Nefunčnost zapalovací cívky po namontování ochrané diody
Moderátor: Moderátoři
Nefunčnost zapalovací cívky po namontování ochrané diody
- Artaban001
http://livinginthepast-audioweb.co.uk/i ... 1-cct1.gif
Když se tam nechal původní kondík 0,25 µF, nepálilo to už vůbec, ačkoliv teoreticky se to mělo chovat, jako s původním kontaktním přerušovačem.
Se záchytnou diodou paralelně k přechodu c-e tranzistoru to přestalo pálit taky, navzdory všem zkušenostem z TV rozkladů.
Podotýkám, že to je zkušenost z 6 V rozvodu Traboše (ten byl jen jeden, a teprve teď, když už je to jedno, s odstupem mnoha let, mě napadlo, že tam mohly hrát roli i impulsní poklesy napájecího napětí, protože proudy tam tekly značné, a jakýkoli přechoďák znamenal čtyřikrát větší problém, než stejně velký vakl ve 12 V síti).
Je totiž také pravda, že ve Š120 (osazeno na 3 autech) na 12 V to pálilo i s těmi kondíky lépe a spolehlivěji, než původní zapalování, zejména nad 4500 otáček za minutu, ale s diodou se zanášel výfuk karbonem neskutečnou rychlostí, ani ne po 700 km byl ucpaný. Bez diody s karbonem problém nebyl.
Tedy, když kondík, tak vhodnou kapacitu vyzkoušet.
Při rozepnutí do indukčnosti je tam překmit a tranzistor by měl být dimenzovaný na minimálně 200V, aby se zapalila jiskra.
Když je na 60V, tak celou energii toho překmitu požere (jelikož se nad Ubr chová jako zenerka) a upeče se.
Hill píše:Se záchytnou diodou paralelně k přechodu c-e tranzistoru to přestalo pálit taky, navzdory všem zkušenostem z TV rozkladů.
Ta antiparalelní dioda tam být jaksi musí, jinak si odpráskneš ten tranzistor, pokud víš jak funguje
Zrovnatak jí má zaintegrovaný ten darlington pro zapalování BU931T, nebo jakýkoliv MOSFET, došlo by totiž ke stejnému efektu, odpráskl bys to !
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ovšem v Traboši, to by byla perla. Asi by tenkrát stál víc, než to auto.
Sáhnout si na konektor od cívky je docela zážitek, problém je i v konektorech, málokterej se při tom kilovoltu chová jako izolant. A jestli se někde opravdu projeví závislost kapacity na přiloženém napětí, tak přesně tady.
Kámoš zásadně zkoušel zapalování tak, že strčil prst do fafky. Když to fungovalo, vyskočil, zatančil odzemek a byl spokojenej. Když ne, snažil se najít příčinu. Kladivem a šroubovákem...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
danhard píše:Ta antiparalelní dioda tam být jaksi musí, jinak si odpráskneš ten tranzistor, pokud víš jak funguje...
Potíž je v tom, že s diodou traboš nejel. Na samotné KUčko vybírané na UCER>200 V to pálilo a najezdil jsem s tím přes sto tisíc kilásků, než se mi traboš na jednom přejezdu pod dveřmi zlomil, a po vystoupení jsem ty dveře už nezavřel.
Zapojení bylo pro každou cívku s jedním KF517 a jedním vybíraným KU605 podle ročenky AR kolem roku 1980, asi třetina jí byla věnovaná zapojením pro motorová vozidla včetně několika tyristorových a tranzistorových zapalování. A fungovalo to napoprvé bez diody a s nanejvýše malou paralelní kapacitou.
Přes kontakty přerušovače samozřejmě kondíky zůstat nesměly, jinak to chytalo jen se studeným motorem (vyzkoušeno po GO motoru výměnou, kdy mi tam s jiným motorem dali i jinou desku přerušovačů a neodizolovali zhášecí kondíky u kontaktů od kostry, natož, aby tam přendali původní desku, jak jsem požadoval - přišel jsem na to po pár kilometrech, když jsem zastavil u závor, a už neodjel).
Jak jsem psal, stavěl jsem to ve čtyřech exemplářích a fungovaly všechny naprosto pohodově.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Hill píše:...najezdil jsem s tím přes sto tisíc kilásků, než se mi traboš na jednom přejezdu pod dveřmi zlomil, a po vystoupení jsem ty dveře už nezavřel.
Přiliš mnoho knedlíků k obědu?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Vidíš, kámoš měl málem dvoutunovýho Forda Taunus (trošku s tou hmotností přeháním + pozor, nebyl to Taurus, to je jiná řada), a ze zatáčky vyskočil dědek ve škodovce, auto mu de facto zlomil na půl a ujel.