SONY KV-21M1K vodorovně posunutý obraz (přejmenováno)

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

#16 Příspěvek od kokun »

Úmyslné "posunutí fáze" to také není to "pravé ořechové" pro tu telku.
Nejede v optimálním režimu a (v krajním případě) se taky může "pos*rat" něco v ŘKS.
Tak asi tak.
"Ale komu není rady, tomu není pomoci" :roll:
Honza - kokúň

#17 Příspěvek od Vesly »

Vesly

#18 Příspěvek od Vesly »

a zde posílám arcade chassis, na kterém krásně můžete vidět všechny geometrické trimry pro obraz
Přílohy
Arcade chassis.jpg
arcade chassis
(284.4 KiB) Staženo 146 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dokážu si představit "krabičku", co ten obraz posune téměř podle libosti. Dva cinche, dva potenciometry, napájení. Při 400 kusech se to už vyplatí.

V případě posunutí H "vpravo" je to jen poloviční práce.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Vesly

#20 Příspěvek od Vesly »

Zde jsem posouval jen H,ale potřeboval bych i V a u obou size a případně i synchro. Bližší přes PM,SZ

A ještě doplním, že těmito Tv nahrazuji původní monitory ve videoautomatech. Vstupem je SCART (RGB) s mojí udělanou přípravnou "krabičkou", která upravuje intenzitu jednotlicých RGB barev.
U mnoha Tv to jde pouze softem přes Service Menu, ale tahle SONY nejde, navíc je to obrazovka trinitron, takže na ní nemůžu dát ani upravené původní šasí .
Takže jedna krabička navíc co by uměla H+V posun+size , pokud by byla funkční, by byla super
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

kokun píše:Úmyslné "posunutí fáze" to také není to "pravé ořechové" pro tu telku.
Nejede v optimálním režimu a (v krajním případě) se taky může "pos*rat" něco v ŘKS.
Tak asi tak.
"Ale komu není rady, tomu není pomoci" :roll:
Od doby IO s dvojím fázovým závěsem - tedy třeba Color416 s A255 se posunutím fáze nemá co podělat.
xsc

#22 Příspěvek od xsc »

Vesly píše:Takže jedna krabička navíc co by uměla H+V posun+size , pokud by byla funkční, by byla super
Tak to už by tak jednoduché nebylo. Posun fáze horizontálně lze udělat analogově, zpožděním signálu synchronizace vůči RGB. Posun ve V natož změna velikosti by už vyžadoval digitální zpracování, které by navíc ani kvalitě obrazu neprospělo.
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

Ono může jít o to, že signál Y přidružený k RGB (ze signálu Y se odděluje synchronizace) má na scartu příliš vysokou úroveň a telka nesynchronizuje na konec synchronizačního impulsu, ale až na konec impulsu zatemňovacího. Zkus zvýšit zátěž vstupu Y odporem asi tak 100Ω proti zemi.
Nebo ty arkády mají synchro "po zelené"?
Toto vše je potřeba vědět, třeba celá úprava přijde za korunu dvě opravené desky, a přitom televize bude dál přenositelná jinam, vůbec do ní nemusíš sahat.
Proto se přece stadardizovaly úrovně a frekvence videosignálů, aby zařízení na analogových AV rozhraních byla maximálně kompatibilní navzájem.
Ovšem, pravda, ty arkády nepatří zrovna k normálovým zdrojům videosignálu, přesto se mu dají přiblížit. Stačí osciloskopem zjistit vzájemné poměry úrovní a časování videosignálu na výstupu herní desky a dorovnat to vhodným odporem.

Prostě se nám nepovedla jedna lokomotiva, tak kvůli ní změníme rozchod kolejnic a budeme na tento rozchod přestavovat další lokomotivy a další vagóny, které dosud v nezměněné podobě 150 let vyhovovaly v celé Evropě...
Vesly

#24 Příspěvek od Vesly »

To zní zajímavě, ale to jsem již udělal viz obrázek JAMMA2SCART.
Herní deska má 2x28 pinů. Její popis je obrázek JAMMA a samotná deska je obrázek game arcade.
Deska produkuje pro TV signály, RED,GREEN,BLUE, Synchro, a samozřejmě (GND).
Odpor, který jsi zmínil jsem samozřejmě zkoušel, protože všechny úrovně RGB+Sync jsou pro TV příliš vysoké.
Tv má pokud se nepletu 0.7V a herní deska produkuje do 3,5V.
Úrovně RGB+S jsem tedy snížil, jak tedy udělat posun H <- -- > ? A to samé s Vertikálem?
Přílohy
jamma.png
(7.39 KiB) Staženo 125 x
game arcade.jpg
(231.34 KiB) Staženo 139 x
Jamma2SCART.gif
(12.49 KiB) Staženo 132 x
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

Při správné úrovni SYNC se musí obraz přece srovnat sám na správné místo.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ale zas pokud je to RGB + extra synchro, tak ten H posun není až zas tak náročnej... Chtělo by to opravdu dvoukanál osciloskop a podívat se na průběhy.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Vesly

#27 Příspěvek od Vesly »

Vyzkouším a dám vědět.Pokud to bude ono, tak jedině dobře, ale i tak potřebuju H+V +- rozšíření
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#28 Příspěvek od PeteBurns »

http://game-oldies.com a netreba platit ci riesit ziadne obludy ;) :twisted:
Vesly

#29 Příspěvek od Vesly »

Vyzkoušel jsem 100R oproti zemi na synchru. Obraz beze změn.
Dal jsem tedy trimr 500R a zkoušel, do 83R je synchro v čudu, poté se chytí, ale na obraze se nic nezmění
Vesly

#30 Příspěvek od Vesly »

PeteBurns píše:http://game-oldies.com a netreba platit ci riesit ziadne obludy ;) :twisted:

Já ti nevím, sice jsem tu v sekci nováček, ale nemůžu se ubránit této reakci --

Ptám se jak v MENU Tv posunout obraz vpravo. Případně na zapojení jak to udělat Externě.

Odpovědí je mi proč to dělám, škoda tv, úprava 400xvíce HW místo jedné tv, pak tu mám nabídku na virtuální hraní her atd atd..... jen ne odpověď na otázku.

Těm pár lidem co mi jakkoliv ve smyslu otázky napsalo samozřejmě děkuji.

btw : řešení jak to udělat za pár korun sice mám (jedná o instalaci zcela nového šáska viz foto co jsem poslal, které všechny tyto funkce má, jenže je 120V a každá Tv má jinou impedanci na vychylovačkách, takže není až tak univerzální). Toto řešení, ale vyžaduje tranformátor na 120V.
Takže, je pro mě samozřejmě snadnější úprava SW/HW dané TV. A protože původní 30let staré monitory odchází, nahrazuji je přes TV.

Prosím žádné příspěvky proč nač atd sem nepište, jen validní info. Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“