Bezpecnost univerzalnych prijimacov
Moderátor: Moderátoři
(1) Normalizované jmenovité napětí Un pro veřejnou síť nízkého napětí je Un = 230 V mezi fází
a uzlem. Odchylka napětí nemá přesáhnout ± 10 %. Za normálních provozních podmínek,
musí být během každého týdne 95 % průměrných efektivních hodnot napájecího napětí v
měřících intervalech 10 minut v rozsahu Un ±10%. Všechny průměrné efektivní hodnoty
napájecího napětí v měřících intervalech 10 minut musí být v rozsahu Un +10%/ -15%.
... amen.
Vypínací proud pojistek a jističů, resp. celý jejich princip jištění při nadproudu, je založen na ohřívání "něčeho" a to ohřívání je ovlivněno spoustou faktorů. Skutečný vypínací proud se tím pádem mění i v řádu desítek procent od hodnoty uvedené na jistícím prvku. No a ta tolerance +6% procent, tedy ne +5, platila v ČR, bohužel jen na přechodnou dobu.
- elektrosvit
Pak se halt musí někdy hasit a pojišťovně se to nechce platit, protože návod k prodlužce nebyl dodržený... Tím se radši měl článek zabývat.
Ještě k těm průřezům: Nejenže výrobci nedodržují deklarované průřezy vodičů, ale setkal jsem se několikrát s tím, že uvnitř izolace je vodič "nastavovaný" tak, že když dojde cívka s drátem, prostě se další drátky uvnitř izolace přiloží v délce překrytí řádu milimetrů k těm končícím, a všechno je krásně skryto v izolaci! Nechtěl jsem věřit svým očím. Zjistit se to dá snad jen měřením odporu, resp. impedance žíly.
Ještě mi dovolte malou poznámku. Prodlužovací přívod, tak jako snad všechny el. spotřebiče nebo přístroje, podléhají opotřebení. To znamená, že opakovaným "rozmotáváním a smotáváním", resp. odvíjením a navíjením, se postupně narušují jednotlivé tenké "drátky". V závislosti na kvalitě i překvapivě rychle, čímž se pochopitelně zhoršuje vodivost i zatížitelnost, a také bezpečnost zejména těch levnějších přívodů. Zatížitelnost tedy rozhodně není dogma!