-transformator-trafo-230v-32v-4-68a-i6543777563.html[url][/url] To trafo má ve skutečnosti 37 V.
Taky se ho chystám stavět. Můj zdrojík z roku 1983 půjde do důchodu. A znáte WSH913 a WSH914?
myslíš zdroj VIAZA?Kocuro píše:Zdravím, chci se zeptat, na schematu oproti DPS je v neinvertujícím vstupu regulace napětí tranzistor, který má bázi ve větvi -5V. To je regulace při kolísání větve -5V?
Ten tranzistor uzatvára OZ pri vypnutí, -5V udržiava T zatvorený a keď sa vypne napájanie -5V sa stratí skôr ako hlavné napájanie,ktoré potom T otvorí a zablokuje OZ.... snáď som to dobre skomolil
U paja-trb zdroja má tú funkciu Q1
teraz sem chodím málo, vybrali mi slepé črevo, oddychujem.
Mám postavenú dvojku, to je do 50V, max prúd cca 3,5A. Ale je to vlastne jedna verzia, a ja to dokonca prevádzkujem iba s jedným výkoňákom. Plánoval som prirobiť reguláciu otáčok toho ventilátora, ale už som sa k tomu nedostal a vlastne ani nebude dorobený.
Pred časom ste mi radili, že ten odpor R7 má pri prúde 3 A zbytočne veľký úbytok napätia. Vychádzalo to na 1,4 V.
Neviem si ale predstaviť priebeh napätia bez záťaže, respektíve v záťaži v kombinácii s takýmto úbytkom napätia.
Príklad. Na zdroji bez záťaže si nastavím 24 V. Po nastavení si pripojím spotrebič, ktorý bude pri 24 V brať práve 3 A.
Čo sa stane? Vďaka úbytku na odpore mi klesne napätie na 22,6 V, alebo je v obvode nejaká spätná väzba, ktorá na výstup "pridá" aby bolo napätie opäť 24 V?