Vláknový světlovod

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Vláknový světlovod

#1 Příspěvek od Celeron »

Potřeboval bych přenést skrz 50 cm zeď světlo od projekční žárovky do vedlejší místnosti. Kdysi jsem měl v ruce ruskej vláknovej světlovod v neprůhledný hadici průměru cca 15 mm, z obou stran okýnko a mezi tím ohebný vlákna. Nevím, jestli se to stále vyrábí a jak se tomu nadává. Jako světlovod mi Gůgl nabízí jen roury na přenos slunečního světla do baráku, trochu moc velký. A nebo jako vlákno pro datovej přenos. Potřebuju v podstatě vláknovou osvětlovací fontánu, která nebude na jednom konci roztřepená. :wink: Jinak to nejde udělat kvůli prostředí.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

To chceš jako přenést veškeré světlo od projekční žárovky z jiné místnosti a tím světlem pak promítat? V tom případě ti přeji hodně úspěchů :-) Pokud to má být přenos jen malé části světla, tak třeba http://dh-loko.cz/svetlovody/266-sv%C4% ... mm1cm.html nebo http://cs.store-ch.com/product/790db21c8/ Ten druhý shop je asi pofidérní , ale třeba dohledáš totéž jinde z lepšího zdroje.
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Jirko, nevím, jestli ještě budeš mít štěstí, tyhle auta jsou už raritou, protože to všechno uhnilo, ale auta FIAT Uno (nevím, jestli to maj i Loga) maj na osvětlení přístrojovky jedinou (asi 15W) žárovku, od níž vede chobotnice světlovodnejch vláken, do míst, kde je světlo potřeba (a tyhle svazky jsou mimochodem zakončený zelenejma filtrama). Poptej se po tom, nebo zjisti, jestli nejsou jiný auta s takovýmhle řešením, že by sis vyloupnul někde na vrakáči.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Sežeň si průmyslový světlovod ke světelnému zdroji, ale laciné to nebude.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Zaky píše:To chceš jako přenést veškeré světlo od projekční žárovky z jiné místnosti a tím světlem pak promítat? V tom případě ti přeji hodně úspěchů :-) Pokud to má být přenos jen malé části světla, tak třeba http://dh-loko.cz/svetlovody/266-sv%C4% ... mm1cm.html nebo http://cs.store-ch.com/product/790db21c8/ Ten druhý shop je asi pofidérní , ale třeba dohledáš totéž jinde z lepšího zdroje.

Samozřejmě, jen část, prostě vedle projekčního Osramáckýho 50W Halostaru by se dal začátek a co by to pochytalo, tak by světlovod přenesl.
Díky za ten odkaz ale není mi jasný popis" Světlovodný kabel černý 1mm/1cm 2,1mm izolace". :roll: Průměr 1 mm vlákno, dlouhý 1 cm s izolací průměr 2,1 mm???? V tom aby se čert vyznal.
Jirka

Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

MetalGod píše: FIAT Uno (nevím, jestli to maj i Loga) maj na osvětlení přístrojovky jedinou (asi 15W) žárovku, od níž vede chobotnice světlovodnejch vláken, do míst, kde je světlo potřeba.

Díky, zkusím ale bude to asi dost problém. Ve Smidarech je vrakáč na japonce, v Nechanicích na škůdky. Tam to asi je zbytečný shánět. O vrakáči na taliány nikde v okolí nevím.
Jirka

MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Nejspíš Ø 10mm vlákna, 1mm tloušťka stěny bužírky, celkem Ø 21mm (asi maximum).

Jestli máš za známýho dobrýho automechanika, mohl by vědět, jestli se světlovody ještě někde používaly.
— Winston Churchill
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Sendyx píše:Sežeň si průmyslový světlovod ke světelnému zdroji, ale laciné to nebude.

Dobrej tip, už jsem našel ale ne vláknovej ale kapalinovej. Vůbec jsem netušil, že něco takovýho existuje. 8O
Díky!
Jirka

Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Dej link, to mne taky zajímá...
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Jirka

helios

#11 Příspěvek od helios »

Na Ebay toho je spústa, stačí si vybrať:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... ble&_frs=1
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Nojo, ale u těch fontán, na jedný straně je to roztřepený, já bych potřeboval na obou stranách koncovku. Netuším, co by to vyvedlo pokud bych ty fontánu "učesal" a strčil ji do neprůhledný hadice vhodnýho průměru.
Napadlo mě, jestli by to samý nezastala tyčka z plexiskla průměru cca 15-20 mm zastrčená do černý smršťovačky. Nevíte někdo, zda se dá plexisklo po nahřátí ohýbat? Nezmatní v ohybu?
Díky
Jirka

MetalGod

#13 Příspěvek od MetalGod »

Hlavně ty fontány nemaj půlmetrový ochlupení, že jo.
Ale napadla mě jiná věc - musí to bejt z vláken, nebo stačí skleněná tyč, že bys na ni natáhnul smršťovačku a strčil do rovný díry skrz zeď?
Nebo nakresli schéma, jak by sis to představoval, co a jak chceš mít na obou koncích.
— Winston Churchill
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

No vidíš, skleněná tyčka by mohla mít lepší "optiku" než nějaký spletsisklo.
A nad PB hořákem naohejbáš jak je třeba. A cena v pohodě. A na rozdíl od spletsiskla na ní epoxydem přilepíš průchodku a nebo přírubu.
Díky!
Jirka

Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Myslím, že světelné ztráty budou brutální... navíc ty světlovody fungují tak, že se to odráží od stěn tak dlouho, až to trefí ven, u obyčejné tyčky to nebude moc fungovat.

Kdysi se daly sehnat plastové nástavce na LED, tuším z monitorů Goldstar, které prodlužovaly LED z plošáku do masky - 10ks za sebou a už to skoro nesvítilo...
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“