Nový bodový systém

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MetalGod

#16 Příspěvek od MetalGod »

Tak to bych si ho zastavil!
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

Před lety to šlo - kámoš taky vybrzdil blba, dal mu pár výchovných úderů pěstí a odjel. Dneska je to na basu... :?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Michal22

#18 Příspěvek od Michal22 »

Podobnou přetlačovanou jsem si užil minulý týden ve Šlapanicích- autobus linky 151, podle barvy BORS. Na jeho straně stojí osobák půlkou do silnice. Ten pilot v busu nebliká, nebrzdí, jede, já na to musím šlápnout jak na "réč".
Jemu je to jedno.
Brzo to u nás bude jak v Rusku- kamera za sklem málem v povinné výbavě...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Michal22 píše:Brzo to u nás bude jak v Rusku- kamera za sklem málem v povinné výbavě...

Nojo, ale nerozhodl už náhodou ÚOOU, že kamerovej záznam z auta nelze použít jako důkaz, protože ti protější strana nedala předem souhlas s jeho pořízením?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tohle posouzení je věc soudu, popř. PČR, a ne Uxxx. Ti se můžou jen odvolávat na judikaturu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Nakadah

#21 Příspěvek od Nakadah »

Pokusím se tady napsat můj názor, jen nevím jestli se mi to podaří přesně vyjádřit v textu.

Víte já jsem toho názoru, že prostě oprávnění řízení auta není pro každého. Tak jako každý nemá schopnosti na to, aby pilotoval letadlo. Když instruktor usoudí, že na to prostě nemáte tak smůla.

Tak stejně by to mělo být i u auta nebo jiného motorového vozidla. Nemáš na to, nejsi schopen bezpečně řídit auto tak sbohem. Už když jsem já začínal v autoškole, tak jsem pár lidí potkal co na to prostě neměli. Nebyli schopni udělat jízdy ani na XY-tý pokus. Vrcholem byla paní, co ani neuměla správně zatáčet a přímo na zkoušce málem přejela chodce. Nebylo to ani tak stresem, prostě na to neměli - ale i tak ten řidičák nakonec dostali. Však si ho zaplatíš ne...a myslím že to je špatně.

Vidím to dnes a denně kolem sebe na cestách - řidiči i řidičky. Často je to podle stylu jízdy vidět - nemají na to, nebaví je to řízení auta, přeceňují svoje schopnosti (bláhově si myslí, že řídit umí). Ono to řídit auto není o tom jenom točit volantem a šlapat na plyn. Člověk musí umět splynout s provozem na cestách a přizpůsobit se mu.

Nicméně je zvláštní jaký na to má vliv i společnost. Člověk si vyrazí na výlet do Německa, dolů na Jih - Ulm, Sigmaringen ... a s úžasem sleduje jak jsou tam vlastně všichni na těch cestách v klidu. I když se třeba zaseká v provozu, neví kam má jet a trošku blokne dopravu - nikdo na něj netroubí, počkají, ukáží že může jet. Třeba zastavit auto před přechodem a 20s v rychlosti pokecat se známým, který právě přešel - za ním už kolona tak 10 aut. Nikdo netroubí, všichni v pohodě. U nás tady na Severu už by ho asi vytáhli z auta a vykostili by ho.

Je mi z toho opravdu někdy fakt smutno. Nevím jestli se to u nás kdy změní.
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

V situacích, které popisuješ, Italové na severu troubí. Snad už jen ze zvyku, protože přesto přibrzdí, počkají, uhnou.
Teď se na severu Itálie ale už nejezdí tak dobře, jako před ještě 10 lety, zavedli velmi přísné restrikce, měření rychlosti se záznamem doslova u každé samoty, že prý rychlost je nebezpečná. Nehod se zraněním sice poněkud ubylo, zato pojišťovny dodnes zaznamenávají téměř dvojnásobné hmotné škody, protože řidiči sledují tachometry, aby jim náhodou nenaměřili na dálnici 131 a ve vesnici 51, a nedávají pozor na cestu.
Říká se tam, že ministerstvo dopravy pouští žilou pojišťovnám.
Dobře a slušně se jezdilo i po Švýcarsku, dnes se jezdí úzkostně: také se zaměřili jen na rychlost, promile a počet záznamů, vlastně bodový systém, a za určité přestupky rovnou zabavují auta bez ohledu na stav bodů řidiče, za jiné přestupky zabavují, až se to nasčítá v registru. Podívejte se po bazarech u nás, kolik aut je tu ze švýcarských dražeb...

Stále na našich silnicích vidím nejčastěji peníze navrážené do opatření ke zpomalení provozu a vytváření komplikací místo investic do toho, aby ty komplikace nevznikaly, a provoz plynule odfrčel.
Včera to na kterémsi TV programu řekl jeden expert z Dopravní akademie moc dobře, potěšil mě, že si to konečně myslí i někdo, kdo má o trochu více možnosti do vývoje dopravních předpisů zasáhnout.
Prohlásil v podstatě toto: "další a další restrikce nic nevyřeší, dokud necháme jezdit ty, kdo nebezpečné situace vyvolávají denně, a ještě odradíme nováčky od toho, aby riskovali svých 6 bodů ve zkušební době. Ta totiž nezohledňuje řidičskou zkušenost. Bude dost těch, kteří si počkají, zatím jezdit nebudou, nevytvoří si potřebné návyky, a do provozu pak sice vjedou s už normálním limitem bodů, ale naprosto nezkušení, tím nebezpečnější."
Další, snad kamioňák, měl připomínky k tomu, že nový sazebník také nebere ohled ani na to, kolik má řidič naježděno celkem, kolik za rok, ale hlavně - kolik kilometrů bez nehody. A že tedy je vůči těm zkušeným a slušným zcela nespravedlivý, protože těm, kdo si myslí, že na nikoho a nic nemusí brát ohledy, z 98% porušení zákona projde, protože ti slušnější jsou pro represe vhodnějšími kandidáty, nebrání se.
Tak mě napadá: co vlastně na MD dělali celou dobu, po kterou mají tyto připomínky od Dopravní akademie na stole? Některé z těch připomínek jsou už v pokročilém věku až fousaté... to přece musí být dřina, něco tak dlouho ignorovat... a pak zplodit další paskvil...
Michal22

#23 Příspěvek od Michal22 »

V Řecku se mě líbilo, jak v horách autobus troubil před každou nepřehlednou zatáčkou, kde si musel nadjet. Prostě dával najevo, že je velkej, že s tím musí případný protijedoucí šofér počítat.
Jinak když jsem tam tu dopravu viděl, tak jsem chvíli myslel, že to nepochopím. Pak jsem si půjčil auto a zjistil jsem, že se to dá.
Jen nám teda delegátka říkala, že kdybychom jezdili na skůtru, tak že máme mít vždy helmu, že po tom policajti jdou. To, že nikdo domácí helmu neměl, jsme neměli brát jako bernou minci. A že stejně se chystají i na domácí, protože tam mají moc smrťáků na motorce.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Nakadah

#24 Příspěvek od Nakadah »

Dokud stát bude pokládat řidiče a majitele motorových vozidel za dojné krávy, tak se nic nezmění.

Opravdu schizoidní situace - stát z velké části závislý na automobilovém průmyslu na jedné straně, a na straně druhé "bojuje" proti automobilům. Teda on vlastně ani nebojuje...on hlavně saje ty dojné krávy. S bezpečnostní to nemá nic společného, ale oponujte někomu kdo vykřikuje že restrikcemi zachraňuje životy.
Ruprecht

#25 Příspěvek od Ruprecht »

Mě jako matematikovi přide zbytečný systém 2-4-6 bodů, je to dělitelné dvěma, tak proč ne jednodušeji 1-2-3?
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
PixelOrgy

#26 Příspěvek od PixelOrgy »

Nakadah: Uplne to stejny vidim tady v Zurichu - klid, pohoda, bez agresivity. Bezne necekavam na pripojeni k hlavni silnici, 3-4 auta projedou, paty uz mava a pousti. To stejny vyjezd z park. mista - lidi ochotne pockaji...

Celkove je tady provoz vic interaktivni, lidi se divaji kolem, komunikouj s ostatnima...
Zase ne uplne vsichni, ale rozdil proti Brnu je dost citelnej. Urcite je to i prijemnejsi pro zacinajici ridice...
jirkati

#27 Příspěvek od jirkati »

Včera byl nějaký dopravně blbý den. Ráno v 9 hod. na parkovišti u Kauflandu chtěl chlapík vyjet z řady a vešel mu do cesty robustní padesátník v montérkách se svačinou v ruce. Automobilista zatroubil a lehce popojel. Chlap v montérkách se docela lekl, otevřel dveře u řidiče a se slovy "Na koho troubíš, ty 🤐?" dal chlapíkovi pěstí a v klidu odešel ke své dodávce. To povyjeté auto tam stálo ještě když jsem odjížděl, troubič si otíral obličej kapesníkem.
Takhle nějak bych asi reagoval na vybržďovače. I když mnohem lepší je prý takového vola předjet a pořádně zabrzdit. A kdo má rozbitý předek ....
MetalGod

#28 Příspěvek od MetalGod »

ZdenekHQ píše:Před lety to šlo - kámoš taky vybrzdil blba, dal mu pár výchovných úderů pěstí a odjel. Dneska je to na basu... :?
Vono by to dneska taky šlo - pokud máš vážný podezření, že se dopustil přestupku, nebo trestnýho činu a hrozí, že uteče/ujede, můžeš ho do příjezdu cajtů, který musíš neprodleně zavolat, omezit na svobodě z institutu tzv. občanskýho zadržení, kdy máš právo v případě jeho agrese použít přiměřenejch prostředků sebevobrany, tzn. že mu vymlátíš zkuby jeden po sruhým, prošlápneš kolena a zápěstí, pak mu jenom podstrčíš nůž, jako že von zaútočil :D:D:D

Viz §76 odst. 2 TŘ
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 03 lis 2016, 13:55, celkem upraveno 1 x.
— Winston Churchill
PixelOrgy

#29 Příspěvek od PixelOrgy »

No to je vsechno pekny, ale chybi tu vlastne to prvotni rozhodnuti, bod nula:

"A neda von do drzky spis me?" :-D

Od toho se budou pak odvijet dalsi kroky rekl bych :-)
MetalGod

#30 Příspěvek od MetalGod »

Kdo disponuje pudem sebezáchovy, ten se toho vyvaruje.

P. S.: Jedno občanský zadržení (zloděje) za sebou mám. Krom toho, že jak chtěl utýct policajtům, který jen blbě čuměli, a já po něm vystartoval a skopnul k zemi, po níž jsem ho k nim za nohu přitáhnul, tak jsem mu vlastně ani neublížil, přestože mi chtěl furt zdrhnout (a že to bylo dlouhý, cajtům trvalo v létě autem překonat vzdálenost 10km za 20 minut).
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“