vliv vf záření v blízkosti antén na člověka
Moderátor: Moderátoři
vliv vf záření v blízkosti antén na člověka
Hrnous píše:Na významnějších vysílačích jsou na vstupních bránách kapacitní čidla a jiná zabezpečovačka, to stejné pak při výlezech na stožáry.. posléze propojené s dispečinkem ostrahy.. takže pozor na to..
u těch nově postavených, které jsou obvykle i celé oplocené asi ano, ale měl jsem na mysli starou konstrukci stožárů cca ze 70/80let, které dost často ani oplocené nejsou, třeba něco takového
- Přílohy
-
vysílač.jpg- (33.13 KiB) Staženo 250 x
Např tady:
http://eagri.cz/public/web/mze/legislat ... 60154.html
A pak je k tomu prováděcí vyhláška, stanovující kdo a jak dlouho (náhodná osoba, údržba, technik atd.) může být v tom dotčeném prostoru.
Musí k tomu být zpracován provozní řád.
- Artaban001
Byl jsem asi čtvrt hodiny u tý antény. Pak jsem měl takový pocit, jako když začíná do hlavy lízt alkohol. Vzhledem k tomu, že u antény je vysoké VF napětí, tak bych řekl, že to nějaký vliv mít bude. Ručka Elix Dragon SY101 na "plný kotel" rozsvítila zářivkovou trubici do vzdálenosti 10cm.
Na věži operátorů ti nehrozí nic - pokud budeš na plošině uvnitř zábradlí a nebudeš se cpát před antény(což by ani moc dobře bezpečně nešlo a hrozil by spíš pád z výšky).sr71 píše:.. Konkrétně mám na mysli zda z tohoto pohledu něco hrozí pokud např. vylezu nahoru na klasický starý TV převaděč, který už dnes bývá různě modernizován a osazen dalšími různými anténami apod. a chvíli se tam zdržím
Větší dávku dostáváš od svého mobilu, který si denně přikládáš k hlavě a pokud je vysílač daleko, mívá mobil i slušný výkon. Na věži typu H30 (TV převaděč z fotky) se asi málokdo vydrží kochat výhledem déle jak půl hodiny, to už by ses asi dost nudil. Ale někteří lidé jsou schopni (například ve fázi rané zamilovanosti) dělat i hodinové hovory denně s mobilem na uchu.