Všechny měly kovovou hadici a kovovej cyklónovej kýbl. Ale vrchní víko s motorem a hlavně systém filtrace, tam už bylo rozdílů docela dost.
Některý provedení se mě zdálo celkem zcestný. Třeba víko s motorem v plastu. Nebo pouze papírovej kruhovej filtr na sání motoru, co mají třeba Hechty. Taky výkony nic moc, 600 nebo 800W.
Nejvíc se mi líbil popelák od mě neznámý fy Domo 232. Celokovová nádoba včetně víka, 20 litrů, 1250W a dvojtá filtrace. Na sání motoru je kovová punčocha, která drží tvar, oka tak 0,2 mm, objem cca půllitr. Nádoba zase kovovej cyklón ale přes celý průměr je asi ve 2/3 výšky filtr z tkaniny ze skelných vláken. Nad ním je takovej drátovej půlmíč, který má filtr prohýbat dolů a za chodu poskakuje a tím neustále oklepává filtr a zabraňuje tím zanešení. Provoz píšou 15 minut chod, 15 minut pauza, max 4 hodiny denně. Ten se mi docela líbí.
Co kdo používáte ke kotli nebo krbovkám? Původní nápad byl koupit v OBI jen pasivní celokovovej "předfiltr" k vysavači ale neskladná šílenost, další hadice a cena půlka popeláku s motorem.
Díky