Nefunčnost zapalovací cívky po namontování ochrané diody

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#16 Příspěvek od danhard »

Hill píše:Potíž je v tom, že s diodou traboš nejel.

To je mi jedno, je to pro spolehlivost i funkčnost špatně a nelze na tom základě dávat obecná doporučení.
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Mě by zajímalo, kolik dalších si toto zapalování podle AR postavilo a jezdilo s ním. Nikdy k němu žádná oprava nevyšla. Ber to prostě tak, že to skutečně fungovalo, mně taky nezbylo nic jiného, protože i mně tam ta dioda logicky chyběla. Ale, když jsem ji tam dal, nepříjemně přebývala. Vidím to tak, že tranzistor zavřel, primární část vinutí indukčky zůstalo odpojené a sekundární okruh se uzavíral přes baterku a připojené spotřebiče na kostru a druhou stranou přes svíčku. Přírodním zákonům bylo učiněno zadost, motor šlapal, dokonce i středovlnné rádio to rušilo méně, než původní zapalování.
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Já měl jedno zapalko z Amára (s měničem na cca 300V) v šáde - tudíž na 12V. Už si nevzpomenu ze kterýho to bylo čísla, ale ochranná dioda (anti)paralelně k trandu SU160 tam byla. A šlapalo fest, šáde s ním lítala jak vzteklej pes - akorát byl problém s olejem v rozdělovači, jak se dostala kapka na "kladívka", nespínaly kontakty spolehlivě a začalo to vynechávat, jenže jak se nenamazal filc u vačky, strašně rychle se sedřel ten kontaktní (obětovanej) kousek pertinaxu, kterej tam sloužil jako kluzátko pro pohyblivý kladívko ... Takže mazat se muselo těžce opatrně, jen aby se neřeklo a aby se olej nedostal skutečně jinam než jen na ten filc. Další elektronický už jsem pak měl ve Ferdovi - jednobod stříkačka forman, tam už to bylo samozřejmě origo z fabriky se zapaltrafem BOSCH.

Ale hlavně je nutný říct - přeskok jiskry na svíci nikdy není jen 1 impuls vn, ale vždycky je to rezonanční děj, ve kterým hrajou roli jak indukčnosti špulky, tak i jejich mezizávitový kapacity. Na jiskřišti tak VŽDYCKY dochází k několikanásobnýmu přeskoku náboje "tam a zpátky" - a když se "zhášecí" dioda zapojí ne ke spínací součástce, ale k primáru cívky, tak se přes ni zkratuje část energie, která se jinak díky uzavření obvodu na kostru přes spínač nebo i přes jeho paralelní diodu dostane na sekundár a tím i na jiskřiště - prostě s diodou paralelně ke špulce skáče na svíčce jen 1 polarita, rezonanční půlvlna s opačnou polaritou se šlusne přes didodu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Tak mě to stálo něco přes hodinu času, ale tu přílohu Amára jsem našel: podle popisu o nových výrobcích Tesly je dokonce už z roku 1974, datum vydání jsem nikde nenašel.
A tady je ten článek, podle kterého jsem ta zapalování stavěl, dokonce i s autenticky tehdy zaškrtanou diodou KY705 (ta byla původně dokreslená zeleně, ale to za ty roky vybledlo a přidáním kontrastu jsem to dorazil), protože to s ní nepálilo, nebo byla jiskra hodně slabá, prostě motor nešel nastartovat. A kondík 22n byl asi nejvyšší kapacita, se kterou to opravdu za každé teploty i otáček jelo.
To zapalování jsem pak věnoval do jiného Traboše, ať už to s těmi zbytky kladívek dojezdí. Zeptám se, jestli si ještě pamatují, zda ho ekologicky zlikvidovali s Trabošem, nebo zůstalo někde mezi uschovanými díly. Jestli ještě je, nafotím ho.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Jo, tak to já jsem měl už to s "prodlouženou jiskrou", neboli s tranzistorovým měničem a kondíkem, vybíjeným do primáru cívky - v podstatě obdobu tolik profláknutejch zapojení od firmy Motoplat ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
danhard

#21 Příspěvek od danhard »

Takže spíš tyristorový zapalování.
TAKJAN

#22 Příspěvek od TAKJAN »

Taky jsem měl nějaké složitější, ale sehnal jsem tenkrát cívku z ohradníku či čeho s nápisem tranzistor, to mne inspirovalo. Vlastně ji donesl kluk, že mu utavila kladívka:-)) Dávalo to pěknou jiskru taky. A kámoš měl s měničem a když ho dal naplno (měnič), běhali mu po tom blesky jak u tesly.
danhard

#23 Příspěvek od danhard »

EKKAR píše:Ale hlavně je nutný říct - přeskok jiskry na svíci nikdy není jen 1 impuls vn, ale vždycky je to rezonanční děj, ve kterým hrajou roli jak indukčnosti špulky, tak i jejich mezizávitový kapacity.

Nikoliv.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“