Zdravim, mam mensi problem s timto prevodnikem, v praci delame s kolegou zarizeni na objednavky obedu, tzn tistak s megou128, 7segmentovkou, rfid modulem id12 a prevodnikem usb ftdi 232, problem je s prevodnikem, kdy po pripojeni k pc se nainstaluje a dostane cislo com portu, v meze je od kolegy programek, ktery pri cipnuti cipu posle cislo cipu na seriovy port, to funguje, ale kdyz se poslou nejaka data z pc do prevodniku, ktera by mela projit do megy a zobrazit cislo na segmentovce, tak se nic nedeje, cili data z megy pres prevodnik jdou do pc, ale obracene se nic nedeje, uz si nevime rady
Použij nějaký terminál, třeba Hercules, ne váš software. Odpoj TX FTDIčka od Atmegy. Připoj to k PC, otevři port v terminálu, něco tam posílej a podívej se osciloskopem, jestli ti z FTDI opravdu nic nechodí. Pokud ne a máš to zapojené podle datasheetu, můžeš ještě zkusit pro jistotu jiné PC, když ani to nepomůže, je to na výměnu FTDI za jiný kus. Na tom totiž v principu nemá co nefungovat.
zkousel jsem jiz 3 obvody, muzu vyzkouset jeste ten hercules, ale je divne, ze data z megy pres 232 projdou do pc a jsou v poradku a z pc do megy nejde nic
ano zkousel jsem, mam tam osciloskop a zadna zmena nic se nedeje, uz fakt nevim, nejhorsi je, ze mam jednu desku uplne totoznou a tam to chodi bez problemu, zapojeni stejny, obloha soucastek stejna, programek stejny, tady jsem zkousel uz 3 obvody nove a proste na tx noze ftdi nic se nedeje
Ahoj .. tak kdyz to na jine desce chodi a tady ne.. -> studenak .. pripadne spojene nozky kulickou cinu .. a tady si to dobre zkontroluj .. ne jednou me neviditelna kulicka cinu pod nozkama pekne vypekla =)
pripadne si jeste projdi odpory.. jednou se mi stalo ze 1k mel 2.33k(vadny kus? chyba pri tisku kodu na smd.. ? tezko rict)
tak chyba bude v meze nejaka, dal jsem novy obvod ftdi a prerusil jsem tx cesticku, kdyz to zapnu, tak vidim pulsy na vyvodu tx fdti a na terminalu se mi ty data vraci
Ještě se taky podívej, jestli není případně i zkrat na DPS, může to být někde špatně odleptané, třeba i schované pod maskou. Nebo máš odstřelenou RX nohu megy do zkratu na zem nebo k napájení a FTDI to nemá šanci přeprat. SW máš v obou kusech stejný, nemáš třeba tu RX nohu nastavenou jako výstupní GPIO?
Podrž megu v resetu a podívej se, jestli FTDI posílá data, v resetu má mega GPIO jako vstupy, takže nebude škodit, pokud je problém v konfiguraci GPIO.
takze panove zahada vyresena, cely problem byl zrejme v ntb na portech, z jineho pc mi ty data behaji az na branu, na ntb to po pripojeni nevim proc nejde, ted jsme tam zkusili poslat soubor, ktery zobrazuje cislo a zobrazuje spravne, takze se omlouvam a dekuju za vase rady a tipy, jsem rad, ze obvody, ktere jsem pouzil nejsou ko