Mikrovlnka Siemens HF11041 nehreje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

Mikrovlnka Siemens HF11041 nehreje

#1 Příspěvek od rnbw »

Mam uz dlho mikrovlnku Siemens HF11041, kupil som ju kedysi na inzerat tusim za 500 korun. Je tam klasicke mechanicke ovladanie a soft start. Dokonca je na vnutornej strane krytu nalepena aj schema.

V poslednej dobe po zapnuti nezacal ohrev hned, ale az po chvili (poznam to podla bzuciveho zvuku, ktory to pritom vydalo). No a dnes to ten zvuk uz nevydalo vobec a jedlo som zral studene :lol:

Namiesto magnetronu som pripojil ziarovku a ta svieti (ked nastavim nizsi vykon, tak obcas aj zhasne). Vinutia VN trafa su celistve, VN poistka je OK, dioda vyzera tiez OK (v priepustnom smere 24 MΩ, v zavernom nekonecno). Kondenzator ma 0,876uF a ESR 10 ohmov.

Co s tym - ze by vadny magnetron?
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Kam jsi místo magnetronu zapojil žárovku? Vždyť jsou tam 2kV, to máš takovou žárovku? Nebo jsi ji zapojil místo žhavení? Nebo asi spíš místo VN trafa? Jestli je napájeno trafo, zkontroluj všechny fastony na sekundáru, mě taky blbla mikrovlnka a bylo to vaklem v zalisování. Oni totiž soudruzi vymysleli, že se dá faston nakrimpovat i na celistvý drát a nejen na licnu, ale na tom celistvém drátu to nějak extra nedrží a může být potřeba to řádně propájet. Taky soudruzi vymysleli, že se dá trafo vinout hliníkem, pak se to musí pájet kapalinou na hliník a opláchnout. Magnetron může samozřejmě KO být taky, i když nemám pocit, že by to bylo nějak časté.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Ano, namiesto trafa, blbo som sa vyjadril...

Teraz som to zlozil a funguje - uvidime, dokedy. Takze to fakt bude niekde vo fastonoch.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Podívej se hlavně na fastony, co přes ně teče žhavící proud, ten je totiž na rozdíl od VN dosti značný.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Dik - ked to zase prestane fungovat, tak skusim.
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Sundej z magnetronu ty dva fastony a zkontroluj stav těch fastonů - Zális a jak jdou ztuha nasazovat. Čím hůř jdou zastrkovat, tím líp. Tečou tam velký proudy do žhavení - koneckonců je můžeš prověřit všechny..
dred

#7 Příspěvek od dred »

Moju mikrovlnku som už 2x mal v takomto stave.
Chyba bola v tom mechanickom ovládaní - opálený kontakt v spínači. Po očistení a napružení kontatov to už beží pár rokov. Ďalšie ovládanie už mám pripravené,keď to prskne,vymením, lebo rozoberať to je celkom zábavka...
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Fastony z magnetronu som odpojene mal, tie su vporiadku.

Tiez sa mi zda, ze by mohol byt problem aj v tom module ovladania - podla schemy ma v sebe dva spinace. Cez jeden bezi ziarovka a ventilator a ked su zopnute oba, tak aj ohrev.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Když ti svítila žárovka na primáru trafa, ovládání musí být OK.
..to bude jen ňákej odpůrek
ohryzek36

#10 Příspěvek od ohryzek36 »

Ony ty kontakty můžou být tak vypálené a znečištěné, že toho 0,5A do žárovky ještě propustí, ale těch cca 5A do trafa už ne - párkrát jsem se s tím potkal u relátek na desce u digitálně řízených mikrovlnek, ale s mechanickými časovači moc zkušnosti nemám (mikrovlnky jako takové neopravuju, jenom elektorniky, se kterýma si už neví kolega rady).
dred

#11 Příspěvek od dred »

rnbw píše:Tiez sa mi zda, ze by mohol byt problem aj v tom module ovladania - podla schemy ma v sebe dva spinace. Cez jeden bezi ziarovka a ventilator a ked su zopnute oba, tak aj ohrev.

Ten druhý kontakt je ovládaný "výkonovým strojčekom" ovládania a podľa nastaveného výkonu cykluje,čiže dostáva riadne na frak.Na vylúčenie závady stačí zmerať úbytok napätia na kontaktoch.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“