Polský programátor z GME a Atmel Studio
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
avrdude.jpg- (76.5 KiB) Staženo 193 x
Když všechno selže, tak mi pošli přes SZ adresu, pošlu ti zaručeně funkční ATMegu8 ať se zjistí v čem je chyba.
Když FW USBasp dostane povel USBASP_FUNC_SETISPSCK, tak si pouze nastaví periodu hodin a jde od toho:
Kód: Vybrat vše
. . .
else if (data[1] == USBASP_FUNC_SETISPSCK) {
/* set sck option */
prog_sck = data[2];
replyBuffer[0] = 0;
len = 1;
} else if . . .
Pokud takový příkaz nezná - stará verze FW - tak zůstává nastavena délka odpovědi na 0 (začátek funkce usbFunctionSetup() ):
uchar usbFunctionSetup(uchar data[8]) {
uchar len = 0;
. . . zpracování příkazů ...
return len;
Podívejte se do zdrojáků USBasp na modul main.c, jestli mi nevěříte. Dříve jsem popsal, která rutina v avrdude inkriminovaný příkaz posílá a jak to vyhodnotí:
int nbytes =
usbasp_transmit(pgm, 1, USBASP_FUNC_SETISPSCK, cmd, res, sizeof(res));
if ((nbytes != 1) atd. ... tak chyba
A protože vrácené len od USBasp je 0, tak nbytes na straně avrdude je také 0 - nerovná se 1. Pak se vypíše chyba a šmitec.
Tou samou hláškou skončí programování bohužel i v dalších případech. Když není procesor napájen, když není SCK, MISO a MOSI správně zapojeno ... Včera jsem to schválně zkoušel.
Obecně - co mě zaráží, že firmy prodávají tohle zařízení, vydělávají na open source projektech a přitom ani nezajistí funkční verzi FW.
mám takový pocit, že je chyba v programátoru a možná i to moje atmel studio je blbuvzdorné, jelikož když chci kompilovat program, který je zaručeně napsán správně, tak mi to hodí hlášku:
Severity Code Description Project File Line
Error recipe for target 'main.o' failed GccApplication1 c:\users\admin\Documents\Atmel Studio\7.0\GccApplication1\GccApplication1\Debug\Makefile 79
a
Severity Code Description Project File Line
Error until/delay.h: No such file or directory GccApplication1 c:\users\admin\Documents\Atmel Studio\7.0\GccApplication1\GccApplication1\main.c
jinak já mám tu poslední verzi nahranou o které se bavíte...
Ničemu se nebráním, rád to udělám, ale prosil bych postup trošku pro blbce abych věděl:-)
Mara88 píše:... Error until/delay.h: No such file or directory GccApplication1 c:\users\admin\Documents\Atmel Studio\7.0\GccApplication1\GccApplication1\main.c ...
until/delay.h bude špatně, spíš bych to viděl na util/delay.h
Stránku, kde je popsáno jak udělat update FW, jsem již sem dával. Tak ještě jednou:
http://shannonstrutz.com/uncategorized/ ... l-studio-6
tak jsem to nainstaloval znovu podle návodu co jsem dostal naposled a pořád stejné, akorát jsem teda použil atmel studio 7 místo 6...
jako parametr jsem použil:
-p m32 -c usbasp -P usb -U flash:w:"$(ProjectDir)Debug\$(TargetName).hex":i
jelikož mám atmega8
A ještě tam zmiňuje něco o druhém programátoru a ArduinoAsISP sketch, to nevím jak si mám vyložit. Stačí mi teda ten jeden nebo musím mít 2?
Stejná hláška jako předtím, co jsem to instaloval podle Honzova návodu.
Teď jsem to zkoušel.
Měl jsem 2 kusy z E-bay.
Jeden fungoval a jeden ne.
Ten co funguje jsem dal do USB.
Ten druhý jsem připojil přes 10-pin k tomu v USB.
Na tom prvním jsem nastavil jumper na 5V.
Na tom druhém jumper na 5V a ještě jumper na druhý JP2, který jsem musel přidat /připájet nový/. Je to propojka, která umožňuje naprogramování tohoto procesoru.
V programu extreme burner jsem otevřel usbasp.atmega8.2011-05-28.hex (stažený z http://www.fischl.de/usbasp/) a napálil jej do toho nefunkčního USBasp (přes ten funkční USBasp).
A už fungují oba dva.