Co to je?
Moderátor: Moderátoři
- palmalsport
Pro ty, kdo si neumí představit o co jde: V nejjednodušším provedení je to relátko (nebo optron) s vysokým odporem, zapojené mezi jednu fázi odděleného obvodu a například zem neodděleného obvodu.
Pokud se nějaká část odděleného obvodu spojí s něčím neodděleným, okruh se uzavře a relé sepne.
Ale to první spojení (trvalé), které čeká na to druhé (které nechceme) je tvořeno právě tím HIS.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Pamatuju, když jsem jako -náctiletej ležel v UO ve špitále se zápalem plic, tenkrát ještě na dětským oddělení - a za rohem pavilónu bylo něco, čemu by se v armádě říkalo "autopark", prostě zázemí pro sanitky a údržbáře a podobný blbinky. A tam taky stál diesel z Tatry s generátorem pro nouzový napájení sálů a JIPek a pod. Nebylo dne ani noci, aby se párkrát nerozeřval - samozřejmě, žádný ohřívání, jen start a okamžitě po naskočení do výkonu na plný točky... Vzpomínám na něj a říkám, si, jak dlouho to takovej motor asi vydržel ...TAKJAN píše:Je to hlídač. Dělali jsme komplet JIP. Tři systémy. Normál, důležité obvody, zvlášť důležité obvody. Izolační trafo. Rozvaděč dvě napájení, normal a diesel. UPS jako kráva. S rozvaděčem jsem si sakra vyhrál. Aut. přepínání, v případě nouze ruční. Vysvětlit to pak sestrám nebylo jen tak. Udělat tabulku co a jak, když něco. Navíc ty hlídače izolace, chrániče......
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Protože jak jsem nedávno čekal v nemocnici na chodbě u ambulance na kontrolu, tak akorát se otevřely dveře JIP co jsou v čele té chodby - a mezi námi co jsme tam čekali tak zrovna někoho odváželi pryč na vozíku, přikrytého černým suknem.....nebylo to zrovna povzbuzující.....
Takže někdo přijel bílou, odjel černou....
Ale jakto že to tam tak vypadávalo napájení?
Jo, ten hlídač izolace GZ11 je v rozvaděči co sousedí s chirurgickou ambulancí a hned vedle je JIP.