Lepení plastů

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
adam440

Lepení plastů

#1 Příspěvek od adam440 »

Zdravím,
potřebuji poradit, jaké je nejlepší lepidlo na slepení plošného spoje a plastu a následně plastu a hliníku. Plast je vytištěný na 3D tiskárně, a jedná se o ABS (termoplast). Níže jsou fotky konstrukce:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Snažím se přilepit microUSB spoj k tomu hliníkovému boxu. Dvakrát jsem to zkoušel s epoxidovým lepidlem (Alteco) přímo PCB na hliník. Samozřejmě že tou nejtenčí stranou, tak aby USB-čko mířilo ven z krabice. A vždy se to utrhlo, jakmile jsem se spojem trochu pohnul.

Tak jsem se rozhodl, že vytvořím na 3D tiskárně jakési L-ko z plastu. Na jednu stranu přilepím spoj (a bude tím pádem přilepen mnohem větší plochou), a druhou stranu přilepím přímo k hlíníku (takže také větší plocha). Z hliníkového boxu jsem zbrousil veškěré zbytky epoxydu, a USB spoj zřejmě budu muste koupit nový. Níže je rychlý náčrt celého řešení (naprosto nerealistického konektoru si nevšímejte):

Obrázek

Nicméně nevím jaké lepidlo na to použít. Napadlo mně například tohle:
http://www.uhu.cz/cs/p/uhu-plus-endfest ... 55854.html
Jenže to není přímo určené na plasty. Na druhou stranu lepidla na plasty vypadají na můj vkus až moc nebezpečně, např.:
http://www.bison-lepidla.cz/cs/p/bison- ... 41605.html
Karcinogenita a akutní toxicita (dle stránek) ve mně nevyvolávají dobrý pocit, a nemám doma masku s uhlíkovým filtrem, takže nevím jak bych s tím pracoval. Existují tedy nějaké alternativy, které nejsou tak nebezpečné? A nebo bohatě stačí i to epoxidové lepidlo?
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Pro příště takový blok dej přímo do tiskárny a obklop ho hmotou . Nijak dobře to přilepit nepůjde .
hakamusai

#3 Příspěvek od hakamusai »

pokud by se jednalo ABS na ABS tak bych to spíš zavařil horkým vzduchem (v nouzi mikropájkou).
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Naučil jsem se používat lepidlo polyuretanový - lepí znamenitě (i hlínu), jen má 2 nevýhody:
1) Při tvrzení pění a poněkud se rozlejzá, lepenej matroš se k sobě musí fest připlácnout, taky je lepší nepatlat s ním celou plochu, ale nechat si pár milimetrů od okrajů místo
2) Ve vytvrzeným stavu ho z ničeho neodstraníš
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Kdybys k tomu USB konektoru připájel úhelníček s otvorem nebo zívitem, tak to chytneš na jeden šroub a máš to. Ony se i dělají USB štekry se šroubkem.

Jinak asi bych ten úhelník přišrouboval (taky někdy půjde sundat) a plošák na něho nalepil Mamutem.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
adam440

#6 Příspěvek od adam440 »

hakamusai: Ne, jedná se o PCB (to zelený na obrázku) - ABS a ABS - hliník (tmavě šedá)
MetalGod: A jaké polyuretanové lepidlo konkrétně používáš?
Sendyx: No tak s tím úhelníkem nevím jak bych to pořádně připájel, ale co se týče přišroubování, tak to je dobý nápad, díky.
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Jmenuje se Bond, Titebond Polyurethane Liquid Glue 8-)
Je to to samý jako montážní pěna, jen to není napěněný, vypadá to co do konzistence a barvy spíš jak klovatina.

Naneseš lepidlo, necháš 5 minut luftovat, pak spojovaný díly plácneš k sobě asi na půl hoďky, za 4 hoďky je to vytvrzený.

Tady je dodavatelem IGM Bohemia z Tuchoměřic.
— Winston Churchill
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

ABS navzájem jde i acetonem ale úplně nejlíp metylénchloridem. V bejvalým Plastimatu lepili plasty převážně s jím.
Pokud bys to vytisknul z PET-G či PLA, tak ta kombinace půjde kyanoakrylátem (vteřiňák).
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Chemopren, pripadne Chemopren extrem.
serviceman

#10 Příspěvek od serviceman »

Dávat sem několikamegabytové fotky je zhůvěřilost, když stejnou služby vykonají o řád menší.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
adam440

#11 Příspěvek od adam440 »

MetalGod: No vypadá to dobře :) . Ale trochu mně zarazilo, že je propagovaný hlavně jako lepidlo na dřevo (viz. ze stránek výrobce: In addition to its superior wood-to-wood performance...) I tak to nejspíš zkusím.
Celeron: Díky za radu, ale já nepotřebuji slepit ABS-ABS, viz. příspěvek výše.
rnbw: To by bylo asi nejjednoudší - Chemoprém extrém mám doma. Nicméně se docela obávám pevnosti spoje - přece jenom se již dvakrát ulomil...
serviceman: Moc se omlouvám, docela jsem pospíchal. Nicméně pokud se nepletu, tak ty fotky jsou uloženy na Imguru. Nebo se snad ukládají samostatně i sem na fórum?

--
A také bych se ještě rád zeptal, jak je to s tím epoxidovým lepidlem, které jsem zmiňoval? Má cenu o tom vůbec uvažovat (alespoň v části ABS-hliník), anebo se na to nehodí?
serviceman

#12 Příspěvek od serviceman »

Pokaždé celkem zbytečně stahuji cca 5,5MB.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
MetalGod

#13 Příspěvek od MetalGod »

adam440: Dřevo, umělá hmota, kovy, keramika, kámen, prakticky cokoliv, na čem to drží, jako že skoro na všem.

serviceman: 1) skoro 5.7MiB, 2) to nepoužíváš cache?
— Winston Churchill
adam440

#14 Příspěvek od adam440 »

Tak první iterace designu je na světě :D :
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Omlouvám se, pokud je na vás komprese až příliš - ale myslím si, že tvar je z toho vidět dobře. Jedná se o první verzi - a tak tam chybí spoustu věcí, nicméně alespoň něco.

Nejspíše tedy použiji polyuretanové lepidlo, které navrhnul MetalGod. USB deska má otvory pro 2.5mm šrouby, a tak se toho nějak snažím využít - i když s přesností mé 3D tiskárny to bude trochu oříšek, ale snad se mi to povede, a alespoň to budu moci někdy rozebrat.

A všem chci poděkovat za podněty a návrhy :).

PS: Epoxydové lepidlo zmíněné na začátku se tedy na podobné věci nehodí (plast-hliník, popř. plošný spoj - plast)?
Naposledy upravil(a) adam440 dne 29 říj 2016, 18:44, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Chemopren je dobry v tom, ze je pruzny. Ak ho tam vies nakydat dostatocne vela (tzn. nielen na hranu plosaku, ale este pridat do "rohov" medzi plosakom a panelom, aby to ciastocne drzalo aj za vrch a spodok plosaku), tak uz to rukou neodtrhnes.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“